Cares noves al capdavant de totes les llistes al Congrés
CDC, PSC i PP aspiren a trencar l'empat tècnic en dos diputats del 2011 amb una renovació dels números u a Tarragona
ERC i Ciutadans, principals aspirants a estrenar diputat per la tendència electoral creixent
Renovació total a les principals candidatures a les properes eleccions al Congrés dels Diputats i el Senat del 20 de desembre. La lluita pel repartiment dels sis diputats que corresponen a la demarcació de Tarragona, i que aquesta legislatura s'han repartit a parts iguals CiU, PSC i PP, es presenta aferrissada i en mans de caps de llista que s'estrenen tots en la posició de número u. La tendència creixent en els darrers comicis d'ERC i de Ciutadans (que té a Tarragona un dels principals feus de vots) obren la porta a un repartiment més fragmentat dels representants del territori al Congrés, amb la incògnita afegida dels resultats que obtindrà Unió i la coalició d'esquerres En Comú Podem. Al marge del debat nacional, les infraestructures i el dèficit d'inversió de l'Estat són el tema estel·lar en la majoria de programes.
Els tres en litigi
Democràcia i Llibertat (la coalició amb què es presenten CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament) ha hagut de renovar el cap de llista que heretava de CiU, Jordi Jané, ara conseller d'Interior. La força, que aspira a reeditar la posició de força més votada assolida el 2011, aposta pels alcaldes convergents al territori, i és l'única que ha escollit un cap de llista al Congrés ebrenc: l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que fa al salt a la cambra baixa des del Senat, on ha ocupat un escó aquesta legislatura. Al Senat la candidatura va liderada pel batlle de Reus, Carles Pellicer.
Al PSC també canvien de cap de llista, i ho fan amb polèmica interna després que s'hagi apartat Francesc Vallès del lloc que havia ocupat el 2011. El substitueix un veterà al Congrés després de dues legislatures com a diputat, Joan Ruiz, que s'estrena, però, com a número u. Al Senat, la candidatura està encapçalada pel primer secretari del PSC a Tortosa, Joan Sabaté.
La tercera força que lluitarà per mantenir els seus diputats serà el PP, que també hi arriba després de canvis interns importants. Després del salt del tarragoní Alejandro Fernández al Parlament, tothom donava per fet que seria Rafa Luna qui ocuparia el número u a Madrid. Finalment, però, el polític del Tarragonès salta de la llista i el número u recau en un dels homes d'Alejandro Fernández a l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Roca, que es va quedar fora del Parlament el passat setembre.
Aspirants a entrar
La lluita per aconseguir un representant es preveu interessant, amb ERC i C's com a principals contendents. Els republicans, que van perdre el 2008 el diputat assolit quatre anys abans, aspiren a tornar al Congrés amb un candidat independent, l'exsecretari general de la UGT a Tarragona, Jordi Salvador. Menys conegut és el número 1 de C's, Sergio del Campo, que tot i així ve impulsat pel creixement espectacular de la força d'Albert Rivera, especialment al Tarragonès i el Baix Penedès.
Pel que fa a les altres dues forces en litigi, Unió aposta per un veterà del seu aparell al Camp de Tarragona, el vallenc Martí Barberà, mentre que la coalició d'esquerres En Comú Podem té a Tarragona un cap de llista d'EUiA, l'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso.