Política

El Maresme també es rendeix a En Comú Podem

La formació liderada per Xavier Domènech guanya a setze dels 30 municipis de la comarca i aconsegueix el 23% dels vots

DL passa a tercera força, darrere d'ERC i davant del PSC

Victòria clara, rotunda, d'En Comú Podem al Maresme, en la mateixa línia que a la resta de Catalunya. La formació que a Barcelona lidera Xavier Domènech i que es presentava per primer cop a unes eleccions generals, va guanyar a setze dels 30 pobles de la comarca i va arreplegar gairebé el 23% dels vots. En nombres absoluts va aconseguir 51.717 vots i es va imposar en municipis com ara Mataró, Premià de Mar o Pineda, entre altres.

Noe Ayguasenosa, candidata d'En Comú Podem al Senat, es va felicitar ahir pels “bons resultats obtinguts”. “Han guanyat els drets socials, la democràcia real i el dret a decidir”, hi va afegir Ayguasenosa, que també va assenyalar que “el bipartidisme s'ha ressentit clarament” i que d'aquesta desfeta se'n pot treure una oportunitat única per “iniciar un nou procés constituent”. “En aquest país hi ha ara una majoria social que ha d'esdevenir una majoria política i que ha de canviar el que hem viscut fins ara, com ara les retallades i la corrupció”, va afirmar.

A l'altre extrem dels resultats se situa el vot convergent, que fa quatre anys va arrasar i es va imposar a 27 de les 30 poblacions maresmenques. Aquest cop ha quedat reduït a tercera força, amb el 17% dels sufragis, tot i que la llista de Democràcia i Llibertat (DL) va guanyar a deu municipis, com ara a Calella, Alella, Cabrera de Mar, Cabrils, Sant Andreu de Llavaneres o Vilassar de Dalt. Darrere de la candidatura que encapçala Francesc Homs va quedar ERC, que s'ha alçat com a segona força política destacada al Maresme, amb el 17,8% dels vots. En aquest sentit, els republicans es van imposar en cinc municipis: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Òrrius i Sant Iscle de Vallalta.

Els socialistes, quarts

El PSC, que el 2011 va aconseguir ser primera força en tres municipis –Malgrat de Mar, Palafolls i Pineda–, ara ha quedat relegat a quarta força política. Ciutadans, que com En Comú Podem també s'estrenava en aquestes eleccions, va rebre el suport del 13,1% dels maresmencs que van anar a votar, lluny de les expectatives que tenien. Tampoc no han anat gens bé les coses al PP, que, tot i haver guanyat les eleccions al conjunt de l'Estat espanyol, al Maresme, igual que a Catalunya, ha passat a ser la sisena força i ha aconseguit només el 8,9% dels vots emesos.

La victòria d'En Comú Podem ha estat en alguns casos més dolça, ja que es tracta de poblacions marcadament socialistes quan es tracta dels resultats de les eleccions municipals. En aquest sentit, exemples com ara els de Pineda de Mar –2.853 sufragis de la formació lila contra 2.681 dels socialistes–, Malgrat de Mar –2.337 vots per a En Comú Podem i 1.755 per al PSC– o Palafolls –1.472 vots del partit que en l'àmbit estatal lidera Pablo Iglesias i 761 per a Pedro Sánchez– són prou clars de com varia la preferència dels ciutadans depenent dels comicis.

Pel que fa a la participació, dels més de 318.000 maresmencs amb dret a vot, van participar en les eleccions de diumenge més de 226.000, una xifra que suposa un 71%, un percentatge similar al que es va assolir el 2011.

LES XIFRES

16
municipis
del Maresme situen la candidatura d'En Comú Podem com a primera força política.
22,8
per cent
és el percentatge que ha aconseguit la formació liderada per Xavier Domènech a la comarca.
40.514
vots ha aconseguit la segona força política a la comarca, ERC, en les eleccions de diumenge.

El tsunami lila a Mataró arracona el PSC i DL

Mataró també s'ha tenyit de color lila aquest 20 de desembre. En Comú Podem s'ha imposat clarament en aquestes eleccions estatals i ha obtingut prop de 14.800 vots, el 24,2%. Com ja va passar fa quatre anys, el PSC ha tornat a ser la segona força a la ciutat, però ha perdut un terç dels suports: 8 punts percentuals i 5.000 vots. Durant més de la meitat de l'escrutini, tres formacions van lluitar per la tercera plaça: ERC, Ciutadans i Democràcia i Llibertat, però finalment el lloc se l'ha quedat la formació d'Albert Rivera, Ciutadans.

ERC, que ha duplicat el nombre de vots respecte al 2011, ha quedat en quarta posició i ha aconseguit els millors resultats en unes eleccions estatals no només a Catalunya sinó també a la capital del Maresme.

Per la seva banda, Democràcia i Llibertat ha quedat relegada a la cinquena posició, lluny dels resultats obtinguts en els darrers comicis, en què la federació nacionalista de CiU va guanyar les eleccions, davant del PSC.

Qui també ha tingut un retrocés important i ha perdut prop de la meitat dels vots és el PP. Si el 2011 era la tercera força i seguia de prop el PSC, ara se situa en sisena posició.

Els resultats han tornat a posar de manifest els diferents comportaments electorals d'un barri a l'altre. En Comú Podem s'ha imposat en vuit dels dotze barris: Cerdanyola Nord, Cirera, la Llàntia, Molins, Palau-Escorxador, Peramàs, Pla d'en Boet i Vista Alegre. Ha estat segona força a Rocafonda i Cerdanyola Sud, i tercera força a Centre i Eixample. El PSC, per la seva banda, s'ha imposat a Rocafonda i Cerdanyola Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.