Política

Per què hem de votar Sí

Per garantir les pensions dels catalans

Catalunya aporta el 29% del Fons de Reserva de la Seguretat Social, d'on surten les pensions

Espanya s'està polint el fons i es calcula que en tres anys ja no hi haurà diners per poder pagar

El número u dels arguments de la por és que els catalans en una Catalunya independent no cobrarien les pensions. Quan els partidaris de l'actual statu quo fan servir aquest argument s'adrecen als votants de major edat, els més conservadors, que en eleccions com les d'Escòcia es van mostrar contraris a la secessió i que es poden mobilitzar per preservar els seus interessos.

Ves per on, el principal argument dels contraris a la independència ho és també dels que la defensen. La clau és demostrar qui, Catalunya o Espanya, està en la millor posició per garantir el pagament de les pensions. En el dia d'avui, és un fet demostrable amb dades que Espanya no ofereix tranquil·litat als pensionistes. Segons un estudi d'Economistes per la Independència, sectorial econòmica de l'ANC, el Fons de Reserva de la Seguretat Social, que és aquest gran pot col·lectiu on s'ingressa el que cotitzen els treballadors en actiu (els diners dels quals es fan servir per pagar els actuals pensionistes), està sent sistemàticament buidat pel govern espanyol, que fa servir la bústia del Fons de Reserva per atendre altres problemes de liquiditat.

En tres anys, el fons s'ha reduït de 33.951 milions d'euros L'any 2011, el fons va arribar a tenir 66.815 milions d'euros. Ara, però, tan sols en queden 41.634, la segona pitjor xifra dels últims quinze anys. Això és així perquè les disposicions dels diners del fons superen les aportacions. O sigui que es gasta més del que s'ingressa. Si es continua aquest ritme, segons Economistes per la Independència, en tres anys no hi haurà ni un duro a la caixa per pagar les pensions.

El govern espanyol està actuant temeràriament amb la reserva per als pensionistes. Segons un altre estudi, aquest del CCN, el 88% dels diners d'aquest pot estan invertits en deute públic espanyol, que es troba en una situació de risc i té una qualificació creditícia més aviat baixa.

El govern estatal, de fet, està incomplint la legislació espanyola. En la normativa que regeix l'ús dels diners del fons, concretament en l'article 3, s'explicita que “el Fons de Reserva podrà invertir en títols emesos per persones jurídiques públiques nacionals i estrangeres, de qualitat creditícia elevada i amb un significatiu grau de liquiditat”. Algú creu que Espanya garanteix les pensions?

24.126 Són els milions que Catalunya va aportar al Fons de Reserva, mentre Espanya el buidava amb més de 82.000 milions 88% És la part del fons invertida en deute públic espanyol, que és dels més exposats al mercat

El superàvit català a la SS

Catalunya aporta un 29% del total del Fons de Reserva de la Seguretat Social amb només un 16% de la població de tot l'Estat. Entre el 1995 i el 2011, Catalunya hi va aportar 24.126 milions d'euros o, el que és el mateix, 3.200 euros per habitant. I, mentrestant, què va fer la resta de l'Estat? Doncs va ‘aportar' un dèficit de 82.704 milions d'euros, l'equivalent a una pèrdua per habitant de 1.735 euros. Catalunya, que té més cotitzadors per pensionista que Espanya, segons l'economista Oriol Amat, pot garantir les pensions, però Espanya sense Catalunya, no. Un dels arguments que esgrimeix qui vol espantar els pensionistes catalans és que el 2011 l'aportació de Catalunya al fons va ser negativa, concretament no hi va poder posar 2.876 milions d'euros. Però el que no diuen és que el mateix any la resta de l'Estat va deixar a deure a la Seguretat Social 25.867 milions...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.