Política

El perfil

‘El poeta del olivo'

Gabriel Rufián comença a ser cone­gut com el poeta del olivo en referència a les arrels anda­lu­ses del seus pares: de Jaén, la terra dels oli­vos, i de Gra­nada, la terra dels poe­tas. Ell mateix ho ha expli­cat en un parell de mítings de cam­pa­nya, però dar­rere d'aquest sobre­nom, evi­dent­ment, hi tras­pua la faci­li­tat que té el can­di­dat d'ERC per tei­xir cites poètiques amb el seu llen­guatge pau­sat i filosòfic, i també a través del seu compte de Twit­ter, que compta 31.600 segui­dors. Com a exem­ple, la piu­lada que té fixa en el seu per­fil: “Cuando crean que nos ren­di­re­mos, per­sis­ti­re­mos. Cuando crean que nos ire­mos a casa, per­sis­ti­re­mos. Cuando crean que no lo hare­mos: per­sis­ti­re­mos.”

Una piu­lada escrita en cas­tellà, un altre dels trets refe­ren­ci­als de Rufián, que fa ser­vir indis­tin­ta­ment la llen­gua materna dels seus pares i el català, aquell que va apren­dre a Santa Coloma de Gra­me­net gràcies a la immersió lingüística. Li surt de manera espontània, en funció del moment o de l'inter­lo­cu­tor, encara que alguns li han cri­ti­cat aquest bilingüisme. Amb el seu fill de cinc anys parla en català i públi­ca­ment, molts de cops, ho fa en cas­tellà. Per què? Doncs com ell mateix explica, difon en cas­tellà les vir­tuts de l'inde­pen­den­tisme per con­tra­res­tar el mis­satge de l'uni­o­nisme. Una mos­tra més, para­fra­se­jant Rufián, que el procés ha superat “ban­de­res” i “orígens”.

El seu ascens en política ha estat ver­ti­ginós i meteòric. El febrer del 2014 va fer la pri­mera xer­rada amb Súmate i a par­tir d'aquí ha estat un no parar. S'ha con­ver­tit en una de les cares més visi­bles de l'enti­tat, jun­ta­ment amb Edu­ardo Reyes; ha estat mem­bre del secre­ta­riat naci­o­nal de l'ANC i ara cap de llista dels repu­bli­cans. “No ho veig com un tri­omf per­so­nal, perquè a Súmate he vist xer­ra­des de jubi­lats que ho podrien fer molt millor que jo o altres polítics”, asse­gura Rufián, que és un ferm defen­sor de la política de car­rer. Aque­lla que va viure a les aules de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra, on va estu­diar rela­ci­ons labo­rals, o a les mani­fes­ta­ci­ons del No a la Guerra o del Nunca mais. Mai ha mili­tat en cap orga­nit­zació política i ara es pre­senta com a inde­pen­dent, un fac­tor que ERC ha poten­ciat des que Oriol Jun­que­ras és pre­si­dent, com ja es va veure amb Alfred Bosch –elec­ci­ons esta­tals del 2011– o Josep Maria-Ter­ri­ca­bras –euro­pees del 2014–.

Rufián, que té 33 anys i és fill únic, des­taca per la seva tran­quil·litat i reco­neix que poques coses el posen nerviós. Una d'aques­tes és la hipo­cre­sia. “Em costa molt exal­tar-me”, hi afe­geix. Admet que és molt maniàtic pel que fa a l'ordre, això sí, “dins del meu ordre caòtic”, i que és un pèl supers­ticiós. “Quan m'anava bé un exa­men, solia tor­nar-me a ves­tir igual”, diu aquest segui­dor de l'Espa­nyol, que també és cone­gut pel seu tupè. “És un remolí natu­ral”, diu entre ria­lles.

Però el manual de Rufián no només conté cites poètiques sinó que també és capaç de par­lar en un acte de les “set boles de drac”, dels Simp­son o de Belén Este­ban per com­pa­rar-la amb la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal. Les defi­ni­ci­ons són un altre del seu forts i en la cam­pa­nya ja hem sen­tit que Ciu­ta­dans és el “mirlo blanco de la política”, la “nova dreta 2.0” o “ la dreta més cool”. Fins i tot ha cri­ti­cat la satu­ració d'Albert Rivera a la tele­visió i li ha recor­dat que només li fa falta sor­tir en un pro­grama de cuina. En l'àmbit per­so­nal, li agrada pas­se­jar per la mun­ta­nya, i també la pin­tura, la foto­gra­fia o escriure, encara que els últims mesos només té temps per vol­tar arreu del país, pri­mer amb Súmate i ara amb ERC.

I com es defi­neix ell mateix? Doncs diu que és una per­sona “nor­mal”, però li costa afe­gir-hi quel­com més. Per això, dei­xem aquesta tasca a Oriol Jun­que­ras, un del seus grans vale­dors, que veu Rufián com algú que repre­senta “un futur de canvi i d'espe­rança”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.