Política

CANDELA LÓPEZ

ALCALDESSA DE CASTELLDEFELS

“Volem tenir una platja que sigui una discoteca?”

El govern aprova 25 mesures que posen l'accent en les polítiques socials i enceta el pla de convivència a la platja

López defensa que el pacte quadripartit ha motivat un projecte sòlid

L'alcaldessa critica que el govern antecessor no ha pres cap decisió important i ha deixat moltes qüestions obertes, com la reforma del poliesportiu

Del bastó a la vara
El 13 de juny, López va alçar amb emoció la vara d'alcaldessa, i probablement en la pròxima festa major farà xocar amb la mateixa emoció els bastons amb els seus companys de l'Agrupació de Cultura Popular. És diplomada en gestió i administració pública i llicenciada en ciències del treball, i té un màster en polítiques públiques i socials. És coordinadora comarcal d' ICV i va ser edil de Joventut del 2007 al 2011.
Havíem passat dos anys amb un govern del PP en minoria que era incapaç d'arribar a acords
Estem estudiant la tarifació social a serveis públics com ara escoles bressol i equipaments

Candela López serà alcaldessa de Castelldefels els pròxims dos anys i cedirà la vara a la socialista Maria Miranda en virtut del pacte de Movem, el PSC, ERC i Castelldefels Sí que Pot, que va arrabassar l'alcaldia al PP.

Ha estat fàcil cuinar aquest pacte?
Va ser complex, però tots teníem clara la nostra responsabilitat, i que en una negociació cal acceptar coses dels altres. El més important és que durant les setmanes de negociació vam desenvolupar un projecte compartit i sòlid per als pròxims quatre anys.
Com explica aquest pacte a la ciutadania que no entén que no governi el partit que ha guanyat per molta diferència?
Això forma part del sistema electoral i tots els partits teníem les mateixes eines per arribar a les majories i poder governar. És molt important recordar d'on veníem: havíem passat dos anys amb un PP en minoria que era incapaç d'arribar a acords per tirar endavant projectes com la contracta de la brossa i els pressupostos. Teníem l'obligació d'arribar a un acord per garantir l'estabilitat i la governabilitat. Jo crec que la ciutadania acabarà entenent que era la nostra responsabilitat.
L'aprovació de l'ingrés a l'Associació de Municipis per la Independència, imposada per ERC al pacte, va ser molt polèmica.
El nostre acord de govern ve marcat per moltes altres coses. L'adhesió a l'AMI no és el primer que hem fet; el primer que hem fet és posar-nos a treballar en les 25 primeres mesures per impulsar el govern. Les polèmiques no ens han de desviar dels problemes del dia a dia, com els negocis que estan tancant per les obres del passeig marítim.
Rajoy finalment no va passar per aquestes obres, tot i la invitació. El govern estatal desatén una obra que és seva?
Volien córrer per posar la primera pedra i dos ministres han passat per les obres, però en el moment en què s'han convertit en un desastre el govern no assumeix la seva responsabilitat de comprovar in situ quines són les conseqüències d'una mala planificació i d'una mala gestió. Ja denunciàvem a l'oposició la reducció de la inversió, ja que un projecte de sis milions va passar a tres milions i es va acabar adjudicant per dos milions. Les desavinences entre l'empresa i el Ministeri de Medi Ambient les hauríem pogut anticipar. La nostra responsabilitat és estar al costat de veïns i restauradors, amb els quals no hi ha hagut diàleg, defensant els seus interessos i pressionant al màxim.
Quin ajuntament us heu trobat?
Un ajuntament que no ha pres decisions importants en els últims quatre anys i que ha guardat al calaix els problemes més importants. Ens trobem amb molts temes oberts i amb molts projectes de gestió que no s'han encetat, com la reforma del poliesportiu de Can Roca, que cau a trossos de fa anys. El PP parla de superàvit, però hi ha una mala gestió en el desenvolupament de projectes importants per a la ciutat com ara Can Roca i el quart institut. Hem hagut d'adaptar el projecte de l'institut al cost real a què s'ha compromès l'Ajuntament.
Entre les 25 primeres mesures que heu aprovat, n'hi ha algunes de caire molt social. Com fareu de Castelldefels una ciutat lliure de desnonaments?
Estem desenvolupant amb la PAH un projecte de mesures concretes. Per exemple, no hi ha cap espai de conversa amb els bancs sobre la situació dels pisos buits i les opcions en un cas de desnonament. Tampoc s'ha parlat de les sancions que es poden imposar als bancs amb pisos buits. Es tracta de veure la situació de la ciutat i aconseguir pisos de lloguer social.
Parleu d'emergència social a Castelldefels. Quina és aquesta situació i què s'ha fet de moment?
Som una ciutat molt desigual i hi ha molta gent que està patint molt. Les primeres setmanes vam començar a garantir ajudes perquè tothom tingui un àpat assegurat a l'estiu. Vam impulsar ajudes als casals d'estiu, perquè no es tractava de fer un menjador social, sinó de garantir una ajuda més integral a les famílies. Hem aprovat 50 ajudes als casals. Estem estudiant la tarifació social a serveis públics com escoles bressol i equipaments esportius per garantir les oportunitats a qui tingui més dificultats.
La platja és ara la zona calenta de Castelldefels, per les obres del passeig marítim i pel conflicte entre veïns i guinguetes. Parleu d'un pla de convivència. Què preteneu?
Els barris de la platja han canviat molt; ja no són de residència d'estiueig, sinó de tot l'any. La platja és un espai estratègic que s'ha de continuar desenvolupant i ho hem de fer juntament amb els veïns. L'objectiu, molt ambiciós, és garantir la convivència entre una activitat econòmica primordial i la gent que hi viu tot l'any.
Ja heu començat a treballar en aquest pla?
Ja vam fer una reunió amb l'associació de veïns per concretar mesures i una altra amb les guinguetes, i els vam marcar pautes perquè compleixin la normativa pel que fa al soroll i l'ocupació de la platja, que són els principals problemes. Qui hi té competència és Costes, i Costes ens toca el crostó i ens diu que aquesta gent no està funcionant bé, i vam dir a les guinguetes que està en perill la possibilitat de mantenir-les si no compleixen la normativa. Hem de garantir aquest estiu que les guinguetes puguin conviure amb els veïns, perquè, si no, tindrem molts problemes per desenvolupar el nou plec de guinguetes. Volem una platja que sigui una discoteca o volem oferir serveis saludables que dinamitzin la platja i permetin la convivència? Ho hem de saber.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.