Política

El govern de Castelló fa fora el PP i es queda en minoria

L'alcaldessa, Assumpció Brossa, retira les responsabilitats als dos regidors populars per pèrdua de confiança

L'augment de sou que volia el PP per a la tècnica de promoció ha estat el detonant

El govern en majoria absoluta de Castelló d'Empúries format per CiU, Partit Popular, Plataforma Cívica i Udem haurà durat deu mesos. Ahir al migdia l'alcaldessa, Assumpció Brossa, va anunciar que el mateix matí havia signat el decret amb el qual els dos representants populars, Julià Genovés i Nicola Bruzzese, quedaven cessats de les seves àrees i expulsats del govern. Brossa va fer aquest anunci envoltada de la resta de membres del govern, ara en minoria, i va justificar l'expulsió dels regidors del Partit Popular per una pèrdua de confiança.

El detonant del trencament, va admetre l'alcaldessa, ha estat la insistència dels populars a augmentar el sou d'una treballadora de l'Ajuntament, Alícia Fuentes, cap del departament de Promoció Econòmica, que depenia precisament de Nicola Bruzzese. Brossa va reiterar ahir que no hi haurà cap augment de sou en la plantilla municipal mentre no s'hagi fet una avaluació global de la situació. –Fuentes ha anunciat que renuncia al càrrec i torna a les seves antigues funcions a l'Ajuntament com a tècnica d'habitatge.

Tant l'alcaldessa com els portaveus de la resta de formacions que ara governaran en minoria (Udem i Plataforma Cívica) no van voler donar més detalls del trencament amb el PP, però van deixar clar que les discrepàncies eren freqüents, apuntant a ingerències dels populars en diverses àrees, com la d'Urbanisme. Contactat per aquest diari, el portaveu popular, Julià Genovés, tampoc vol entrar en detalls però afirma que les discrepàncies vénen de lluny, que es van iniciar en el moment d'aprovar els pressupostos i que el PP va estar a punt de sortir del govern ja fa unes setmanes. Genovés anuncia que en els propers dies donarà la seva versió del trencament. La resta de forces, a l'oposició, ERC (sis regidors), Entesa i PSC (un regidor cada una), es mantenen ara a l'expectativa. Els portaveus d'aquestes tres formacions coincideixen a dir que el trencament del govern no és cap sorpresa i que les discrepàncies internes del govern eren evidents.

Nova situació

La nova situació política que s'obre ara planteja la incògnita de saber si Assumpció Brossa podrà continuar governant en minoria. ERC podria prendre la iniciativa de presentar una moció de censura però la distribució actual de regidors no li permet aconseguir els nou regidors necessaris per a una majoria absoluta. Salvi Güell, portaveu dels republicans, es limitava a dir que no es quedaran de braços plegats però que qui ha d'actuar és el govern. Els representants del PSC i Entesa són conscients que poden ser decisius i Brossa per la seva banda, avança que iniciarà ara una ronda de contactes amb la resta de partits.

El juny del 2015, tres dies després que ERC (llista més votada amb sis regidors) i Entesa (un regidor), van anunciar la intenció d'un govern en minoria, un pacte d'última hora va capgirar la situació: Assumpció Brossa (CiU), 4 regidors i segona llista més votada, va pactar amb el PP (2 regidors), Plataforma Cívica (2 regidors) i la Udem (1 regidor). L'argument principal per justificar el pacte va ser la necessitat de formar un govern fort i estable, una situació que avui, amb l'expulsió del PP, ja no existeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.