Política

El 27-S esmicola el rècord absolut de participació en unes eleccions a Catalunya

Van votar 4,13 milions d'electors, el 74,95%, comparable als comicis estatals més històrics

L'abstenció exterior fa baixar la cita al cinquè lloc percentual

Que les eleccions de diumenge passat van ser històriques es pot mesurar per molts indicadors, més enllà de les conseqüències polítiques que se'n derivaran. Un bon exemple és la xifra de participació que van mobilitzar, que va esmicolar el rècord històric absolut de votants en uns comicis a Catalunya. En concret, van emetre el seu vot 4.130.588 catalans. Tan sols en les estatals del 2004, en ple estat de xoc pels atemptats de l'11-M a Madrid tres dies abans, s'havia superat la xifra dels quatre milions, tot i que amb uns 100.000 vots menys que ara (vegeu gràfic).

Tenint en compte només la Catalunya interior, la xifra de participació el 27-S va ser del 77,44% del cens, fet que la situava en tercera posició en percentatge en uns comicis a Catalunya, només superada per les primeres eleccions de la democràcia, les constituents del 1977, quan va anar a votar un 83% d'un cens encara per regularitzar, i les que van situar el PSOE de Felipe González per primera vegada en el govern el 1982, després de l'intent fallit de cop d'estat de Tejero l'any anterior.

Un cop afegit a l'escrutini el polèmic vot exterior, que es va tancar amb una espectacular abstenció, en molts casos no desitjada i provocada pel mal funcionament del sistema, superior al 92% sobre un cens de gairebé 200.000 catalans, les xifres globals de participació baixen en dos punts i mig, fins al 74,95% final, que és igualment amb gran diferència la xifra més alta d'unes eleccions al Parlament. El rècord, de fet, era vigent des de tot just el 2012, quan la participació va ser fins a set punts inferior.

Amb això, en el rànquing de conteses amb més participació percentual de la democràcia a Catalunya, sempre encapçalat per les eleccions estatals –les municipals i sobretot les europees han tingut sempre percentatges inferiors– el 27-S cau a la cinquena posició, darrere també de les convocatòries que van catapultar al poder el PP de José María Aznar el 1996 i hi van restablir els socialistes de José Luis Rodríguez Zapatero el 2004. En tots dos casos, la xifra es va situar al voltant del 76%, no gaire lluny de l'actual.

També menys blancs i nuls que mai

Encara una altra dada, si es vol anecdòtica però també ben significativa, confirma la transcendència que els catalans van donar a les eleccions de diumenge passat. La xifra de vots nuls, uns 16.000, que van significar un 0,29% dels emesos, va ser una de les més baixes de la democràcia. El mateix va passar amb els 22.000 vots en blanc, tot just el 0,4%. Els catalans, doncs, van donar el màxim valor al seu vot. Sumades les dues dades, en resulta la xifra percentual més baixa des del 1977: només es van perdre un 0,69% del total de vots dipositats. Només el 0,99% de les estatals del 1996 havia baixat de l'1%, en una suma que el 2010 i el 2011 havia superat en canvi de llarg el 3%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.