Política

Dol i indignació a Orlando

L'FBI havia interrogat dues vegades l'atacant del club gai d'Orlando i el va deixar lliure

Mateen va comprar armes legalment

Obama diu que no hi ha proves clares que la matança fos dirigida per extremistes

Com pot ser que Omar Mateen, un nord-ame­ricà de 29 anys, cone­gut per l'FBI per la seva radi­ca­lit­zació, que havia estat inves­ti­gat en dues oca­si­ons i el van dei­xar anar lliure, i que estava acu­sat de violència domèstica, pot com­prar armes com si res i come­tre una matança com la de diu­menge al club d'ambi­ent d'Orlando? El bany de sang de la jor­nada fes­tiva de l'orgull gai costa de pair.

Com va poder Mateen adqui­rir armes de forma legal, com un fusell AR-15 que va uti­lit­zar en l'assalt a la dis­co­teca que va cau­sar 50 morts (39 dels quals morts dins del local) i una cin­quan­tena de ferits? Això té una res­posta més fàcil: la legis­lació nord-ame­ri­cana, laxa en el con­trol d'armes, li ho per­me­tia.

Després del sac­seig de diu­menge, la jor­nada d'ahir es va cen­trar en el reco­nei­xe­ment de les vícti­mes, més de la mei­tat són d'ori­gen por­tor­ri­quenys, en l'ampli­ació de detalls sobre l'assalt com ara que l'agres­sor estava “fred i cal­mat”, segons la poli­cia, que també va dir que va entrar al local per evi­tar un bany de sang encara pit­jor. Un dels ferits, Angel Colo, va nar­rar que “l'ata­cant revi­sava les per­so­nes que eren a terra i les dis­pa­rava per asse­gu­rar-se que eren ben mor­tes”.

Però a part del dol i els home­nat­ges com l'emo­tiu acte que la comu­ni­tat de les­bi­a­nes, gais, bise­xu­als i transgèneres (LGBT) de Flo­rida va fer al llac Eola d'Orlando, ahir massa pre­gun­tes seguien encara sense res­posta i crei­xia la indig­nació davant el tiro­teig més sag­nant de la història dels EUA i la pit­jor matança en sòl nord-ame­ricà des de l'11-S.

Al radar de l'FBI

Mateen “havia estat en el radar de l'FBI”, havia admès hores abans l'agent espe­cial Ronald Hop­per. I és que aquest nord-ame­ricà de pares afga­ne­sos que tre­ba­llava per a l'empresa de segu­re­tat britànica G4S havia estat en el focus del depar­ta­ment de Justícia i de l'FBI. Els ser­veis d'intel·ligència van saber que havia fet comen­ta­ris pro­vo­ca­dors a uns col·legues al·legant pre­sump­tes vin­cles ter­ro­ris­tes, però al final no els van poder veri­fi­car a fons i el cas es va aca­bar tan­cant.

Després de reu­nir-se amb el seu equip de segu­re­tat naci­o­nal, el pre­si­dent Barack Obama va dir ahir que no hi ha pro­ves clares per afir­mar que la matança d'Orlando fos “diri­gida” per extre­mis­tes ni que formés part d'un pla a gran escala. El mòbil con­ti­nua sense estar clar tot i que Estat Islàmic va rei­vin­di­car per segon cop l'auto­ria de la matança dient que Mateen era “un sol­dat del cali­fat”.

De fet, l'assal­tant va fer una tru­cada uns ins­tants abans d'ini­ciar l'atac per jurar lle­ial­tat al grup giha­dista i també ho va repe­tir durant les con­ver­ses telefòniques amb els nego­ci­a­dors poli­ci­als durant les tres hores que va ser dins del club noc­turn amb una tren­tena d'ostat­ges. Però la poli­cia des­co­neix que el va empènyer real­ment a actuar en una dis­co­teca situ­ada 200 km al nord de casa seva, a Fort Pierce.

L'FBI ana­litza ara dos viat­ges que Mateen va fer a l'Aràbia Sau­dita el 2001 i el 2012 per pere­grina a La Meca. Però segu­ra­ment les claus de la inves­ti­gació esta­ran al seu apar­ta­ment a Fort Pierce i en una casa a Port Saint Lucie, de les que l'FBI n'ana­litza tota la docu­men­tació i el con­tin­gut d'un ordi­na­dor portàtil, que es va empor­tar després que els arti­fi­ci­ers com­pro­ves­sin que no els havien parat cap trampa.

Llop soli­tari

El que de moment sem­bla més defi­nit és que Mateen va actuar sol, tot i que ahir els inves­ti­ga­dors encara eren al club i la zona dels vol­tants per tro­bar-hi alguna nova pista. De moment, tot apunta a què Mateen era un llop soli­tari, radi­ca­lit­zat, un feno­men mino­ri­tari als Estats Units però pos­si­ble i que a Europa és molt més com­pli­cat jus­ta­ment pel con­trol més estricte en la venda d'armes. Atemp­tats com el de la sala Bata­clan de París del 13 de novem­bre pas­sat van neces­si­tar un ope­ra­tiu més com­plex. En canvi, l'atemp­tat de diu­menge a Orlando té més sem­blan­ces amb els de la marató de Bos­ton o el de San Ber­nar­dino.

LES XIFRES

39
de les 50 víctimes de l'atac van morir al club gai mentre que 11 ho van fer a l'hospital.
43
dels ferits de la matança a la sala Pulse continuen hospitalitzats, algun en estat molt greu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.