Política

Romeva: “Ningú entén a l'exterior la nul·la resposta de l'Estat al procés”

El conseller d'Exteriors assegura que hi ha hagut un canvi de percepció i que tampoc s'entén que el govern espanyol aposta per la “confrontació” judicial, política i institucional

Defensa la funció i el pressupost del seu departament “no és una despesa, és una inversió”

El conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assegurat avui que a l'exterior “ningú entén la nul·la resposta de l'Estat” davant el procés sobiranista, ni que el Govern central opti per la “confrontació” en lloc de seure a negociar.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Romeva ha explicat que el pressupost del seu departament és de 19 milions, poc comparat amb d'altres ministeris o conselleries autonòmiques, i ha defensat que l'acció exterior de la Generalitat “no és una despesa, sinó una inversió” per tot allò que retorna (inversions, exportació d'empreses, etc.), per això ha defensat que se seguirà exercint malgrat que l'Estat actuï “a la contra” i posi “traves”. Amb tot, Romeva ha assegurat que el govern segueix treballant i avançant per “construir un Estat i construir un país” en els 18 mesos previstos.

En aquest sentit, ha lamentat que encara no hagi aconseguit reunir-se ni parlar directament amb el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, amb qui s'ha enviat alguns missatges. “No he aconseguit reunir-me amb el senyor Margallo, la feina, la fem malgrat les traves de l'Estat”, ha afirmat.

També a asseverat que és “tristament cert” que el Ministeri d'Exteriors va intercedir perquè la Generalitat no rebés el primer ministre d'Itàlia, Matteo Renzi, quan va viatjar a Reus per acompanyar els familiars de les universitàries italianes que van morir en l'accident de Freginals (Montsià).

Romeva ha assegurat que, de les converses amb ambaixadors i cònsols, es desprèn un “factor comú denominador” a tots ells: “Existeix una incomprensió absoluta pel tancament en banda del Govern espanyol davant el fet que hi ha 2 milions de persones que explícitament voten que Catalunya sigui un Estat i la resposta de l'Estat és zero, nul·la”.

Tampoc entén “ningú” a l'exterior, segons el conseller, que l'Estat opti per “confrontar-se jurídicament, políticament i institucionalment”, ni que a la taula de negociació en la qual ha remarcat que està asseguda la Generalitat “no hi hagi ningú a l'altra banda” amb qui discutir.

Romeva ha subratllat que els agents internacionals abans afrontaven el procés sobiranista com un assumpte intern d'Espanya, però cada vegada més els “inquieta i preocupa” perquè tenen la percepció que si això no es resol tindrà un “cost d'oportunitat” també per a ells.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que la Generalitat està disposada a negociar un referèndum independentista, encara que “no esperarà eternament que s'assegui algú a la taula”. “No hem abandonat la taula del referèndum a l'escocesa, si no podem fer-lo així, cal una altra manera”, ha avisat.

Respecte als refugiats, ha reiterat que Catalunya ja hi està donant resposta, malgrat que encara no han tingut resposta de la missiva enviada al comissari europeu de Migració, Dimitris Avramopoulos.

Romeva ha recordat, en tot cas, que Catalunya està en condicions de rebre en dos anys 4.500 persones i de forma immediata, 1.800.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia