Política

Veten un acte sobre la Guerra Civil a Torregrossa

L'Ajuntament va demanar a l'associació Mascançà que retirés una ponència sobre els morts de la guerra al poble

El Cen­tre de Recer­ques Mas­cançà va reti­rar a última hora del pro­grama de del jor­na­des d'estu­dis sobre el Pla d'Urgell una con­ferència de l'his­to­ri­a­dor Josep Rubió sobre el cost humà de la guerra a Tor­re­grossa, el muni­cipi on es feien les jor­na­des, el 17 d'octu­bre pas­sat. Havia de ser la ponència inau­gu­ral. La reti­rada va tenir lloc després d'una tru­cada de l'alcalde poques set­ma­nes abans de les jor­na­des, les quals esta­ven acor­da­des amb l'Ajun­ta­ment des de mit­jan juliol, segons han expli­cat des de l'asso­ci­ació Mas­cança. Durant la con­versa, sem­pre segons aques­tes fonts, l'alcalde els va dir que no era per­ti­nent fer la ponència, per man­te­nir la pau social al poble. A des­grat seu, l'enti­tat va haver de treure del pro­grama la con­ferència, tot i con­si­de­rar que no era una decisió encer­tada i que es trac­tava d'una ponència feta amb enfo­ca­ment científic i rigorós.

“Cen­sura ver­go­nyosa”

Josep Rubió ha denun­ciat el cas en la seva columna al dar­rer número de la revista Som Gar­ri­gues, que s'ha fet ressò del cas amb una infor­mació. Rubió ha expli­cat a aquest diari que “el vet a la ponència és del tot inex­pli­ca­ble en els temps que som” i con­si­dera que “no s'estén que encara avui hi hagi pres­si­ons que pro­vo­quin una cen­sura ver­go­nyosa i inad­mis­si­ble”, i encara amb més motiu perquè la ponència ja es va pre­sen­tar fa dos anys en les jor­na­des de Mas­cança cele­bra­des a Linyola i l'any pas­sat es va publi­car en el monogràfic anual del cen­tre de recerca. Rubió és doc­tor en història con­tem­porània per la UdL i docent a l'ins­ti­tut Lla­do­nosa de Lleida. La seva tesi doc­to­ral es va cen­trar en la Guerra Civil a les Gar­ri­gues, i se'n va fer un lli­bre, publi­cat per Pagès Edi­tors. “A Tor­re­grossa va haver molta repressió amb vícti­mes als dos bàndols, i durant anys això va divi­dir greu­ment la població, però sorprèn que encara no se'n pugui par­lar ober­ta­ment i amb neu­tra­li­tat”, explica.

Polèmica fa dos anys

Aquest diari no va poder con­tac­tar ahir amb l'alcalde, Josep M. Puig Vall, d'ERC, tot i que s'ha anun­ciat que avui l'Ajun­ta­ment emetrà un comu­ni­cat amb la seva versió dels fets. Es dóna la cir­cumstància que l'alcalde ja va rebre for­tes pres­si­ons per part d'alguns veïns quan va fer reti­rar un monu­ment a les vícti­mes fran­quis­tes.

La polèmica local i la pressió va ser tan forta que l'Ajun­ta­ment es va veure lla­vors obli­gat a reti­rar també un altre monu­ment, democràtic, aixe­cat el 1986 en record de les vícti­mes dels tots dos bàndols.

LA FRASE

Sorprèn que, encara avui, no es pugui parlar obertament i amb neutralitat sobre aquell conflicte
Josep Rubió
historiador

LA DATA

2013
L'Ajuntament
va fer retirar un mausoleu franquista. Fruit de la pressió, també va retirar un monument democràtic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.