Política

Acord d'estabilitat

Compromís per Cerdanyola va governar en minoria fins a l'abril, quan van signar amb ERC i CiU un acord per consolidar el canvi

El nou executiu té encara molts temes pendents damunt la taula

Compromís ha fet mans i mànigues per governar amb cinc regidors

Van haver de passar mesos des de les eleccions perquè a finals d'abril s'ampliés el govern, dirigit per Compromís per Cerdanyola, gràcies a un pacte d'estabilitat amb ERC i CiU, que s'ha vist reforçat per un acord bilateral amb ICV-EUiA per garantir la majoria en un ple molt fraccionat. Segons va afirmar l'alcalde, Carles Escolà, en la presentació del pacte, és “una resposta al canvi polític expressat pels ciutadans a les urnes”. I és que, amb el nou executiu, s'iniciava a Cerdanyola una etapa de “canvi” i “transformació”, com han repetit en diverses ocasions els membres de l'executiu, després de més de trenta anys d'hegemonia socialista –força que va ser la formació més votada en els darrers comicis–, només trencada durant el període 2003-2009 per ICV.

Durant els primers mesos del govern en minoria encapçalat per Carles Escolà –format només per cinc regidors–, l'executiu ha hagut de fer mans i mànigues per tirar endavant propostes com, per exemple, les ordenances fiscals. Des de Compromís, defineixen aquest primer any com “d'arrencada”, de “posar ordre” i de “preparar el terreny per afrontar els problemes” i, per tant, d'entomar temes de mandats anteriors que havien quedat pendents com ara la gestió de l'empresa mixta Cerdanyola Aparca i el futur del Parc Esportiu Municipal (PEM) Guiera. No ha estat un any fàcil, admeten, però sí “engrescador i profitós”. En aquest temps, destaquen, s'han aconseguit equilibrar les balances fiscals del consistori i s'ha iniciat una nova manera de fer pel que fa a la participació.

El govern d'Escolà ha hagut de fer front a la demanda d'independència dels veïns de Bellaterra –que van organitzar una consulta ciutadana i van fer arribar la seva demanda al Parlament–. Després de mesos d'estira-i-arronsa entre els uns i els altres, el consistori aposta per negociar i millorar el conveni entre les dues parts. El canvi en l'executiu també ha obert la porta a demanar el replantejament de qüestions com el Centre Direccional, espai on es preveu la construcció d'habitatges i un gran centre comercial, a més del desenvolupament d'un espai de ciència que té com a centre el Parc d'Alba. Amb relació al futur del Centre Direccional, també s'ha posat damunt la taula el dels abocadors que hi ha a la zona, sobretot el de Can Planas i Elena. El govern està en espera d'uns informes per actuar.

L'oposició s'ha mostrat molt crítica amb el primer any de govern. En aquest sentit, el PSC, principal grup, acusa el govern dirigit per Escolà de no haver complert cap de les promeses fetes fa un any i reclama més diàleg amb l'oposició en temes com l'elaboració del programa d'actuació municipal.

CARLES ESCOLÀ (CxC) Va ser investit amb els vots de CxC, ERC, CiU i ICV-EUiA
EL CONSISTORI

De la investidura a l'acord

Carles Escolà, de Compromís per Cerdanyola, va ser investit alcalde amb els vots d'ERC, CiU i ICV-EUiA. Va ser una votació premonitòria
del que succeiria mesos després amb el pacte de govern. La fragmentació caracteritza el ple: hi ha set partits amb representació.

les claus

Bellaterra

El 94% dels veïns que van participar a mitjan setembre del 2015 en
la consulta impulsada per l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra van votar
a favor de la segregació de Cerdanyola.

Centre Direccional

El nou executiu ha reobert un dels eterns debats de Cerdanyola. Volen que es replantegi l'espai tenint en compte què vol i què necessita
la ciutat. I, a més, es vol obrir el debat als veïns de Cerdanyola.

El pacte

Després de mesos de negociacions, Cerdanyola té un govern tripartit que vol ser estable i obrir una nova etapa a la ciutat. Amb ICV, Compromís ha firmat un acord bilateral, però no formen part de l'executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.