L'oposició del primer any de mandat ara governa
A Castelló d'Empúries el primer any de mandat es tanca amb un canvi de govern
ERC, principal partit d'oposició fins a l'abril passat, ara té l'alcaldia i governa amb CiU
Si a molts municipis el primer any de mandat només és una efemèride amb poca transcendència política, a Castelló d'Empúries, en canvi, coincideix amb un gir polític no previst, que resitua totes les forces amb representació al consistori: el passat mes d'abril es va tancar una etapa, amb l'expulsió del PP del govern. Assumpció Brossa (CiU), fins llavors alcaldessa, es va quedar amb un govern en minoria de set regidors: quatre de CiU, dos de Plataforma Cívica (PCDR) i un d'UDEM. Amb el cessament dels dos regidors del PP per desavinences i pèrdua de confiança, s'acabava l'intent d'una coalició amplia de partits, liderada per CiU, que es va formar l'endemà de les eleccions del maig del 2015 per barrar el pas a un govern en minoria d'ERC, llista més votada i que havia obtingut 6 regidors. Amb aquesta crisi, però, Salvi Güell, portaveu d'ERC, ja va anunciar que el partit es considerava legitimat per reclamar l'alcaldia i planava la possibilitat d'una moció de censura. Finalment no haurà estat necessària i ERC i CiU han arribat a un acord per governar junts.
Des del 29 d'abril passat, amb Salvi Güell com a nou alcalde, ERC i CiU, que han passat prop de deu mesos com a adversaris polítics, ara són socis de govern. A banda de reconstruir les relacions entre les dues formacions per governar junts, també hauran de conviure amb els recels dels petits partits que han format part del primer govern i que ara s'han quedat a l'estacada: el PP, PCDR, i UDEM han criticat amb duresa el gir que s'ha produït i la formació del nou govern. Els partits menys afectats per aquests canvis són el PSC i Entesa (un regidor de cada formació), que ja eren a l'oposició i hi continuaran. Amb tot, hi ha un greuge afegit per a Entesa, ja que aquest partit havia estat considerat com el possible soci per ERC per constituir un govern en minoria l'endemà del passat 24-M, mentre ara els republicans han preferit entendre's amb CiU.
Amb aquestes relacions enrarides entre les forces polítiques, els debats seran tensos, però, a banda de l'aspecte relacional, cal tenir en compte que els temes municipals prioritaris són pràcticament consensuats: CiU i ERC admeten que els programes dels dos partits coincideixen en tres quartes parts. La reforma del passeig marítim, la necessitat d'invertir a Empuriabrava i la gestió dels canals que encara s'ha de resoldre són les principals qüestions a l'ordre del dia i que tots els partits portaven al programa. Si la política castellonina és capaç de centrar-se en aquests temes i deixar de banda els rancors generats pel canvi de govern, serà la demostració que el primer any de mandat no ha estat un any perdut, com ja han criticat els partits que han passat del govern a l'oposició.
les claus
Canvi de govern
ERC, que liderava l'oposició ara governa, i els canvis de rol dels partits que han governat en el primer any de mandat i ara es queden a l'oposició tensen les relacions dins el consistori.
El passeig
La reforma del passeig marítim, la necessitat d'invertir a la Marina d'Empuriabrava i la gestió dels canals són els principals punts a l'ordre del dia i que tots els partits tenien al programa.
Canvi de cadires a la sala de plens
A banda dels canvis de govern, el primer any de mandat a Castelló d'Empúries també ha estat marcat per canvis de regidors. El primer va ser degut a la mort de la regidora Antònia Carbonell, substituïda per Agustí Ribera, el qual deixarà ara el càrrec, per desacord amb la manera com s'ha produït el pacte CiU-ERC. A Entesa, Òscar Sanchez ha substituït Montse Escutia. La resta d'edils es mantenen, però en llocs diferents dels de l'inici de mandat.