Política

Declaracions d'independència

Les derrotes d'Ultramar

Li van dir ‘España boba' per no haver sabut mantenir el control a la República Dominicana

La pèrdua de Cuba el 1898 posa el punt i final al domini colonial espanyol a Sud-amèrica

Els pri­mers explo­ra­dors van bate­jar com La española el que seria un dels ter­ri­to­ris més sac­se­jats i recon­que­rits de l'època colo­nial. Espa­nya i França van com­par­tir el domini d'aquesta illa a con­veniència durant més de tres-cents anys, i en aquest cas, com en totes les colònies, els suc­ces­sos a la Metròpoli també van mar­car els tem­pos del con­trol reia­lista a la que seria l'actual República Domi­ni­cana.

Pre­ci­sa­ment, l'any 1697 el trac­tat de Ryswik va fer que Espa­nya cedís la part occi­den­tal de l'illa a França; d'on nai­xe­ria l'actual estat d'Haití. Poc després, la tota­li­tat de l'illa ja era de domini francès, però la tira­nia impo­sada a illencs i cri­olls va aca­bar amb la decla­ració d'inde­pendència dels hai­ti­ans i la represa de Santo Domingo per part d'Espa­nya. Tan­ma­teix, la colònia domi­ni­cana patia una greu crisi econòmica i la Metròpoli va ser incapaç de fer-se'n càrrec. Les suc­ces­si­ves inde­pendències a què havia de fer front la corona i les bai­xes mili­tars a la península deter­mi­nen el que es coneix com l'època de la España boba; una acti­tud pas­siva que farà per­dre el con­trol reia­lista a La española.

Després que l'illa fos con­tro­lada per Haití durant dues dècades, una majo­ria domi­ni­cana acaba pro­cla­ment el que sem­blava la inde­pendència defi­ni­tiva, però l'estira-i-arronsa pel poder per­met que un alçament mili­tar torni a dei­xar el país en mans espa­nyo­les, aquest cop, però, només durant qua­tre anys. El 1865, els patri­o­tes domi­ni­cans frus­tren les espe­ran­ces d'Isa­bel II de repren­dre el poder colo­nial i es decla­ren inde­pen­dents de qual­se­vol poder de fora.

A només unes quan­tes milles al nord-est, Cuba repre­sen­tava l'últim escull de dig­ni­tat de la corona espa­nyola. Però el con­trol reia­lista sobre l'lla començaria a veure el seu final al 1895 amb l'alçament inde­pen­den­tista coman­dat per José Martí. A la península, el cen­tra­lisme dels governs de Sagasta i Cánovas del Cas­ti­llo inco­mo­den bas­cos i cata­lans, però també els Cubans, quan en dema­nar més auto­no­mia per la ja reco­ne­guda província d'Ultra­mar, Espa­nya li nega empa­rant-se amb els límits de la Cons­ti­tució.

Cuba va ini­ciar la revolta con­tra els espa­nyols, però la duresa de l'exèrcit reial repri­meix els illencs i en causa nom­bro­ses bai­xes. A Estats Units, els rota­tius s'en fan tal ressò que aca­ben pre­ci­pi­tant el seu país a la guerra. En un acte des­es­pe­rat, el govern de Sagasta envia a finals de 1897 una pro­posta d'auto­no­mia per a Cuba però fa tard, i els EUA ini­cien el des­ple­ga­ment mili­tar a l'illa. El 15 de febrer del 98, la mis­te­ri­osa explosió del cui­ras­sat Maine des­en­ca­dena els enfron­ta­ments finals a l'illa que aca­ba­rien amb la ren­dició final de l'exèrcit espa­nyol.

El pacte a París obliga a cedir les pos­ses­si­ons de Cuba, Puerto Rico, Fili­pi­nes i Guam als Estats Units. Era l'ano­me­nat des­as­tre del 98. Els cubans, però, acon­se­gui­rien des­fer-se del con­trol nord-ame­ricà, i el 1902 el pri­mer pre­si­dent pren­dria pos­sessió a la fla­mant República de Cuba.

CUBA Independència 1895-1899 Sistema de govern República socialista
REPÚBLICA DOMINICANA Independència 1821-1865 Sistema de govern República presidencialista

La revolució independentista cubana de José Martí

Frases cèlebres de José Martí

“Si no lluites almenys respecta els qui ho fan”.

“La llibertat no pot ser fecunda per als pobles que tenen el front tacat de sang”.

“Els drets es prenen, no es demanen; s'arrenquen, no es pidolen”.

“Trinxeres d'idees valen més que trinxeres de pedra”.

“El que es conforma amb una situació de vilesa es converteix en còmplice”.

Bases del Partit Revolucionari Cubà

“Per assolir amb l'esforç reunit de tots els homes de bona voluntat la independència absoluta de Cuba i fomentar i auxiliar la de Puerto Rico”.

“Que no tenia com a finalitat precipitar la guerra, ni llançar el país en un moviment mal amatent, sinó assegurar la pau, el treball i la felicitat de tots els habitants de Cuba”.

“Que el Partit Revolucionari Cubà no desitja atreure's la malevolència dels països amb els quals ha de mantenir cordials relacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.