Política

política municipal

Obligat a marcar estil propi

El PSC va repetir victòria a Malgrat de Mar, però amb una cara nova en l'era post-Conxita i pactant per fer govern amb el grup hereu d'Unió

CiU va rebre un fort revés i la CUP es va estrenar amb força

El PSC es va tornar a imposar amb comoditat en un dels seus feus de l'Alt Maresme i ho va fer tot i substituir la candidata i alcaldessa històrica, Conxita Campoy, per Joan Mercader, que s'havia estrenat al consistori de regidor només quatre anys abans. El nou alcalde va tancar aviat un pacte de governabilitat amb la segona força, Junts per Malgrat (JxM), que, tot i defensar la seva independència política, recollia els beneficis d'haver trencat pel mig CiU mesos abans d'iniciar-se la campanya. Aquesta escissió va passar factura a Convergència, que va reduir de cinc a dos el nombre de representants. ERC es va mantenir amb tres i la CUP va irrompre per primer cop en el consistori amb veu molt crítica i dos representants. ICV-EUiA quedava sense regidor i el PP en perdia un.

Amb un ajuntament més fragmentat del que era habitual i sense que les converses entre les diferents forces fructifiquessin per fer fora el PSC, Mercader va encetar el mandat obligat a marcar estil propi i demostrar tant al seu propi partit com a la resta de forces que hi havia altres maneres de fer política que les de la seva predecessora. En aquests dotze mesos Malgrat ha viscut algunes tensions, plens crispats, però cap crisi profunda. La crítica de la inexperiència dels regidors entrants i de la falta d'un projecte de futur del govern local ha estat recurrent des de les files de l'oposició, que, més d'un cop, han unit forces per presentar propostes conjuntes, com ara la defensa d'un reglament orgànic municipal més consensuat que finalment no s'ha aconseguit. Tot i això, el tarannà més dialogant del nou alcalde ha servit per reduir, però no resoldre, les distàncies amb l'oposició. Un exemple és l'obertura de les juntes de govern a la resta de grups.

La urbanització de l'avinguda Barcelona se situa com la inversió estel·lar de tot el mandat, però en aquests primers dotze mesos també han estat motiu d'intens debat la futura instal·lació de càmeres de vigilància, la reforma del pont del carrer Passada, l'actuació de condicionament al solar previst inicialment per a l'auditori i el pas sota l'N-II a Can Palomeres. Com a soci minoritari, JxM ha sabut rendibilitzar les seves àrees sobretot amb campanyes de promoció comercial i turística, com és el cas del Shooping Night, que han tingut bona acceptació entre la ciutadania.

Pel que fa a les ombres del primer any de mandat, destaca que en els darrers mesos hi ha hagut dos casos de violència a la zona d'oci del passeig marítim que han provocat que empitjori la imatge d'inseguretat a la zona, a més de l'atac racista a un escombriaire. Des d'un punt de vista més social, el conflicte generat arran del tancament del subministrament d'aigua a pisos ocupats, que va denunciar la CUP, va posar sobre la taula un debat que no és nou sobre les mancances en els serveis socials, columna vertebral del PSC.

Joan Mercader (PSC) es va estrenar com a alcalde el 2015, després de 4 anys de regidor
el consistori

El trencament castiga CiU

La divisió entre Unió i Convergència a Malgrat va passar factura a la formació que va mantenir la sigla. Si el 2011 CiU tenia cinc regidors, el 2015 es va quedar només amb dos i va cedir els tres restants a Junts per Malgrat. L'arc polític municipal es va ampliar amb la CUP.

les claus

Avinguda Barcelona

Una inversió de més de dos milions d'euros. Pas previ a la millora del passeig marítim.

El pont del Passada

S'ha de fer una actuació urgent per garantir la circulació per sobre de l'estructura centenària.

Seguretat ciutadana

Els casos puntuals de violència a la zona d'oci demanen més control.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia