Política

La compra de la Burés d'Anglès va ser “negligent”

El Tribunal de Comptes critica la conducta dels gestors municipals del 2008 perquè l'Ajuntament va adquirir la fàbrica amb càrregues

El consistori veu responsable l'exalcalde Pere Figuereda, però frena una demanda en contra seu

L'Ajuntament d'Anglès va incórrer en “una conducta greument negligent” quan va comprar la fàbrica tèxtil Burés el 2008 a la societat Buretex SA. És una afirmació del fiscal del Tribunal de Comptes, del 16 d'octubre del 2015, que exposa que els gestors municipals van adquirir la finca “amb càrregues no previstes”.

Les càrregues pugen a 1,8 milions d'euros que Buretex, que ara està en concurs de creditors, devia a Hisenda i la Seguretat Social. Pel Tribunal de Comptes, quan l'equip de govern, format per CiU i el PSC, va comprar la fàbrica per quatre milions, no va tenir en compte els deutes del venedor.

Aquests diners en càrregues hauran de ser assumits per l'Ajuntament d'Anglès. “Les càrregues no estan executades, però un dia o altre això passarà. Intentarem que no sigui així perquè l'única preocupació és no ampliar el deute de l'Ajuntament”, assenyala l'alcaldessa, Àstrid Desset (CDC).

A principis del 2014 l'anterior alcalde, Pere Espinet (Per Anglès Units), va comprovar que hi havia les càrregues sobre la compravenda. Va ser quan l'Ajuntament tenia emparaulada la venda d'una de les naus de la fàbrica al supermercat Bonpreu per 225.000 euros. L'operació no es va concretar per les càrregues de Buretex.

Després de l'escrit del fiscal, el 15 de gener del 2016 l'Ajuntament va presentar una demanda al Tribunal de Comptes contra l'exalcalde Pere Figuereda (CDC). Considerava que la responsabilitat comptable era de Figuereda, que és qui va signar l'acte de compravenda. Figuereda va ser el batlle entre el 2007 i el 2011. Però l'equip de govern, de CDC i Anglès 2015, l'ha frenat. Dimecres l'alcaldessa va fer un decret d'explicació dels motius, que serà ratificat en el ple de dimarts.

Dany encara no causat

Tot i les conseqüències de la compra, l'equip de govern ha preferit desestimar la demanda contra Figuereda, i ahir ho va comunicar al tribunal i a la part demandada. En l'escrit del 16 d'octubre, el tribunal sosté que les càrregues encara no han causat cap dany econòmic i, “per tant, la responsabilitat encara no és exigible”. El litigi hauria pogut significar costes processals al consistori, cosa que vol evitar.

LA FRASE

L'única preocupació de l'Ajuntament és que no ens caiguin les càrregues de la Burés. Ja tenim prou deute
Àstrid Desset
alcaldessa d'anglès (CDC)

LA DATA

20.04.16
És la data
del decret d'alcaldia de Desset que frena el procés judicial contra l'exalcalde Pere Figuereda.

LA XIFRA

1,8
milions
en càrregues pesen sobre la Burés (entre Seguretat Social i Hisenda) des que se la va quedar l'Ajuntament.

L'IVA que no s'havia de pagar

Un altre dels efectes col·laterals de la compra de la Burés va ser l'IVA que el consistori va pagar (480.000 euros) quan no havia d'haver-ho fet. L'anterior equip de govern, de Per Anglès Units (PAU), va reclamar l'IVA a Hisenda, que va informar l'Ajuntament que aquella quantitat no havia estat ingressada a l'administració.

L'actual equip de govern dóna per gairebé impossible poder recuperar aquells diners. El pagament ha prescrit perquè ja fa més de cinc anys, i els diners els hauria utilitzat Buretex per liquidar altres deutes. L'Ajuntament ja és a la llista de creditors de la societat que va administrar fins al final la Burés, tancada el 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia