Política

Exemple per als pobles de Rússia

Algunes nacionalitats del país euroasiàtic admiren com els catalans lluiten pels seus drets i com defensen la llengua

Els russos lloen el sentiment d'identitat i la conservació de tradicions

“D'entrada, els catalanssón una mica reservats, i això agrada als russos”,
diu Tatiana Mikhaleva

“Per què Cata­lu­nya es vol inde­pen­dit­zar si ara Europa més aviat ten­deix a unir-se?”. Aquesta sol ser la pri­mera reacció a Rússia quan surt el tema del procés català entre gent que des­co­neix com­ple­ta­ment els pro­ble­mes de l'Estat espa­nyol i que està molt orgu­llosa de for­mar part d'un país tan gran. Rússia tra­di­ci­o­nal­ment ha ofe­gat els pro­ces­sos d'auto­de­ter­mi­nació interns, tot i que la política ofi­cial també ha donat suport a pro­ces­sos seces­si­o­nis­tes a altres regi­ons de l'espai post­soviètic amb el clar objec­tiu d'uti­lit­zar-los com a fac­tor deses­ta­bi­lit­za­dor.

En aquest país tan gran, però, hi ha infi­ni­tud de pobles que en alguns casos se sen­ten opri­mits per les polítiques de l'estat rus, que, tot i trac­tar-se d'una fede­ració, no dóna les res­pos­tes que algu­nes regi­ons vol­drien en qüesti­ons de política naci­o­nal i obser­ven amb sim­pa­tia el procés sobi­ra­nista català.

“Si els cata­lans acon­se­guei­xen arri­bar al seu objec­tiu d'una manera pacífica i democràtica, això serà un exem­ple per a molts mili­ons de per­so­nes d'arreu del món, entre les quals hi ha les de la república de Tatars­tan”, declara Artur Xaziev, redac­tor en cap del bloc Tatars­tan Euro­peu. Tatars­tan és un dels sub­jec­tes de la Fede­ració de Rússia que té esta­tus de república i una rica història política amb experiència d'estat que es remunta a la Bulgària medi­e­val del Volga dels segles VII-XIII, un poble d'ori­gen túrquic.

Xaziev veu mol­tes simi­li­tuds entre el Tatars­tan i Cata­lu­nya perquè “són regi­ons molt sem­blants, amb un com­po­nent ètnic sin­gu­lar i econòmica­ment més desen­vo­lu­pa­des que l'Estat espa­nyol i Rússia, res­pec­ti­va­ment, i amb una experiència d'una lluita de segles per acon­se­guir més drets i lli­ber­tats”. Per l'experiència que ha vis­cut el Tatars­tan des de la des­in­te­gració de la Unió Soviètica, Xaziev està con­vençut que “la resistència i l'opo­sició és la reacció lògica quan es parla amb un poble des d'una posició de força” i que per això “la pro­hi­bició del referèndum per part de Madrid no farà res més que con­so­li­dar els cata­lans al vol­tant de la idea que cal cons­truir un estat propi”.

“Em fa la impressió que Cata­lu­nya fa temps que és un orga­nisme sepa­rat d'Espa­nya, i en pri­mer lloc això ha pas­sat per culpa de les llar­gues per­se­cu­ci­ons con­tra la llen­gua cata­lana”, raona Rama­zan Ala­paut, cap de l'Orga­nit­zació de Kumucs de Mos­cou Qumuqla, un poble d'ori­gen túrquic repar­tit per diver­ses regi­ons del Cau­cas Nord. Ala­paut veu mol­tes simi­li­tuds entre els cata­lans i pobles del Cau­cas Nord i està con­vençut que la sepa­ració “és un procés irre­ver­si­ble i per molt que l'Estat espa­nyol intenti pro­hi­bir que Cata­lu­nya camini cap a un futur inde­pen­dent, això encara farà irri­tar més els cata­lans”. Per aquest expert en polítiques lingüísti­ques que admira el camí que ha fet la llen­gua cata­lana després de dècades de pro­hi­bi­ci­ons, “Espa­nya cal que pensi en la resta de regi­ons de parla cata­lana, basca i altres llengües que no siguin l'espa­nyola perquè la dis­cri­mi­nació lingüística podria por­tar a pro­ces­sos sem­blants en altres regi­ons”.

And­zor Kabard, acti­vista cir­cassià, un poble del Cau­cas del Nord que com a con­seqüència de la guerra del Cau­cas del segle XIX i la con­questa russa va haver de fugir majo­ritària­ment als països veïns, explica que el seu poble mira cap a Cata­lu­nya amb un cert roman­ti­cisme. El cas és que al Cau­cas hi ha la teo­ria estesa que el nom de Cata­lu­nya ve de “terra de gots i alans” i aquests segons vivien al Cau­cas i es van bar­re­jar molt amb els antics cir­cas­si­ans i amb les grans migra­ci­ons cap a Occi­dent, quan mol­tes tri­bus bàrba­res van envair l'Imperi Romà i van arri­bar a la península Ibèrica. Això només és una teo­ria que pro­ba­ble­ment està molt lluny de la rea­li­tat, però els acti­vis­tes cir­cas­si­ans també es miren Cata­lu­nya amb roman­ti­cisme per com “han llui­tat per acon­se­guir els seus drets com a poble”. Per Kabard, “les con­se­cu­ci­ons en política lingüística a Cata­lu­nya són un model per a tots aquells que llui­tem pels drets de les llengües regi­o­nals”.

A Rússia també hi ha gent que no té res a veure amb els pobles opri­mits i que pel fet de conèixer Cata­lu­nya, el Barça, tenir interès per les llengües o sim­ple­ment per obser­var què passa al món seguei­xen l'actu­a­li­tat de la política cata­lana.

Barçama­nia

Kons­tan­tin Loss, coor­di­na­dor del grup Barçama­nia, un grup mos­co­vita de segui­dors del Fut­bol Club Bar­ce­lona, sim­pa­titza amb la idea de la inde­pendència de Cata­lu­nya però té el cor par­tit pel tema del fut­bol i vol­dria que el Barça con­tinués a la lliga espa­nyola. Loss, espe­ci­a­lista en eco­no­mia de la Unió Euro­pea, con­si­dera que “l'expressió més alta de la democràcia hau­ria de donar la pos­si­bi­li­tat d'arri­bar a deci­si­ons polítiques sen­sa­tes” perquè no es pot per­me­tre de cap manera que s'arri­bin a solu­ci­o­nar les dis­crepàncies amb les armes. Loss entén per­fec­ta­ment la posició del govern espa­nyol “perquè fins ara pot cobrir part de les seves des­pe­ses amb els ingres­sos que arri­ben de Cata­lu­nya i és total­ment com­pren­si­ble que vul­gui con­ser­var aquesta font”. A més, aquest expert en la UE està con­vençut que l'apa­rició de la veu dels cata­lans com a país en aquesta ins­ti­tució pot ser una gran con­tri­bució al Par­la­ment Euro­peu.

Alek­sei Ste­pa­nov, un dels mem­bres de Barçama­nia que sovint mira els par­tits de fut­bol als bars de Mos­cou embo­li­cat amb una este­lada i que ha viat­jat molt per l'Estat espa­nyol, creu que “els cata­lans han de poder exer­cir el dret a l'auto­de­ter­mi­nació o almenys tenir el con­cert econòmic, com al País Basc”. Ste­pa­nov veu els cata­lans així: “Molt tan­cats, em sem­bla, menys ale­gres i ami­ga­bles que en altres regi­ons de l'Estat espa­nyol; però més deli­cats i amb més gust, això sí. En gene­ral s'assem­blen més als fran­ce­sos que als espa­nyols.”

No obli­dar les arrels

“D'entrada, els cata­lans són una mica reser­vats i això agrada molt als rus­sos perquè nosal­tres som una mica així, clar, pot­ser nosal­tres som una mica més seri­o­sos, però en això hi influ­eix el clima”, resu­meix Tati­ana Mik­ha­leva, que fa més de 20 anys que tre­ba­lla a la dele­gació de Mos­cou de l'Agència Cata­lana de Turisme. Mik­ha­leva és una gran admi­ra­dora dels cas­tells i a Cata­lu­nya l'impres­si­ona molt “que a tot arreu es con­ser­vin les tra­di­ci­ons, que deno­ten també que el poble està unit, que té arrels i que no les obli­den”.

Daria Sinit­sina és pro­fes­sora d'espa­nyol a la Uni­ver­si­tat Esta­tal de Sant Peters­burg i també tra­duc­tora de diver­ses llengües romàniques i de l'anglès, i en els seus viat­ges a Cata­lu­nya ha notat que els dar­rers anys cada vegada es nota més el sen­ti­ment a favor de la inde­pendència. Sinit­sina explica que el que sí que ja va notar en el seu pri­mer viatge a Cata­lu­nya el 2002 és “una forta mani­fes­tació de la iden­ti­tat naci­o­nal, basada tant en el back­ground històric com en la qüestió lingüística; aquest sen­ti­ment d'iden­ti­tat és molt dife­rent al rus, que el veig sem­pre molt forçat, pot­ser és un pro­blema geogràfic, de les dimen­si­ons del país”.

Sveta Rud­nik, una jove russa que va triar l'Esta­tut de Cata­lu­nya del 2006 com a tema de la seva tesi doc­to­ral, coneix de prop el procés i explica que amb tanta infor­mació ha entès “que hi ha mol­tes coses i ter­mes ambi­gus amb els quals ope­ren les dues parts, tant des de Cata­lu­nya com des d'Espa­nya”. Aquesta his­to­ri­a­dora creu que “el foc din­tre de les per­so­nes que desit­gen la inde­pendència serà difícil d'apa­gar, pel debat esta­tu­tari, per la decisió final del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, pel trac­ta­ment per part de l'Estat espa­nyol i del Par­tit Popu­lar de la qüestió cata­lana bas­tant com­pli­cada”. “No era Ortega y Gas­set que deia que el pro­blema català és un pro­blema que no se puede resol­ver, que sólo se puede con­lle­var?”, sen­ten­cia Rud­nik.

Aquesta his­to­ri­a­dora qua­li­fica el procés que viu Cata­lu­nya “d'extra­or­di­nari però molt difícil” i creu que “la inde­pendència de Cata­lu­nya és un camí encara molt llarg i aspre perquè les cir­cumstàncies i con­di­ci­ons polítiques tant inte­ri­ors com exte­ri­ors l'obs­ta­cu­lit­zen”.

1978
és l'any en què la Universitat Estatal de Moscou i la Universitat Estatal de Sant Petersburg van començar a fer classes de català


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.