Política

Romeva manté que l'Estat negociarà si guanya el sí

El candidat de JxSí alerta que una situació de tensió no beneficia ni a Espanya ni a Catalunya

La llista es conjura per contrarestar les “mentides” de Rajoy i nega que el procés trenqui l'Estat

Com haurien de ser les relacions entre l'Estat espanyol i una Catalunya independent? El candidat de Junts pel Sí, Raül Romeva, té clara la resposta: “Han ser cordials, fructíferes i útils per a tothom”. Amb aquesta reflexió va intentar desmuntar totes les “mentides” de les formacions unionistes que asseguren que la independència “trencarà” la unitat espanyola. “Ni trencarem res ni anirem lloc. Continuarem aquí, però amb un marc de relacions diferents”, va rematar.

Junts pel Sí va estendre ahir per enèsima vegada la mà a les institucions espanyoles perquè, a partir del 27-S, s'asseguin a negociar la secessió. A hores d'ara, vistes les airades reaccions que es produeixen des de Madrid, sembla una quimera, però Romeva considera que si les opcions del sí guanyen clarament les eleccions el govern espanyol no es podrà negar a parlar amb Catalunya. “Com més clar sigui el mandat democràtic a les urnes més dificultats tindrà l'Estat per no negociar”, va afirmar.

Segons Romeva un escenari de conflicte i tensió no beneficia a cap de les parts implicades –Catalunya, l'Estat espanyol i Europa– i, per tant, és un motiu més per buscar una solució negociada.

Suport de Súmate

Raül Romeva va rebre ahir el suport de Súmate –l'entitat de castellanoparlants que defensa l'independentisme– a través del seu president i número sis de JxSí, Eduardo Reyes, i d'un altre dels principals dirigents, Gabriel Rufián. Amb aquest gest la candidatura va voler evidenciar que la futura República Catalana serà plural, integradora i hi cabrà tothom. “Aquest procés té tots els cognoms: Grau, Bosch, Romeva, García, Lee, Anapotsky...”, va puntualitzar Rufián.

Romeva també va replicar el repetitiu discurs de la por que arriba de Madrid en què s'alerta, per exemple, que el procés separarà els catalans per origen o llengües i que els ciutadans perdran drets o ajudes. “No es tracta de repartir carnets, sinó que tothom pugui ser allò que realment vol ser”, va puntualitzar.

Súmate crida a votar pels avantpassats

El debat sobre les arrels identitàries, que va llençar a l'arena política el líder de Podem, Pablo Iglesias, està sacsejant la primera setmana de campanya electoral. El president de Súmate i número 6 de Junts pel Sí, Eduardo Reyes, va fer ahir una crida a votar a favor de la independència en “honor al sacrifici i l'esforç” que van fer molts avantpassats que van venir com a immigrants a Catalunya. “Mai m'he sentit estranger aquí”, va afegir-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia