Política

Rússia, també en el punt de mira d'Estat Islàmic

El Kremlin reforça el sistema de defensa contra el terrorisme per l'amenaça d'atacs

Putin insisteix en una aliança internacional per combatre el gihadisme

L'endemà dels atemptats a París, el Kremlin va assegurar, ahir, que s'havia elevat el nivell de seguretat del sistema de defensa antiterrorista a Rússia, país que també es troba en el punt de mira del gihadisme d'Estat Islàmic (EI) com a revenja per la intervenció militar de Moscou a Síria per ajudar el president del país, Baixar al-Assad.

Sense anar més lluny, dijous passat, EI va difondre un nou vídeo en què amenaça d'atacar “ben aviat” Rússia. A l'enregistrament, s'assegura que “ben aviat la sang es vessarà com un oceà” i que “les goles dels infidels tremolaran sota els nostres ganivets”.

Segons el comunicat d'ahir, pel Comitè Nacional Antiterrorista, “en vista de les noves amenaces, tot el que forma part del sistema per garantir la seguretat s'ha posat en estat d'alerta elevada”.

De fet, la presència policial a Rússia ja s'havia reforçat arran del sinistre de l'avió rus A321 que es va estavellar al Sinaí el 31 d'octubre. Encara es desconeix la causa exacta de la catàstrofe aèria, però la hipòtesi que té més força –per les proves i també per les observacions de diversos serveis d'intel·ligència– és la de l'explosió d'una bomba a bord. A més, Província Sinaí, la branca local d'EI a Egipte, ha reivindicat l'autoria d'aquest presumpte atemptat que va acabar amb la vida de les 224 persones que volaven de Xarm al-Xeikh a Sant Petersburg.

El cap del Kremlin, Vladímir Putin, en un missatge de condol al seu homòleg francès, François Hollande, ahir, va fer una crida a “una autèntica unitat d'esforços de tota la comunitat internacional” per poder dur a terme una lluita efectiva contra el terrorisme. Segons Putin, “la tragèdia de París és una prova més de la naturalesa bàrbara del terrorisme que desafia tota la humanitat”.

Una de les raons que va argumentar Putin quan, a finals de setembre, va decidir bombardejar objectius terroristes a Síria va ser evitar que els gihadistes de les repúbliques russes del Caucas nord que lluiten al costat d'EI –uns 2.000 segons el Kremlin– tornin a casa. Aquesta decisió, que en realitat està més motivada per la defensa dels interessos geoestratègics de Rússia a Síria i el Pròxim Orient en general, ha estat molt criticada perquè podria generar l'efecte de fer augmentar el terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.