El govern qualifica la falta d'un acord de “fracàs estrepitós”
La portaveu de l'executiu creu que el pacte hauria estat “possible” sense la qüestió catalana
El govern aposta per la “màxima unitat sobiranista” en els nous comicis i evita parlar de llista única
“Focs d'artifici” i “fracàs estrepitós de la política espanyola”. Encara es desconeixia el resultat de les darreres negociacions per evitar unes segones eleccions, però ahir al migdia el govern i la majoria de partits catalans no hi veien cap recorregut. La proposta d'acord que Compromís havia llançat al matí al PSOE per tal de bastir un pacte de les esquerres per treure Mariano Rajoy de La Moncloa es rebia amb fortes dosis d'escepticisme i incredulitat. Tots els dirigents hi passaven de puntetes a excepció del portaveu del grup de Catalunya Sí Que Es Pot, Joan Coscubiela, que hi veia “suficients elements” per forçar un acord d'esquerres a Espanya”. “Tot el que vagi en aquesta direcció serà benvingut”, hi afegia.
Tanmateix, i en un sentit totalment contraposat, s'expressava poques hores després la portaveu del govern català, Neus Munté, que considerava l'oferta els “focs artificials” que anunciaven que “el temps s'esgota”. Per la consellera de Presidència, l'anunci tenia més a veure amb moviments d'última hora d'alguns partits polítics per evitar que l'opinió pública els “responsabilitzi que no hi hagi govern”. Més enllà d'això, Munté no hi veia “cap tipus de marge” perquè l'acord “prosperi”, va assegurar. Entre les raons principals de la falta d'un pacte, Munté assenyalava “la qüestió catalana” sense la qual, assegurava, “l'acord hauria estat possible”. Ara, però, la incapacitat dels partits de pactar una investidura demostra “un fracàs estrepitós de la política espanyola” i evidencia que aquests partits, no és que no tinguin un projecte per a Catalunya, “sinó que no en tenen per a Espanya”.
Camins diferents
Tant Junts pel Sí com la CUP ja van voler deixar clar que les noves eleccions no poden alterar el calendari polític català ni el full de ruta. “Ni distracció ni fre”, assegurava el portaveu de Junts pel Sí, Roger Torrent. “Aquí hi ha una majoria independentista que seguirà tirant endavant el procés sobiranista”, indicava. Torrent, però, també va voler deixar clar que “qualsevol suport dels grups independentistes queda condicionat a un compromís d'un referèndum d'autodeterminació”. En sentit anàleg, el diputat i portaveu de la CUP, Albert Botran, va demanar que es mantinguin les reunions per acordar el pressupost, i va valorar positivament que el referèndum “estigui condicionant els acords” en l'àmbit estatal, gràcies a “la força creixent i aclaparadora de l'independentisme català”, va considerar.
LES DATES
L'executiu vol “màxima unitat sobiranista” al juny
La renúncia de Rajoy i Sánchez a intentar formar govern obliga els partits polítics a afrontar un nou calendari electoral. A la tasca de triar candidat –alguns partits han d'organitzar ara un procés de primàries per fer-ho– s'hi afegeix l'elaboració de les llistes. Un debat que a Catalunya estarà protagonitzat per la conveniència o no de crear una candidatura conjunta que pugui passar davant de la llista d'Ada Colau, que va guanyar el 20-D a Catalunya. La consellera de Presidència, Neus Munté, va explicar ahir que el govern en el seu conjunt aposta perquè hi hagi la “màxima unitat” sobiranista, i va evitar concretar si això s'ha de concretar en una llista d'unitat sobiranista en què hi hagi ERC i CDC. Les dues formacions ja es van presentar per separat el desembre passat, però CDC és partidària de repetir la candidatura amb què els dos partits es van presentar a les eleccions catalanes. Els republicans, en canvi, consideren que la llista de Junts pel Sí obeïa al caràcter plebiscitari que van tenir les eleccions catalanes del setembre, circumstància que no es dóna en els comicis del mes de juny.