Política

Interior vol establir alertes sobre les baixes mèdiques

Albert Batlle compareixerà al Parlament per explicar el cas del policia que va matar la dona estant de baixa

Jané destaca la feina del cos en la protecció de víctimes de violència domèstica

Els màxims responsables polítics del cos de Mossos d'Esquadra, el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el director de la policia de la Generalitat, Albert Batlle, van reaccionar ahir a la notícia de l'assassinat per arma de foc d'una dona comès per un agent del cos que estava de baixa anunciant que s'emprendran iniciatives per facilitar la comunicació entre metges i empreses o institucions.

El conseller Jané es va mostrar partidari de “regular” les comunicacions d'aquest tipus de dades mèdiques que afecten col·lectius professionals que poden causar un risc a terceres persones, com va ser en el seu dia el cas del copilot de la companyia Germanwings, Andreas Lubitz, del qual ningú va alertar que estava de baixa per depressió quan va estavellar un avió als Alps.

El conseller va recordar que es tracta de dades “sensibles que s'han de protegir”, però que cal trobar un marc normatiu estable que permeti que flueixi aquesta informació per detectar a temps possibles situacions de risc.

Albert Batlle, per la seva part, va anar una mica més enllà i va assegurar que es farà una proposta concreta perquè els metges puguin comunicar les baixes mèdiques. Sobre les circumstàncies concretes del cas de Sant Feliu de Llobregat, en què el mosso tenia l'arma a casa tot i estar de baixa, Albert Batlle va anunciar que compareixerà al Parlament de Catalunya per donar explicacions d'un cas que ahir ja va avançar que va ser fruit d'una “acció irracional que ha causat molt de dolor al cos de Mossos d'Esquadra”.

Jané i Batlle van fer aquestes declaracions en els actes de celebració del Dia de les Esquadres a Tarragona i Barcelona respectivament, i en els seus parlaments tots dos van coincidir a donar rellevància a la feina que fa el cos de Mossos d'Esquadra en l'àmbit de la violència contra les dones. Per exemple, Jané va recordar que durant el 2015 els Mossos van dur a terme 13.000 mesures actives de protecció de víctimes de violència de gènere.

El conseller també va voler insistir en la necessitat que aquests casos surtin a la llum i que les víctimes denunciïn els seus agressors. “Que no es quedin el patiment a casa, que presentin denúncia perquè nosaltres actuem, hi ha ordres de seguiment, mesures de protecció.”

D'altra banda, Albert Batlle va valorar de manera molt positiva el desè aniversari del desplegament dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona i va voler expressar el seu suport a la Guàrdia Urbana en la lluita contra la venda il·legal dels manters, i també va criticar la “la irresponsable complaença d'alguns representants municipals”, en referència al cas del regidor de la CUP Josep Garganté.

LES FRASES

Cal regular les comunicacions de dades mèdiques de professionals que poden causar risc
Jordi Jané
Conseller d'interior
Aquesta acció irracional ha causat dolor al cos dels Mossos d'Esquadra
Albert Batlle
director dels mossos d'esquadra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia