Política

Rajoy passa a l'amenaça

En un acte de precampanya del 20-D, el president espanyol va avisar que adoptarà més mesures contra el govern català si el procés continua

Es va vantar del fet que “serà l'Estat el que pagarà els proveïdors”

Per si algú en tenia cap dubte, el procés d'independència de Catalunya serà el motiu central de la campanya electoral per a les espanyoles. Així es va poder comprovar ahir al matí, en l'acte a Barcelona –a l'hotel Princesa Sofía– que va fer el PP per presentar tots els seus candidats per al 20-D. Quan falta un mes per a aquesta contesa electoral que dirimirà si Mariano Rajoy revalida la presidència espanyola, l'acte es va escaure, a més, just l'endemà que el govern espanyol anunciés la intervenció –de facto– de les finances de la Generalitat a canvi de diners del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmic) i les multes a les entitats sobiranistes (Òmnium i ANC). I, pel que va dir Rajoy, la cosa podria no acabar aquí si el procés sobiranista tira endavant: va llançar l'amenaça que adoptarà més mesures –estem en precampanya, però, al capdavall, ja eren amenaces– contra l'independentisme.

El candidat popular va dedicar la primera part del discurs a inflar el pit per la seva gestió econòmica. Davant d'això, però, el públic es mantenia més aviat fred. L'ambient va donar un tomb quan va fer referència “al que passa a Catalunya, un procés contra la història d'Espanya”, com el va batejar. Amb l'austeritat discursiva habitual, Rajoy va acusar els independentistes d'haver obert “la capsa de Pandora” i es va presentar com a garant de la unitat d'Espanya, de “la igualtat de tots els espanyols” i del compliment de la llei. “Estigueu tranquils, ningú us convertirà en estrangers a casa vostra.” I aquí va rebre l'ovació més gran del públic.

L'alerta de Rajoy

Rajoy va amanir el seu missatge assossegador a la militància amb aquesta altra afirmació, que va sonar com una amenaça: “Com més passos es facin en la mala direcció, més difícils seran les coses; no volem adoptar més mesures, però no depèn de nosaltres.” “Complirem la nostra obligació”, va etzibar. Al mateix temps, va aprofitar per definir la resolució independentista aprovada pel Parlament català com un “atac a tot”.

El president espanyol no va tenir cap problema a fer referència a una d'aquestes mesures, la intervenció de la Generalitat ordenada abans-d'ahir pel govern espanyol, que la sotmet a un control ferri de les seves finances, i la va presentar gairebé com una acció de responsabilitat. En aquest sentit, va indicar que en aquest temps hi havia hagut governs que no s'havien “dedicat a fer el que havien de fer”. “Ajudarem els ciutadans, els de molts llocs, també els proveïdors de Catalunya; serà l'Estat el que pagarà aquests proveïdors”, va assenyalar. “Defensarem la nació i la llei, i que ningú esperi una altra cosa”, va reiterar. El cap de setmana vinent, a València, el PP presentarà el seu programa electoral, però no sembla que s'hagin d'esperar gaires sorpreses més enllà d'aquests paràmetres.

Rajoy també va demanar als ciutadans que el 20-D s'estiguin d'apostar per invents i retorns al passat –criticava, així, d'una tacada, el PSOE, C's i Podem– i va fer una referència als atemptats de França, per mostrar la seva solidaritat i “determinació” per actuar plegats contra el terrorisme. No va donar, però, més detalls sobre si el govern espanyol es planteja intervenir-hi militarment.

Publicació al BOE

Rajoy passava a l'amenaça just el dia que el Butlletí oficial de l'Estat (BOE) oficialitzava els “controls específics i addicionals” a Catalunya per a la transferència del FLA. El govern espanyol fixa una llista de setze serveis socials que considera “fonamentals” perquè la Generalitat rebi els diners. S'hi inclouen el suport a la família, l'atenció a la immigració, la promoció de l'autonomia personal, l'atenció a les persones amb discapacitat, la inclusió social i la lluita contra la pobresa, entre d'altres. El BOE també enumerava els serveis públics “prioritaris”, entre els quals hi ha la remuneració del personal de la Generalitat i les transferències a les entitats locals.

LES FRASES

Com més passos es facin en la mala direcció, més difícil serà; no volem adoptar més mesures, però no depèn de nosaltres
Defensarem la nació [espanyola] i la llei, i que ningú esperi una altra cosa
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Defensem la igualtat de tots els espanyols i el compliment de la llei, com passa en tots els països civilitzats

Els crits de “fora, fora”

El ministre de Defensa, García-Margallo, i la de Foment, Ana Pastor, van ser dels més aplaudits quan van pujar a l'escenari, on lluïa el lema electoral España en serio. El candidat de Barcelona i ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va ser ovacionat, i també va ser molt ben rebut el sevillà Juan Ignacio Zoido. En un cert moment, es van sentir crits de “fora, fora”: era una part del públic –bàsicament, gent gran– que es queixava dels fotògrafs i les càmeres que els tapaven la visió. L'equip de seguretat va haver de calmar els ànims. Tot i que Rajoy i la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, es van referir al terrorisme en genèric i als atemptats de França, cap dels dos es va recordar de l'exministre socialista Ernest Lluch el dia que feia 15 anys que ETA l'havia assassinat. L'endemà dels 40 anys de la mort de Franco, tampoc van ni mencionar les víctimes de la repressió de la dictadura. Això sí, De Cospedal va afirmar: “Espanya honra les seves víctimes i aquells que van donar la vida per Espanya.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.