Política

“La Constitució del 78 també la va votar el poble català”

·

“Madrid ens ha menyspreat; no s'ha donat valor a cap reacció ni manifestació, fins i tot no s'ha donat valor polític al que es va fer el 9–N”

“Unió aposta perquè els catalans puguem arribar on vulguem, però d'acord amb els propis pactes que ens hem donat”

“És una riquesa per a Catalunya formar part d'Espanya”

El fiscal de la consulta legal
Casat i pare de sis fills, Martín Rodríguez Sol (Mallorca, 1956) va ser el 2012 i 2013 el fiscal superior de Catalunya. Arran d'unes declaracions en què es mostrava a favor d'una consulta legal a Catalunya, va haver de dimitir. Ara el fiscal ha demanat una excedència per ser el segon del candidat d'UDC, Ramon Espadaler, en el primer cop que els democratacristians concorren sols en unes eleccions al Parlament.
L'altre dia Mas parlava de legítima defensa; aquest argument Europa no el comprarà

Per Martín Rodríguez Sol, Unió representa aquesta idea: “Arribarem on vulguin els catalans, però hi arribarem dialogant i d'acord amb la legalitat.” Aquesta aposta, la relació amb Ramon Espadaler i els fonaments democratacristians l'han decidit a fer salt a la política, mantenint-se com a independent, que és la condició que hi va posar.

Quan diu que les lleis es poden canviar vol dir canviar la Constitució? Calen dos terços per canviar-la i no sembla una possibilitat plausible...
Estem pensant que pugui haver-hi canvis a Madrid. Hem de saber exactament què vol el poble català. I a partir d'aquí, cercar la manera d'arribar-hi. Ens podem trobar amb la sorpresa que Catalunya no vol la independència, i el que vol és més competències, que la balança fiscal sigui més equilibrada... Per això Unió aposta pel dret a decidir, perquè els catalans puguem arribar on vulguem, però d'acord amb els propis pactes que ens hem donat nosaltres. La Constitució del 78 també la va votar el poble català.
Per tant, al 27-S no li reconeix el caràcter de referèndum?
Aquestes eleccions són per triar un president i un Parlament autonòmic. Però hem de ser realistes, i hem arribat aquí perquè Madrid no ha volgut acceptar que a Catalunya hi ha molta gent que vol un canvi. Molts catalans volen aprofitar aquestes eleccions per dir la seva. Ara, és molt probable que Junts pel Sí sigui la llista més votada però que no tingui la majoria, ni de bon tros. Això pot provocar que no es pugui governar i, al final, haurem de tornar a fer eleccions d'aquí a uns mesos.
Si guanya Junts pel Sí veu capaç l'Estat d'actuar amb l'article 155 de la Constitució?
Si aquí s'aposta per una declaració unilateral d'independència, el govern de Madrid, sigui el que sigui, que probablement no serà el mateix d'ara, prendrà mesures. Si són els del PP ja ho han dit. Si fos un altre és la seva responsabilitat, com a responsable de la unitat d'Espanya. Des d'Espanya només s'entén que Catalunya se'n podria anar amb el permís d'Espanya i, per ara, ningú està en aquesta disposició.
Enmig d'aquest escenari de frontisme hi ha lloc per al catalanisme moderat que vol encarnar Unió?
Vull pensar que sí. Sovint em molesta l'actuació d'alguns dirigents espanyols, però jo crec que és una riquesa per a Catalunya formar part d'Espanya. La majoria està en aquesta línia i això és veurà el 27-S. A molta gent no li agrada la posició d'alguns partits amb dependència espanyola que es neguen a acceptar que molts catalans puguin fer una altra aposta política. Entre un extrem i l'altre hi ha gent òrfena. Tant de bo trobin a Unió la seva casa comuna.
Quan deixa de ser fiscal?
He demanat l'excedència per deixar de ser fiscal amb efectes pel dia 19, el primer dia que es poden presentar les candidatures. A partir d'aquell dia tindré llibertat de paraula per fer crítica política, perquè ja no tindré el meu compromís com a fiscal.
Quins elements criticaria?
Es pot criticar molt com ens han tractat des de Madrid, com han negat l'evidència que aquí hi havia un problema real de molta gent. Se'ns ha menyspreat. No s'ha donat valor a cap reacció, a cap manifestació... Fins i tot no s'ha donat valor polític al que es va fer el 9-N. També puc dir que no m'agrada gens una aposta cap a unes eleccions que ja es diu que no són pel Parlament sinó per fer una altra cosa. I ja estem parlant de què farem l'endemà i de canviar les lleis. És anar molt ràpid cap a on no hi ha res.
Veient l'historial recent, no considera legítim el full de ruta que planteja Junts pel Sí?
Des d'una perspectiva jurídica això no és viable. Cap país democràtic d'Europa acceptarà aquesta aposta tan forta. L'altre dia Mas parlava de legítima defensa. Aquest argument Europa no el comprarà. Pot comprar l'argument que, com que no els han deixat votar, aprofiten unes eleccions per votar. Però aquesta voluntat del poble català ha de respectar la legalitat, la que tenim ara o la que ens podrem donar.
Què diria a la gent que ja ha perdut la paciència i no confia en cap canvi a Madrid?
Jo els entenc molt bé, perquè tinc família, tinc amics que van en aquesta direcció. Els diria que estic convençut que Catalunya tindrà el seu moment Quebec, el seu moment Escòcia i que d'aquí a uns mesos començarem a veure un altre espai polític a Espanya, que podrà ser l'oportunitat de buscar el nou encaix de Catalunya dins d'Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.