Homs serà a la ponència tot i carregar contra la reforma
Alerta que amb la modificació de la Constitució es fixarà per escrit la interpretació restrictiva aplicada pel TC
Al·lega que s'hi ha de defensar la independència igual que des de l'escó
L'escepticisme que Democràcia i Llibertat (DiL) manté respecte a la reforma de la Constitució no obsta que, si en la propera legislatura s'obre la ponència per modificar-la, hi vulguin ser. El candidat de la coalició, Francesc Homs, va argumentar que hi participaran per defensar la independència amb la mateixa filosofia amb què es presenten a les eleccions espanyoles, tot i plantejar un estat propi per a Catalunya. Homs va denunciar, però, que en els darrers anys ja s'ha fet una reforma “encoberta” de la carta magna a partir d'una interpretació restrictiva a través del Tribunal Constitucional. Per això va titllar d'“acte de cinisme” que ara es plantegin modificacions de la Constitució, quan ja s'han dut a terme amb lectures “restrictives” i “partidistes”. “Ara el que faran és ajustar els canvis que han fet per la via interpretativa amb la qualitat de la lletra”, va pronosticar davant del Parlament.
La candidatura amb què concorren el 20-D CDC, Demòcrates de Catalunya i Reagrupament va triar precisament aquest escenari en el 37è aniversari de la Constitució per reivindicar-ne un altre: el 83è del restabliment de la cambra catalana. Per això va reivindicar que quan els partits independentistes obrin el procés constituent s'inclogui en el preàmbul la famosa frase de Francesc Macià que va acompanyar la restitució de la cambra i amb què desitjava una Catalunya “econòmicament pròspera, socialment justa, políticament lliure i espiritualment gloriosa”. De fet, Homs es va mostrar convençut que el procés es constituirà després de la investidura tant si es produeix abans del 10 de gener com després d'unes hipotètiques eleccions al mes de març, en cas que no prosperi l'intent d'acord entre Junts pel Sí i la CUP. A hores d'ara, però, no es pot tramitar la llei que ha de regular el procés, ja que, tal i com va avançar aquest diari , no es poden constituir les comissions legislatives fins que no hi hagi investidura.
“Ens sentirem còmodes en el moment que comenci la ponència per la independència de Catalunya”, va remarcar Homs, tot insistint que fins que això no passi s'ha de ser a les institucions espanyoles. En aquest sentit, va defensar que el Parlament presentés al·legacions davant del TC per evitar l' anul·lació de la resolució de ruptura que, finalment, es va acabar produint. La CUP no va amagar el seu malestar perquè els arguments esgrimits per la cambra es basaven en què es tracta d'un pronunciament polític sense efectes jurídics. Homs va dir que els diputats de la CUP també van prometre la Constitució per imperatiu legal. “No pots demanar als altres el que no t'apliques a tu mateix”, els va retreure.