Sánchez afronta la segona votació, abocat al fracàs
El ple d'investidura començarà a les 18.30 i no es votarà fins a les 19.45h
A partir d'avui els grups parlamentaris tenen fins el 2 de maig com a màxim per aconseguir un acord que permeti a un candidat aconseguir l'aval del Congrés
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, afronta aquest divendres a la tarda la segona volta del seu debat d'investidura, una nova oportunitat per a ser investit president del govern espanyol però que, com en la primera, està abocat al fracàs.
Si és així, Sánchez es convertirà en el primer aspirant a la Moncloa que no aconsegueix la confiança del Congrés per conformar govern.
El debat comença a les 18.30 i la votació tindrà lloc poc abans de les 20.00, és a dir, 48 hores exactes després de la que va tenir lloc dimecres. En aquesta ocasió Sánchez (90 diputats) en tindria prou amb una majoria simple, és a dir, amb més vots afirmatius que negatius, per a ser investit, però té garantit el 'no' del PP (123), Podem (65) i la resta de forces a excepció de C's (40) i l'única diputada de CC, que dimarts es va abstenir. Totes les formacions centren ja la mirada en l'endemà de la votació com a escenari d'una nova etapa de negociacions. Si no hi ha investidura abans, el 3 de maig es convocaran automàticament unes noves eleccions.
El minut a minut
El primer en prendre la paraula serà Sánchez, que podrà parlar durant deu minuts, i ja no podrà establir cap cara a cara amb els seus interlocutors.
A continuació pujarà a la tribuna els representats dels grups de més nombrosos a menys, excepte el PSOE que serà l'últim.
Així arrencarà el PP i el seguiran Podem, ERC, DL i PNB. Després serà el torn del Grup Mixt: Compromís, IU-Unidad Popular, EH Bildu, UPN, Foro Asturias, CC i Nueva Canarias.
Després dels debats, es procedirà a la votació. Es crida els diputats un a un i hauran de dir el sentit del seu vot des de l'escó i en veu alta. La votació ha de tenir lloc a partir de les 19.45h per complir amb les 48 hores que marca la Constitució des de la primera votació (que va ser dimecres a aquesta hora).
El president del Congrés, Patxi López, és l'encarregat de notificar el resultat a Felip VI.
Si es compleixen els pronòstics i Sánchez torna a fracassar, la Constitució estableix que es podran tramitar successiva propostes d'aspirants a presidents fins que passin dos mesos des de la primera votació d'aquest dimecres.
Però si en els dos mesos següents -com molt tard el 2 de maig- cap candidat aconsegueix l'aval de la Cambra Baixa, el president del Congrés sotmetrà a la firma del rei el decret de la dissolució de les dues cambres, convocarà noves eleccions i ho comunicarà al president del Senat..
Segons aquests terminis, els nous comicis se celebrarien lloc el diumenge 26 de juny.