El cas toca Vargas Llosa i Strauss-Kahn
L'exdirector de l'FMI va ajudar a crear 31 empreses en paradisos fiscals
El Nobel era accionista d'una ‘offshore'
El degoteig diari de noms mundialment coneguts, presumptament vinculats amb l'evasió fiscal que han transcendit gràcies a una massiva filtració de documents del bufet panameny Mossack Fonseca afegia ahir a la llista dos pesos pesants en els seus àmbits respectius: Dominique Strauss-Kahn i Mario Vargas Llosa.
Un fons d'inversió luxemburguès, presidit fins al 2014 per l'exdirector gerent de l'FMI Dominique Strauss-Kahn va ajudar a crear 31 empreses en paradisos fiscals, segons va difondre ahir el diari francès Le Monde a partir de les dades obtingudes dels papers de Panamà. El fons Leyne, Strauss-Kahn & Partners (LSK), va obrir i administrar empreses a llocs com ara les illes Seychelles, Panamà, Hong Kong i les illes Verges per a clients entre els quals hi havia productors audiovisuals asiàtics i rics inversors francesos.
El fons va fer servir la seva filial Assya Management Luxembourg per operar amb aquestes societats. Part d'aquestes estructures van obrir comptes a Suïssa, Luxemburg, Panamà i Hong Kong per “dissimular la identitat real dels beneficiaris dels fons”, indica el diari.
L'altre nom estel·lar de la jornada d'ahir en aquest Panamaleaks que sembla no tenir fi va ser el premi Nobel de Literatura peruà Mario Vargas Llosa, que va ser accionista durant un mes d'una societat offshore amb seu a les illes Verges britàniques de la qual es va desvincular abans de guanyar el Nobel.
Vargas Llosa i la que aleshores era la seva dona, Patricia, es van mostrar ahir “estranyats” davant d'aquesta informació i neguen que mai hagin tingut comptes en aquests països, relació amb el bufet Mossack Fonseca, o fons i béns a través d'una societat denominada Talome Services. Si fos així, indica l'agència literària del Nobel, “només pot atribuir-se a algun assessor o intermediari, i sense el vistiplau de l'autor”.