Els alcaldes de l'Alt Penedès són més favorables a la consulta que els del Garraf

Els pobles petits destaquen els problemes d'organització

La majoria dels alcaldes del Garraf consultats –el de Canyelles no va contestar– van dir que estaven a favor de fer complir la llei. Tant Vilanova i la Geltrú com Sitges, Sant Pere de Ribes i Cubelles tenen alcaldes socialistes. L'única resposta diferent va ser la de l'alcalde d'Olivella, Joaquim Mas, d'ICV, que es va mostrar obert a les propostes de les entitats, però advertint que finalment la posició de l'Ajuntament l'acabaria decidint el ple municipal. En vista de la uniformitat del Garraf, a l'Alt Penedès va sorgir tot un altre escenari. El fet que els governs municipals siguin més variats en aquesta comarca i que una bona part estiguin vinculats a partits nacionalistes hi va tenir alguna cosa a veure. De fet, a Vilafranca del Penedès ja s'ha iniciat el procés per posar en marxa una consulta popular de les mateixes característiques que la que es va fer a Arenys de Munt el 13 de setembre passat. Els impulsors de la iniciativa ja han preparat la moció que presentaran al ple municipal del mes d'octubre. Hi ha altres municipis que ja han aprovat les mocions de suport a les consultes populars, com ara Sant Quintí de Mediona, Sant Martí Sarroca o Sant Sadurní d'Anoia (on es va aprovar amb el vot en contra de CiU i els vots a favor d'ERC, el PSC i AMI). D'altres, com ara el de Gelida, van rebutjar la moció. De fet, l'alcalde, el socialista Lluís Valls, s'hi oposa obertament. També s'hi van mostrar contraris, amb matisos, els alcaldes de Castellet i la Gornal, Mediona o el de la Granada, tots socialistes; i, evidentment, Lluís Caldentey, alcalde de Pontons pel PP.

I una, per la vegueria

L'alcalde de les Cabanyes, Francesc Olivella (CiU), va anar més enllà de la consulta sobre la independència de Catalunya. Olivella va fer una reflexió sobre la manera de fer de l'administració: «Ens hauríem d'acostumar més, tant la societat com els ajuntaments, a fer consultes sobre temes que són competència de l'administració local, i també sobre aquells temes que són competència d'administracions superiors.» D'aquesta manera, Olivella obria les portes a una possible consulta popular a la comarca sobre la creació de la vegueria del Penedès. «Si la gent vol opinar i la Constitució no ho preveu, potser s'hauria de canviar la Constitució», va dir Olivella. La majoria d'alcaldes de CiU, però, no van ser tan clars a l'hora de decantar-se per un cantó o l'altre. I el que es va mostrar disposat a donar-hi clar suport, si hi hagués l'oportunitat, va ser el republicà Antoni Soler, alcalde de Subirats.

A Sant Sadurní, el món al revés

C.M

Si bé l'alcalde de Sant Sadurní, Joan Amat (CiU), va dir en aquest diari que no s'oposaria si algú proposés fer un referèndum, la veritat és que en el ple hi va votar en contra. A Sant Sadurní, la moció la presentar ERC, que intenta impulsar una consulta, i va aconseguir aprovar-la amb els vots del PSC i AMI. CiU, que governa amb els independents de l'AMI, en minoria, hi va votar en contra. L'alcalde, que també és president de l'Institut del Cava, va advertir que temia per les repercussions sobre el sector del cava. I el portaveu socialista va veure, en aquesta proposta, la porta oberta a més consultes i va dir que en proposaria una sobre la recollida selectiva.

Les prioritats dels més petits

C.M

Independentment dels colors polítics, l'organització d'una consulta d'aquestes característiques pot esdevenir un problema per a alguns municipis. Per l'alcalde de Santa Fe, el municipi més petit de la comarca –392 habitants–, que el poble vulgui opinar és el més normal del món. En canvi, el de Puigdàlber –525 habitants– considera que no seria just dedicar tant de temps a una cosa que «no solucionaria res». Per a ell, hi ha coses més importants per fer, al poble. L'alcalde de Font-rubí, adverteix que ell no en diria referèndum per estalviar-se algun problema i el de Vilobí considera que les consultes «alimenten històries que no ens convenen».

Els impulsors es desmarquen

C.M

Malgrat la negativa i el rebuig de l'Ajuntament, a Vilanova i la Geltrú, l'entitat Desperta! va impulsar la creació d'una plataforma que està formada per veïns a títol individual i que serà la que tirarà endavant l'organització de la consulta al desembre. Un cop constituïda la plataforma, els integrants de Desperta! s'han retirat de la direcció d'aquesta iniciativa perquè no la volen capitalitzar. Això mateix podria passar a Vilafranca, un cop constituïda la plataforma la setmana passada. De moment, però, a Vilafranca la moció encara ha de passar pel ple i la consulta no es farà fins al desembre. Dijous vinent hi haurà una altra reunió de la plataforma per definir com es farà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.