Política
JOAN CAMPOLIER
ALCALDE DE SANTA SUSANNA
“Mai he estat disciplinat ni un home de partit”
“És una experiència nova i un repte important. L'objectiu prioritari ha estat, és i serà treballar per a Santa Susanna”
“Obrir del tot el centre cívic, fer un institut de secundària i enllestir la revisió del pla urbanístic”
AMOR I ODI
Joan Campolier és l'alcalde més antic del Maresme, tot i que va estar fora de l'Ajuntament durant quatre anys inhabilitat per una sentència judicial. Quan va tornar, el 2011, ho va fer per la porta grossa i revalidant la majoria absoluta que sempre havia ostentat. Home de discurs fàcil i tracte afable, convenç bona part de l'electorat que l'idolatra i, alhora, genera rebuig en altres sectors, que el consideren una “ovella negra” de la política. Des del 2010 combina l'alcaldia amb la presidència de l'Associació Espanyola d'Estacions Náutiques. (AEEN).
Durant les eleccions els missatges pugen de to. Ara toca sumar i no pas restar
No em sento traït per CiU. Si no em volien era de lògica plegar. La meva prioritat és el meu poble
La salut econòmica de l'Ajuntament ha millorat, però estem en el 165% d'endeutament
CiU no el va voler com a cap de llista per a les municipals i va encapçalar una agrupació d'electors que li va donar cinc regidors però que no van ser suficients per continuar governant amb majoria absoluta. Va entrar a l'Ajuntament el 1976.
Com es governa sense una majoria absoluta per primera vegada?
Molt bé. És una experiència nova i un repte important. L'objectiu prioritari ha estat, és i serà treballar per a Santa Susanna i mentre aquest també ho sigui, per a la resta de grups ens entendrem
Costa d'acostumar-s'hi?
Un alcalde aprèn coses cada dia i malament si et diu que ja ho ha après tot. Ara som un col·lectiu important de diferents ideologies i cal asseure's i parlar per trobar consens.
L'objectiu de Santa Susanna és prou potent per llimar diferències?
Ho ha de ser per força. Tothom als seus programes electorals prometia el que creia millor per al poble.
Diàleg i consens amb grups que s'han passat la campanya anunciant que el volien fora de l'alcaldia i que, a més, van intentar fer una coalició per aconseguir-ho?
Allò que ha passat ha passat. Durant les eleccions els missatges es pugen de to i es fan proclames enceses perquè tothom vol guanyar. La campanya ja ha passat, ara toca treballar. Hem de sumar, no restar.
Algunes formacions de l'oposició es vanaglorien que tenen lligat de mans i peus el govern. És cert?
No s'imposa res, organitzar la nova estructura del consistori demana una altra manera de fer i per això hem creat figures noves, com les comissions informatives. Sóc positiu en aquest sentit.
Els plens, però, són més crispats...
Són els primers, tothom ha d'agafar rodatge i ocupar el lloc que li pertoca. Veig tots els regidors amb moltes ganes i això és bo.
Ciutadans ha demanat una auditoria de l'Ajuntament que s'ha aprovat per ple. Es farà?
Mai no hi he estat en contra i no tinc cap problema a fer-la. Tot això té un cost econòmic i estem buscant si ens la pot fer la Diputació. Abans del 2019 l'auditoria s'haurà fet.
CiU no el va voler com a candidat malgrat haver aconseguit majories absolutes amb aquest partit des del 1987. Se sent traït?
Si no em volien era de lògica plegar. No em sento traït. Reconec que mai no he estat ni disciplinat ni home de partit. La meva prioritat és el meu poble abans que cap ideologia.
Sense el suport d'un partit gran seran més difícils aquests quatre anys?
No necessàriament. Quan fas els projectes ben fets i els presentes com cal, t'han d'escoltar i atendre siguis del color polític que siguis. I la meva experiència així m'ho confirma.
Però Santa Susanna és un municipi petit i amb recursos limitats.
Precisament aquesta és la imatge que impera i que hauríem de trencar. Sempre he defensat que els recursos estaven molt mal repartits en els municipis turístics, perquè es basen en el nombre de població estable i no tenen en compte que a l'estiu multipliquem per molt la gent que viu aquí i, per tant, que també reclama tenir els serveis coberts. La distribució no és justa i continuaré lluitant perquè els criteris canviïn trucant les portes de les administracions superiors.
Està pendent d'un judici i l'acusen, entre d'altres, de prevaricació i malversació de cabals públics. Què farà, si l'inculpen?
Ni hi penso ni em preocupa. L'Ajuntament ha actuat de manera correcta i estic convençut que la meva actuació s'adequa a la normativa.
Té por d'una moció de censura?
Cap ni una. Estic molt tranquil. No puc estar distret amb actuacions que no depenen de mi.
Com estan, les finances de Santa Susanna?
La salut econòmica ha millorat. L'anterior mandat va ser molt dur i ens va obligar a aplicar un pla de sanejament, però el 2014 ja vam tancar amb superàvit i hem reduït el deute, que és de 15 milions d'euros. Tot i això el nivell d'endeutament del consistori és del 165%, quant el màxim permès per llei és del 110%. La crisi ens ha afectat sobretot per la pèrdua de valor del patrimoni de l'Ajuntament, que no es va poder vendre i hem d'esperar i confiar que l'economia revifi.
I què hi pot fer, l'Ajuntament?
Buscar recursos i trobar inversors. Vaja, fer gestió fora de les quatre parets de l'Ajuntament.Vam haver de baixar el capítol 1 de personal fins al 35% del total del pressupost, i l'hauríem de baixar més, però no és fàcil si volem mantenir els serveis.
La crisi ha afectat més Santa Susanna pel fet de ser un poble amb un únic motor econòmic com és el turisme?
No necessàriament, perquè ha estat un dels sectors menys afectats. Més aviat es tracta del model urbanístic horitzontal de Santa Susanna, que reclama molta més inversió i una despesa molt més gran en serveis que si tot fossin blocs de pisos.
Quins són els projectes pendents que s'han d'acabar aquest mandat?
Pocs, perquè amb un pla de sanejament les inversions pròpies desapareixen i t'has de refiar dels diners que vénen de fora. Tot i així tenim un repte important com és la inauguració del centre cívic, que l'11 de setembre volem obrir la part del casal d'avis i tenir-lo en ple funcionament el 2019. També treballem per aconseguir un institut de secundària al poble i evitar la dispersió dels nostres joves a altres municipis propers. Finalment, també volem enllestir la revisió del pla urbanístic, que arrosseguem des del 1982.
Ha quedat gaire obsolet, el planejament?
Més aviat s'ha d'adaptar als nombrosos canvis que hi ha hagut en aquests anys i resoldre els dèficits que s'han acumulat. El model de Santa Susanna el mantindrem, però hem de fer previsió d'espais i equipaments per al futur.
Santa Susanna creixerà en hotels?
En el pla del 1982 ja s'establia el límit en 22.000 places hoteleres. Ara en tenim 14.000 i hem de veure si mantenim la mateixa previsió.
Es tornarà a presentar?
Mentre conservi la mateixa il·lusió...
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.