Política

Guanyant Torrent se situa del cantó de la inclusió social i la cooperació

Se situa diametralment oposada als centres d'internament per a estrangers CIES

La plataforma propugna l'enriquiment cultural, la sensibilització en l'acollida i la convivència

La Plataforma Ciutadana torrentina, davant la diada internacional dels pobles indígenes, marcada al calendari cívic per al diumenge 9 d'agost, defensa el desenvolupament de polítiques encaminades a fomentar la comprensió de la diversitat cultural, la sensibilització de la població d'acollida i el respecte mutu en la convivència intercultural.

Torrent compta amb una població migrant pròxima a les 12.000 persones. L'escolarització durant el curs 2014 - 2015 ha acollit 1.141 alumnes de famílies immigrants. En aquest context, Guanyant Torrent aposta per un model sociocultural inclusiu que aculla i atenga la persona migrant, orientant i informant sobre la societat d'acollida, així com rebutjant i denunciant qualsevol posició que incite a actituds o manifestacions discriminatòries, xenòfobes o racistes.

Per aquest motiu, Guanyant Torrent es posiciona en contra de l'existència de centres d'internament per a estrangers (CIES) sota la ferma convicció que “cap persona és il·legal”. S'han de crear centres d'acollida multidisciplinari de gestió pública en coordinació amb l'Horta Sud i organitzacions especialitzades, on les persones usuàries troben una referència de suport per a construir el seu desenvolupament i integració.

La plataforma ciutadana dóna suport a la necessitat d'agilitzar i simplificar els tràmits de regularització administrativa i defensa el dret a vot per a les eleccions municipals de les persones migrants, a partir d'un any de permanència i de tres anys per a la resta d'eleccions. Per a la construcció d'una ciutat més tolerant i inclusiva, proposem que es garantisca l'empadronament a aquelles persones residents al municipi de Torrent.

S'han d'adequar espais on es puguen dur a terme activitats educatives i lúdiques de les diferents cultures existents a la vila, amb completa disposició ciutadana i amb l'única limitació de dates. Uns espais oberts al conjunt de tota la població i que siguen llocs de referència per a l'impuls de la convivència intercultural a la ciutat.

En aquesta data internacional dels pobles indígenes, Guanyant Torrent subratlla la necessitat de donar suport i difondre aquelles accions i activitats que emanen de l'organització ciutadana i que estiguen encaminades a l'apropament cultural i a la millora de la inclusió social.

Una nova oportunitat

Pere Rossell

Pere Rossell - En analitzar el conjunt de la societat que habitat una localitat, generalment ens basem en certs trets característics ètnics, polítics, religiosos, de poder adquisitiu... que uneixen com a un determinat grup social, quan en realitat, en termes bàsics, la societat hauria d'estar conformada simplement per persones, éssers humans, individus al cap i a la fi.

Quan s'ha d'analitzar realment els grups migrants existents a aquesta vila gran de la comarca de l'Horta, no es pot negar la necessitat d'aplicar polítiques que fomenten la comprensió de la diversitat cultural i de sensibilització a la població d'acollida perquè entengaque ningú no ha vingut a Torrent allevar-li el pa a cap família.

Històricament, els migrants sempre han ocupat l'esglaó més baix del mercat laboral i s'han dedicat i s'hi dediquen a desenvolupar treballs que cap aborigen vol fer. L'exemple el tenim en el segment de la geriatria.

En primer lloc, el problema s'ha de visualitzar amb una òptica de més calat i l'Ajuntament, ha de plantejar-se fer accions dins i fora del terme municipal. Dins, amb la creació de grups, associacions i entitats que acullen els migrants i els facen de suport per agilitzar i normalitzar la seua situació com a ciutadans d'aquest poble.

Fora del terme, l'Ajuntament ha de revisar l'apartat dels pressupostos municipals que s'adrecen a la solidaritat, més enllà d'un banc d'aliments gestionat única i exclusivament per una secta religiosa, per molt majoritària que aquesta pretenga ser.

Llàstima, que l'alcalde Ros s'ha quedat ancorat en les acaballes del segle XX pel que fa a polítiques socials i no acaba d'entendre com s'ha d'abordar la inclusió social i la cooperació entre la població migrant del poble que ve en gestionar des del passat 13 de juny.

Ni en 50 dies ni en 500, ni en 5000, l'alcalde oficial de Torrent entendrà com i quan s'ha d'ajudar aquesta població migrant. Ara pot donar una mostra futurista i ecumènica, si sap resoldre com atendre la festa del corder dels seguidors mahometans existents a aquesta plaça. Amén.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.