Política

El llast de la promesa

CDC i ERC carreguen contra Iglesias per admetre que el referèndum no serà una línia vermella per negociar amb el PSOE

Homs el compara amb l'actitud de Zapatero amb l'Estatut i Rufián el veu més sincer que a Domènech

CDC i ERC es van agafar ahir al filó que els va regalar Pablo Iglesias per intentar desgastar En Comú Podem. L'admissió del cap de cartell d'Units Podem, en el debat a quatre de dilluns, que el referèndum de Catalunya no serà una “línia vermella” per negociar la formació d'un govern espanyol d'esquerres va ser aprofitat com una oportunitat per als partits independentistes, que no van dubtar a carregar contra la formació morada.

El candidat de CDC al Congrés, Francesc Homs, va descriure l'actitud d'Iglesias amb el referèndum citant Groucho Marx: “Tinc aquests principis però, si convé, en tinc uns altres.” En una entrevista a TV3, Homs va qüestionar el compromís d'Units Podem amb el dret a decidir i va comparar les promeses del líder de Podem amb l'“apoyaré” a l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya de José Luis Rodríguez Zapatero, retallat després durant la tramitació de la carta catalana a Madrid. Dissabte passat, Iglesias va garantir a Barcelona que defensaria “sempre” la consulta i reconeixeria com a president els drets nacionals dels catalans.

ERC també va intentar exprimir el suc de l'afirmació d'Iglesias en el debat televisiu, com també dels deu minuts escassos que els quatre principals candidats espanyols als comicis van dedicar a Catalunya. El cap de cartell dels republicans, Gabriel Rufián, va preguntar a Domènech com assegurarà ara que el referèndum sigui una línia vermella per negociar. Rufián també va tirar d'ironia: va lloar Iglesias perquè el considera més sincer que el cap de cartell d'En Comú Podem, sabent com sap que el PSOE no acceptarà una consulta.

Els de Domènech aspiren a continuar recollint vots del graner independentista. El 20-D ja en van aglutinar amb la defensa del dret a decidir i donant valor a l'aliança estratègica amb Iglesias, l'únic líder de l'Estat proreferèndum, aleshores enmig de les diabòliques negociacions de JxSí i la CUP per la investidura. El 26-J podria fer-ho encara més si els comuns aconsegueixen capitalitzar les divergències de JxSí i la CUP pel full de ruta, així com les incògnites sobre el futur del procés que obre la qüestió de confiança a què se sotmetrà Puigdemont al setembre. CDC i ERC burxaven ahir la formació morada per evitar-ho, en un intent que les paraules d'Iglesias es transformin en un llast per a Domènech. Els dos partits li feien la pinça en una jornada en què els convergents van emprendre un canvi de to de la campanya per evitar les crítiques cap a la CUP i ERC i centrar-se a desgranar propostes. Homs i Tardà van parlar per telèfon per compartir el diagnòstic sobre el líder morat.

Iglesias també va rebre per la banda del PSOE, que tem el possible sorpasso d'Units Podem. L'exministre Jordi Sevilla, que feia campanya amb Meritxell Batet, el va acusar d'aspirar a arribar al poder per ocupar càrrecs.

El referèndum, tanmateix, tampoc no va ser una línia vermella per a Podem després del 20-D, en els intents de negociar la investidura de Pedro Sánchez. El secretari general del PSOE i Iglesias van apartar-lo de l'estira-i-arronsa i van delegar les converses a Domènech i Miquel Iceta. Podem, però, sí que va incloure el dret a decidir en el document de vint punts que va entregar als socialistes a l'abril.

El govern s'aferra al full de ruta

EMMA ANSOLA

L'executiu català treballa per “deixar aquest país a les portes de la independència i ampliar la majoria social que dóna suport al projecte sobiranista”. La consellera de la Presidència, Neus Munté, va assegurar ahir que l'equip de Carles Puigdemont no se separa per ara “ni un mil·límetre” del full de ruta pactat a l'inici de la legislatura. L'anunci arriba després que aquesta última setmana s'hagi instal·lat en el debat polític la possibilitat d'incorporar la convocatòria del RUI en el full de ruta que Puigdemont vol actualitzar el setembre, quan se sotmeti a la qüestió de confiança. Tot i que el govern de moment s'aferra al traçat que al final del mandat inclou unes eleccions constituents i un referèndum per ratificar la nova constitució, la portaveu del govern va deixar oberta la porta a estudiar tant el referèndum pactat que pugui oferir el govern espanyol com la consulta unilateral sempre i quan aquesta tingui “tota la legitimació democràtica” i una “homologació de caràcter internacional”. Munté va negar l'existència de fissures en el si del govern i va expressar “el màxim respecte” de la institució per l'estratègia de l'ANC que consultarà les bases sobre la conveniència d'incorporar el RUI al full de ruta. “Qualsevol debat intern en aquest sentit és absolutament benvingut”, va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.