Mas nega tractes de favor
Rebutja que hi hagi “marge” per condicionar les adjudicacions
Es va reunir amb Pujol el matí del dia dels escorcolls
Hi veu un “espectacle” per perjudicar CDC
El 3% tornava al Parlament deu anys després d'aquell “vostè té un problema” que l'aleshores president Pasqual Maragall va etzibar a un jove Artur Mas en plena travessa del desert de l'oposició. Si llavors la col·laboració imprescindible del PSC i CiU per a la tramitació de l'Estatut va acabar aigualint políticament les acusacions, ahir era el complicat inici de la legislatura el que amarava la compareixença de Mas i el que determinarà, també, les conseqüències d'aquest nou episodi sobre l'esdevenir del procés, l'electorat i la mateixa Convergència; amb les dificultats de Junts pel Sí i la CUP per sargir un acord d'investidura i les negociacions entre CDC i ERC per la fórmula amb què es presentaran a les eleccions espanyoles com a primers exponents. Era l'últim cop que es reunia la diputació permanent del vell hemicicle. Demà passat, el nou heretarà el cas i els deutes polítics de l'antic, però amb una composició radicalment diferent.
El president de la Generalitat va confiar la seva intervenció per defensar el govern i CDC de la tercera fase de l'operació Petrum amb un argument principal: la impossibilitat de l'executiu de condicionar les adjudicacions d'obra pública. Mas va esgrimir el nivell d'exigència de la contractació, per sobre dels estàndards que marca la llei, per defensar que “no hi ha marge per fer cap irregularitat” des de l'executiu. Mentrestant, l'actuació policial i judicial continuava. L'extresorer de CDC Daniel Osàcar va ser afegit a la llista de detinguts i, posteriorment, va ser deixat en llibertat amb càrrecs. També Josep Antoni Rosell, director general de l'empresa pública Infraestructures.cat, va ser alliberat a la tarda, amb el passaport retirat, després d'haver passat a disposició judicial.
“Dec estar fent nosa”
A la cambra catalana hi va haver una altra revelació de pes. El matí del segon escorcoll a la seu del carrer Còrsega, Mas es va reunir a primera hora amb Jordi Pujol, fins que va ser informat de l'operació policial i judicial. El president de la Generalitat va admetre a instàncies del PP l'existència de la trobada de dimecres, que no és la primera que hi té des de la confessió de l'expresident. Troba “increïble” que el partit de Xavier García Albiol disposés d'aquesta informació. “És que aquí hi ha seguiments especials?”, va preguntar, insistint en la denúncia del joc brut de l'Estat.
La rigidesa i les garanties del sistema amb què es regeix Infraestructures.cat, a criteri de Mas, és la clau de volta que desmunta la tesi de la fiscalia anticorrupció, que, en col·laboració amb el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, investiga si CDC es va finançar irregularment en els últims anys amb el pagament de comissions d'empreses a canvi de l'adjudicació d'obra pública a través d'ajuntaments i del govern de la Generalitat. Mas va insistir igualment en la legalitat de les donacions d'empreses beneficiàries de contractació a les fundacions dels partits, com és el cas de la CatDem, sense que hi hagi relació amb les adjudicacions, i va criticar que “es busca l'espectacle” per perjudicar CDC com a “peça clau” del procés.
El ressorgiment de l'ombra del 3% complica el ja de per si difícil suport de la CUP a la investidura. Antonio Baños no va amagar que les explicacions no els van convèncer, tot i admetre la “guerra bruta”. “No ens hem mogut ni una coma respecte a la figura política de Mas”, va etzibar. També ERC va exigir “fer net” al seu soci de coalició i li va reclamar sense èxit que prengui mesures amb la comissionada de la Transparència, Núria Bassols, esposa d'un dels empresaris detinguts. La resta de partits van coincidir a instar-lo a renunciar a ser investit president. “Dec estar fent molta nosa”, va contestar.
Mas va al·legar que el seu govern va incrementar les mesures de transparència i va reforçar les garanties en la contractació pública. Entre altres mesures, amb la creació de l'oficina de supervisió i avaluació específica o la publicació dels contractes al web de la transparència Quant al partit, va reconèixer que la CatDem rebia donacions de les empreses investigades i que feia factures a la fundació per serveis prestats, però va advertir que el Tribunal de Comptes n'estava al cas i que no va recórrer en cap moment a la fiscalia. “Una falta administrativa es pot convertir en una causa penal?”, va deixar anar, tot delimitant el possible abast d'algun error en l'àmbit administratiu. A més, va insistir per activa i per passiva en la inexistència d'un tracte de favor a les empreses investigades.
La dècada que ha passat d'ençà que Maragall va pronunciar el 3% a la cambra surava en el debat. Per Mas, demostra la falta de base de les acusacions: “En deu anys no han tingut temps per demostrar res?”. També va carregar contra la lentitud de la justícia en el cas Palau, pendent del judici, en què es jutjarà Osàcar i CDC com a partícip a títol lucratiu.