Els alcaldes s'uneixen contra el PP per la llei d'emergència social
Una cinquantena de batlles de diversos partits protesten contra el recurs al TC presentat per l'executiu de Rajoy
Colau, Marin, Parlon i Sabater, entre d'altres, presenten milers d'expedients de famílies que es podrien veure afectades per la suspensió de la llei
Una cinquantena d'alcaldes catalans s'han concentrat aquest divendres davant la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona per protestar contra el recurs que l'executiu estatal ha presentat a la llei d'emergència social. Ada Colau (Barcelona), Núria Marin (L'Hospitalet de Llobregat), Núria Parlon (Santa Coloma de Gramenet) i Dolors Sabater (Badalona) han estat algunes de les batllesses que han presentat formalment la queixa i han xifrat els milers d'expedients oberts a famílies que podrien veure's afectades si el Tribunal Constitucional decideix suspendre la llei.
Els alcaldes no han aconseguit reunir-se amb la delegada del govern espanyol a Barcelona, Llanos de Luna, tot i que era la seva intenció inicial i s'han limitat a registrar les cinquanta cartes que han enviat municipis de tots els colors polítics excepte del PPC. En la carta, avisen el govern espanyol que seguiran atenent els afectats per la possible suspensió de la llei 24/2015 aprovada pel Parlament.
Tres furgonetes dels antiavalots de la policia estatal i dues més dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra han observat els cinquanta alcaldes i d'altres càrrecs electes que s'han reunit davant la porta de la delegació del govern espanyol a Catalunya. La Guàrdia Urbana ha decidit tallar el carrer i la policia catalana ha col·locat tanques de protecció als accessos de l'edifici. Els càrrecs electes s'han limitat a fer-se una foto davant la delegació per demostrar la unitat del món local contra el recurs del govern espanyol a la llei d'emergència social.
Alguns dels alcaldes han entrat a l'edifici de la delegació amb la intenció de lliurar en mà les cartes a De Luna. No han passat del registre i, després de vint minuts, han decidit marxar davant la impossibilitat de reunir-se amb la delegada. En aquest temps, els funcionaris estatals només havien registrat una de les cinquanta missives.
Les cartes
Totes les cartes tenen la mateixa estructura. Les signa personalment l'alcalde o alcaldessa, que recorda el nombre d'expedients que en aquests moments estan en tràmit i que podrien veure's afectats per una possible suspensió de la llei per part del TC. Al final, garanteixen que seguiran atenent les persones afectades “en el marc dels acords presos a la reunió mantinguda el dia 3 de maig al Palau de la Generalitat”. La carta es tanca amb una sol·licitud a Llanos de Luna: “Que la delegació del govern traslladi aquesta informació a la presidència en funcions del govern espanyol”.
El nombre d'expedients en tramitació varia en funció de la població i dels temes que s'hagin decidit incloure. Així, es poden incloure les persones desnonades o en risc imminent de ser-ho que reclamen accedir a un lloguer social, però també les multes als grans tenidors per mantenir habitatges buits o l'inici dels procediments per garantir la cessió obligatòria dels pisos. L'Hospitalet de Llobregat, amb 2.101, és el municipi que més expedients ha comptabilitzat en la carta. Santa Coloma de Gramenet n'ha quantificat 852, Barcelona, 680, Sabadell, 200, Badalona, 86 i Cerdanyola del Vallès, 78, són altres dels municipis que han estat presents en la concentració d'aquest divendres.
Unes 40.000 persones afectades
“Estem parlant aproximadament d'unes 40.000 persones que poden estar afectades per aquesta decisió”, ha explicat l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat. Núria Marin ha lamentat que un govern en funcions hagi pres una decisió com aquesta. Marin ha subratllat la importància que ajuntaments de tots els colors polítics (excepte del PPC) hagin participat en la concentració. “Això significa que aquest no és un tema partidista, sinó que hi ha una injustícia que volem denunciar”, ha insistit l'alcaldessa de l'Hospitalet.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assenyalat que esperen una resposta per part del govern espanyol davant l'allau de crítiques que ha significat el recurs contra la llei 24/2015 per part del municipalisme. “No pot ser que un govern en funcions prengui una decisió tan anòmala, amb efectes tan devastadors, i no doni explicacions. Per això, li demanem que reconsideri la postura i que tingui en compte que ha de respondre davant la ciutadania afectada”, ha recalcat.
De la seva banda, el president de la Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha advertit a l'Estat que els ajuntaments “no tolerarem ni deixarem que cap família, per molta llei que ho digui, vagi a viure sota un pont”. Segons ell, “l'única línia vermella per als alcaldes són les persones, especialment les més vulnerables”. En representació de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Lluïsa Moret, ha destacat la necessitat d'una resposta “integral i interinstitucional urgent”.
Alcaldes i diputats de la CUP també han volgut participar en la concentració davant de la delegació del govern espanyol. En nom de tots ells, el diputat Joan Garriga ha convidat a tots els regidors i alcaldes catalans a participar en la manifestació convocada per aquest proper dissabte a Barcelona sota el lema ‘Desobeïm per la independència'. Garriga ha apuntat a la desobediència, també contra una possible suspensió de la llei d'emergència social, com el camí per demostrar que els catalans “han dit prou”.