Política

política municipal

Complexa normalitat

Torredembarra ha prioritzat la feina interna per endreçar l'Ajuntament en un any en què ha esquivat les batalles dins l'equip de govern

L'oposició denuncia falta de diàleg i considera grisa la gestió feta

El juny del 2014 Torredembarra va canviar radicalment després de la detenció de l'alcalde, Daniel Masagué (CiU), en una operació policial que va dinamitar el govern local. Dos anys després, la represa d'una certa normalitat institucional recau des de les passades eleccions municipals en la coalició d'ERC, el PSC i ABG, liderada pel republicà Eduard Rovira. “La normalitat costarà molt de recuperar”, diu Rovira, que presumeix d'un any en què –assegura– no hi ha hagut “tensió” a dins de l'equip.

En aquest camí, des del mateix executiu reconeixen que els ha tocat una feina “grisa, però imprescindible”, segons Rovira. “Ha estat un any de posar ordre”, hi afegeix el portaveu del PSC, Vale Pino. Des de l'ABG, Lluís Suñé admet que s'ha de fer “autocrítica” en “la falta de visibilitat” d'allò que s'ha fet, però afirma que no era la prioritat.

Superar la situació econòmica, compromesa per subvencions que s'havien de retornar, ha estat una de les més urgents. Amb el deute al 89%, al consistori hi ha un tímid optimisme. L'alcalde admet que encara els queda feina a normalitzar contractes i expedients acumulats en calaixos, i explica que hi ha en marxa una reorganització interna a través d'un estudi extern. S'han fet passos per canviar les bases dels ajuts socials –que s'han multiplicat–, les subvencions esportives o la represa del diàleg amb Foment.

La feina, però, i sobretot les formes, no han convençut l'oposició. “Estan governant sols per apujar i abaixar la persiana”, explica Anna Magrinyà (CiU). “Tenim la sensació que moltes coses dubtoses s'estan quedant al calaix”, diu Toni Cruz, de C's. “És una política continuista amb el passat”, hi afegeix Toni Sacristán, de la CUP.

Les queixes de falta de participació i diàleg amb l'oposició han tingut últimament com a paradigma la dissolució del Patronat de Turisme, encara sense òrgan substitut. “No han après res de tot el que ha passat a Torredembarra”, es lamenta Rosa Maria Guasch, d'Avui Democràcia. “El govern s'ha arraconat i no governa per a tots”, denuncia Núria Gómez, del PP.

Eduard Rovira (ERC) Es va estrenar com a regidor el 2011 i va ser el candidat més votat el 2015
EL CONSISTORI

Acostumats a la fragmentació

La divisió en vuit grups no és pas nova a Torredembarra, on la fragmentació i les sumes impensables de govern són tradició. Aquest mandat, la victòria destacada d'ERC i la menor presència d'independents han anat a favor d'una dinàmica més estable amb l'aliança d'ERC, el PSC i ABG.

les claus

corrupció

Dos anys després de l'esclat del cas, la multitud de peces al jutjat, moltes sota secret de sumari, encara condiciona la imatge i el dia a dia de la institució.

endreça

El consistori ha quedat saturat per l'herència de la multitud de contractes mal tramitats o caducats, i té en marxa una reorganització de personal.

projectes eterns

L'obertura parcial del Teatre Auditori i la de les piscines són les dues obres en què s'han concentrat els esforços. Al darrere, l'N-340 i la redacció del nou POUM.

Sense crisis, però amb dany d'imatge

Potser en qualsevol altre municipi no seria digne de destacar-se, però el fet que un govern de coalició a Torredembarra hagi complert un any sense que hagin transcendit crisis internes és el trencament d'una dinàmica històrica. Després que en els quatre mandats anteriors els alcaldes que van iniciar el període en el càrrec van acabar perdent la cadira de forma traumàtica, des d'ERC, PSC i ABG celebren la bona sintonia assolida en els primers dotze mesos d'aliança. “Hem fet un canvi radical, no podíem tornar a la dinàmica de repartir-nos les casetes”, destaca l'alcalde. La voluntat d'estabilitat ha passat davant de temes espinosos per l'aliança de govern com ara l'independentisme. El PSC ha acceptat que es pengi l'estelada i que el rei quedi reduït a una foto de carnet, respectant la majoria de vots al ple municipal.


Diu la portaveu de CiU, Anna Magrinyà, que l'estabilitat a la llarga dependrà de la “capacitat d'empassar-se gripaus” de cada partit en els tres anys que queden, i en aquests dotze mesos ja n'han hagut de digerir un d'incòmode. A l'abril es feia públic que el primer tinent d'alcalde, Jordi Solé (PSC), havia estat multat quatre mesos abans per haver circulat sense ITV ni assegurança al seu cotxe. Tot i que la policia i el govern municipal van posar sobre la taula que l'actuació dels agents havia estat correcta, el mal exemple de la segona autoritat del municipi i edil d'Ensenyament va provocar les denúncies de l'oposició, que dijous van forçar un ple monogràfic sobre el tema. ERC i ABG han acceptat la gestió que els socialistes han fet del cas, deixant Solé al càrrec però traient-li la funció de portaveu del grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.