Política

El trasllat de la mesquita provoca debat a Sant Hilari

L'equip de govern avala que hi pugui haver centres de culte als polígons

Ha aprovat uns comptes austers

Canvi de cicle a Sant Hilari Sacalm amb el primer any de gestió d'un grup independent, el Partit Independent de les Guilleries (PIG). Amb Joan Ramon Veciana d'alcalde, l'equip de govern, de set regidors, ha aprovat, de manera inicial, que els centres de culte es puguin ubicar als polígons industrials, cosa que va provocar un gran debat ciutadà i molta tensió en el ple del 28 de febrer.

La discussió d'aquell dia va ser dura, amb queixes dels veïns que hi hagués la mesquita a les naus del carrer Sant Jordi i, fins i tot, al municipi. Veciana assegura: “El que estem fent és el correcte.” L'equip de govern busca l'emplaçament perquè s'hi traslladi la comunitat islàmica a fer les seves activitats. L'Ajuntament ha rebut un informe favorable del Departament d'Indústria de la Generalitat i falta el de Governació.

Assessorat per la direcció general d'Afers Religiosos del govern, l'Ajuntament de Sant Hilari organitzarà un acte públic sobre la convivència entre religions i “per fora la por i recança” d'alguns veïns amb motiu del nou centre religiós.

Del primer any, Veciana també vol destacar que estan treballant en la participació i la transparència. Entre altres mesures, l'Ajuntament facilita documentació dels punts tractats en els plens municipals en el web de l'Ajuntament. L'equip de govern s'ha dotat d'un codi ètic.

El batlle explica que han fet campanyes per conscienciar en la protecció del medi ambient, com ara el control de plagues biològiques, l'eliminació d'herbes amb tractaments no químics i l'eliminació de plantes menys agressives. L'Ajuntament treballa en un catàleg de fonts.

“Estan al despatx”

A Convergència (sis regidors) no s'estan de romanços a l'hora de valorar les coses. L'exalcalde Albert Santaugini és el cap de llista convergent. Considera que l'equip de govern està format per “tècnics i no polítics”: “Estan al despatx treballant ordenant papers i no surten al carrer. Si escoltessin la gent, s'haurien estalviat algun problema”, explica Santaugini.

El cap de l'únic grup de l'oposició considera que la “unilateralitat” ha marcat el mandat. Es refereix al cas de la mesquita –considera que no es va informar els veïns del carrer Sant Jordi– i a la voluntat de tallar disset arbres del carrer Gaudí, que va provocar queixes. Segons Santaugini: “Al final ho han hagut de frenar.”

lES CLAUS

L'endeutament

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm té un nivell d'endeutament del 104%. Per això, l'equip de govern, del PIG, ha aprovat un pressupost auster de 5,4 milions d'euros i una retallada del 21% en el capítol de despeses. El consistori va encarregar el mes de novembre una auditoria a l'empresa Faura i Casas Consultors-Auditors, SL, de Barcelona, per conèixer la situació real.

L'aigua de Sorea

Una sentència del TSJC ha invalidat la concessió del servei d'aigua, que hauria de gestionar Sorea fins al 2058. Fins al 2007 el subministrament el va fer d'un particular, Josep Maria de Ribot Mundet, que era propietari de les instal·lacions.

EL CONSISTORI

Veïns i la comunitat islàmica

El centre de culte dels musulmans del poble –mig miler– és al carrer de la Piscina, al centre. Joan Ramon Veciana explica que els contactes amb els representants del col·lectiu són constants. “Són comprensius”, explica sobre el procés legal que hauria de permetre que la mesquita es traslladés a un polígon industrial. A més, Veciana s'ha reunit amb els veïns del carrer Sant Jordi, que es van enfurismar amb la possibilitat que la mesquita s'ubiqués a prop de casa seva. “El carrer Sant Jordi està descartat”, diu Veciana, que governa amb majoria absoluta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia