Política

Unió aposta per un govern reformista que eviti una DUI

Espadaler ofereix al PSC, C's, Sí Que es Pot i “sectors” de JxSí crear un govern transversal que busqui l'encaix amb Espanya

Critica el projecte independentista i l'acusa de generar inestabilitat

El cap de llista d'Unió el 27-S, Ramon Espadaler, es va oferir ahir per consensuar un govern alternatiu amb totes aquelles formacions polítiques “que no estan ni en l'immobilisme ni el rupturisme”, i que serveixi per frenar una hipotètica declaració d'independència. Segons Espadaler, aquest govern de concentració hauria de crear “un programa de mínims” que sigui capaç d'elaborar una proposta catalana a Madrid per canviar la relació entre Catalunya i Espanya, i de pressionar l'Estat perquè l'accepti.

Convençut que la majoria de forces polítiques que es presenten el 27-S entenen que la situació actual és insostenible però que Catalunya necessita una “estabilitat” que l'independentisme no pot oferir, Espadaler va obrir la porta a pactar aquest govern alternatiu amb el PSC, Ciutadans, Catalunya Sí Que es Pot i fins i tot amb “sectors” de Junts pel Sí que, segons ell, “estarien disposats a fer el pas”. La proposta només tancaria la porta al PP per “immobilista” i la CUP per “rupturista”. D'aquesta manera, Espadaler intenta allunyar la seva proposta de les crides fetes des de sectors del PP i C's per articular un front unionista al Parlament de Catalunya, i va aprofitar per descartar sumar-se a la proposta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de bastir un govern de coalició amb el PP en el supòsit que Junts pel Sí no obtingués la majoria suficient per governar.

Espadaler va contraposar el seu pla a la proposta de les forces sobiranistes, criticant que aboquen Catalunya a un període de transició d'un any i mig durant el qual no es governarà el país. “Hi ha una necessitat de governar la pròxima legislatura, i no només durant divuit mesos; per això plantegem la proposta per sortir d'aquesta situació, perquè genera inestabilitat i és perjudicial per a Catalunya.” Pel cap de files d'Unió, es tractaria d'un govern “transversal” que, a part de crear una nova proposta d'encaix amb l'Estat, serviria per avançar “en la solució dels problemes més importants que hi ha a Catalunya”. Espadaler va presentar la proposta com l'única viable per evitar una DUI i també va avisar d'un possible pacte entre Junts pel Sí, la CUP i Sí Que es Pot, que situaria Catalunya “a l'esquerra més radical. “Ens resistim a pensar que no hi haurà una altra alternativa”, va concloure.

Reacció escèptica

La proposta d'Unió va provocar la resposta de Ciutadans, el PSC i Sí Que es Pot sobre la possibilitat de teixir una aliança constitucionalista. La primera a fer-ho va ser la candidata de C's, Inés Arrimadas, que no es va tancar a la proposta d'Espadaler, tot i que li va retreure que fins fa dos mesos votava a favor de muntar estructures d'estat. Això sí, a condició de liderar ella aquest front. “Després del 27-S espero que aquestes forces, en lloc de deixar que Mas governi, donin suport a un govern de C's per anar a negociar amb Madrid”, exposava. Arrimadas feia una crida a “concentrar esforços” per aglutinar el vot unionista, segura de poder liderar una alternativa de govern. Fins i tot no descartava que s'hi incorpori Rabell: “M'encantaria pensar que no deixarà governar a Mas, sinó a nosaltres.”

El cap de llista de Sí Que es Pot, però, no va trigar a descartar sumar-se a l'acord, que va qualificar de “cuscús que barreja projectes de país completament diferents”. Per Rabell, hi ha coses irrenunciables, com ara “fer un gir social”, que impossibiliten l'acord amb Unió. Qui sí que va acceptar la proposta va ser el candidat del PSC, Miquel Iceta, que va afirmar que “ja ha trobat un soci” i hi va afegir que el govern també podria incloure independentistes moderats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.