Política

JORDI XUCLÀ

Cap de llista de CDC a Girona a les eleccions del 26-J

Diputat experimentat d'un partit en transició

Diputat de CiU des del 2004 i de Democràcia i Llibertat en l'última legislatura, encapçala per primer cop una llista de CDC, abans que doni pas a un nou partit

Destaca la joventut de candidats com ara Sergi Miquel

Hem de mirar la lletra petita dels contractes de l'AP-7 per evitar que aquest continuï sent un país de peatges
Des de la primera Constitució espanyola, la del 1812, fins a la de la Segona República, cap no ha estat reformada
Per arribar a acords, els socialistes arrosseguen el llast del gran ‘lobby' conservador que és el PSOE andalús
Per què Espanya és un mal negoci per als catalans?
Per coses com el que ha passat amb TP Ferro, el Castor gironí
Com que no hi haurà majories absolutes ni estables, nosaltres tindrem més marge al Congrés per treure'n coses de profit

Aquí estem de nou, sis mesos després de la nos­tra última entre­vista, a la mateixa taula del mateix des­patx de la seu de Con­vergència a Girona. “Estic impac­tat perquè s'hagin hagut de repe­tir les elec­ci­ons. A tot Europa mai no s'havien repe­tit unes elec­ci­ons des de la Segona Guerra Mun­dial, amb dues úniques excep­ci­ons: el 2012 a Grècia i el 2015 a Tur­quia. Així és la cul­tura política espa­nyola: en comp­tes d'arri­bar a pac­tes per garan­tir la gover­na­bi­li­tat com els holan­de­sos i els suecs, en aquest cas s'ha seguit l'exem­ple dels grecs i els turcs”, diu Jordi Xuclà i Costa (Olot, 1973), que aquest diu­menge tor­narà a ser el cap de llista con­ver­gent per Girona a les elec­ci­ons esta­tals. Amb un matís: serà la pri­mera i pre­vi­si­ble­ment l'última vegada en què ho farà amb les sigles del seu propi par­tit, Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya (CDC), ja que l'any 2000 va ser ele­git sena­dor dins la llista de la coa­lició Con­vergència i Unió (CiU), de la qual també for­mava part quan va acon­se­guir l'escó de dipu­tat en els comi­cis del 2004, el 2008 i el 2011. I el 20 de desem­bre pas­sat va ser el cap de llista de Democràcia i Lli­ber­tat, la nova coa­lició encapçalada per CDC en aque­lles elec­ci­ons infruc­tu­o­ses, que ara es repe­tei­xen. Tenint en compte que els mili­tants de Con­vergència van deci­dir recent­ment obrir el procés per crear un nou par­tit, el 26 de juny tindrà lloc el debut i el comiat de CDC –com recorda Xuclà, fins i tot el 1977 Jordi Pujol va encapçalar la llista de la coa­lició Pacte Democràtic per Cata­lu­nya– en unes elec­ci­ons espa­nyo­les en soli­tari i amb les seves pròpies sigles. “Farem un par­tit nou que obri les fines­tres i les por­tes del que ara és CDC a soci­al­demòcra­tes, sobi­ra­nis­tes, demo­cra­ta­cris­ti­ans i gent que mai no hagi estat en política, perquè entri aire fresc que s'emporti les coses dolen­tes, sense obli­dar mai que Con­vergència ha fet mol­tes coses bones”, afirma Xuclà, amb un entu­si­asme enco­ma­nadís, sobre el futur a mitjà ter­mini. El futur imme­diat, el de demà pas­sat, té a les comar­ques giro­ni­nes uns objec­tius més con­crets: “Obte­nir tres sena­dors, sense el pati­ment d'última hora de les elec­ci­ons del desem­bre –quan vam per­dre el ter­cer per molt pocs vots–, i aca­ro­nar i ambi­ci­o­nar la idea del ter­cer dipu­tat”, repe­tint així els resul­tats asso­lits per CiU el 2011.

“Estic molt con­tent de la llista elec­to­ral: el número 2 per al Congrés és Sergi Miquel, un noi de 26 anys, fill de Lla­gos­tera, que actu­al­ment és el secre­tari gene­ral de la Joven­tut Naci­o­na­lista de
Cata­lu­nya (JNC), i estic pràcti­ca­ment segur que serà el dipu­tat més jove de
Cata­lu­nya. I la número 2 per al Senat torna a ser Clàudia Massó, que té 29 anys i és de Banyo­les. I a la Cer­da­nya tenim l'Edi Conde, que té 20 anys, és d'Alp i forma part de la llista del Senat com a suplent. Quan vaig començar en política em van donar opor­tu­ni­tats, i ara jo estic en posició de començar a donar-ne a gent jove. No vull dedi­car-me a la política tota la vida.”

Final de cicle de la política espa­nyola

I així veu Xuclà la situ­ació que ens ha por­tat fins aquí: “El desem­bre pas­sat, Rajoy se'n fotia amb fra­ses gran­di­loqüents, de la inca­pa­ci­tat política dels cata­lans per for­mar govern, però ara són els par­tits espa­nyols els que en cinc mesos no han sabut donar res­posta al clam democràtic de la majo­ria del poble de Cata­lu­nya i, en el moment en què l'agenda cata­lana va ser expul­sada de la vida política espa­nyola, s'han hagut de repe­tir les elec­ci­ons. Els par­tits polítics espa­nyols han inten­tat fer un cordó sani­tari al vol­tant dels par­tits sobi­ra­nis­tes cata­lans. Nosal­tres els ho vam posar més fàcil que molts d'ells entre ells matei­xos, però no ens dei­xen ni dia­lo­gar, i això diu força de la cul­tura democràtica a l'Estat espa­nyol. El ‘pro­blema català' és, en rea­li­tat, el pro­blema del final de cicle de la política espa­nyola”, afirma. Per al can­di­dat con­ver­gent, els pre­ce­dents històrics expli­quen mol­tes coses: “Des de la pri­mera Cons­ti­tució espa­nyola, la del 1812, fins a la penúltima, la de la Segona República, cap no ha estat refor­mada: totes s'han col·lap­sat, per un canvi de règim, un cop d'estat, etc. La cul­tura política espa­nyola no està acos­tu­mada a refor­mar les coses quan toquen i, si hagues­sin refor­mat l'actual Cons­ti­tució fa uns anys, no hauríem arri­bat fins aquí, però el PP ha pre­fe­rit actuar com el gran patro­ci­na­dor de l'inde­pen­den­tisme.”

Per a Xuclà hi havia almenys “tres fórmu­les pos­si­bles per evi­tar les elec­ci­ons, com a mínim”, que són aques­tes: “La pri­mera hau­ria estat una entesa entre el PSOE, Pode­mos i els par­tits naci­o­na­lis­tes, com a for­ces que volien el canvi, però els soci­a­lis­tes arros­se­guen un gran llast, que és el gran lobby con­ser­va­dor del PSOE andalús; la segona seria la fórmula clàssica, un acord entre el PP i el PSOE, que ja veu­rem si final­ment es pro­du­eix, i la ter­cera seria la via més ima­gi­na­tiva: un govern tècnic a la ita­li­ana, pre­si­dit per un inde­pen­dent.” No se sap si del
26-J sor­tirà un d'aquests esce­na­ris –Xuclà dubta sobre­tot del ter­cer, jus­ta­ment pel fet de ser el més “ima­gi­na­tiu”– o un altre qual­se­vol deri­vat de la gran incògnita d'aquests nous comi­cis, però el can­di­dat gironí sí que té molt clara una cosa: “En un esce­nari en què segur que no hi haurà majo­ries abso­lu­tes ni esta­bles, nosal­tres tenim més marge per treure'n coses de pro­fit. Hi veig una opor­tu­ni­tat que no veia amb la majo­ria abso­luta del PP ni amb Zapa­tero. Com afirma la dita cas­te­llana, a río revu­elto, ganan­cia de pes­ca­do­res. Crec que serà la nos­tra gran opor­tu­ni­tat per treure les comar­ques giro­ni­nes de la lamen­ta­ble situ­ació en què es tro­ben com a penúltima demar­cació de l'Estat en inversió per càpita.”

Des­cons­truint l'herència del PP

De moment, Jordi Xuclà no dóna
per per­duts els 188 dies que ha durat l'onzena i més breu legis­la­tura de la democràcia espa­nyola: “Durant aquests mesos, nosal­tres hem votat i hem tre­ba­llat com bojos. Jo he estat pre­si­dent de la comissió de coo­pe­ració i desen­vo­lu­pa­ment del Congrés, en la qual hem tin­gut una acti­vi­tat molt alta, perquè tots els par­tits de l'opo­sició volíem la des­cons­trucció de l'herència del PP en aquest àmbit i desen­vo­lu­par polítiques alter­na­ti­ves en temes com ara la immi­gració, de les quals hem creat com un esbós per poder-les tirar enda­vant en la pro­pera legis­la­tura. Tant de bo no es pro­du­eixi un pacte entre PP i Ciu­da­da­nos, perquè les atu­ra­ria.”

Sobre els resul­tats de les elec­ci­ons del 20 de desem­bre, Xuclà sí que comenta una cosa posi­tiva: la reno­vació dins de la cam­bra baixa. “Dels 350 dipu­tats, en aquesta ocasió només repetíem 126, en part per la irrupció de Pode­mos i Ciu­da­da­nos. Això ha repre­sen­tat una arri­bada d'aire fresc que almenys ha estat posi­tiva com a revul­siu. Una altra cosa és que aquests novíssims hagin vin­gut a fer-ho tot de nou, com pre­te­nien. En rea­li­tat, Ciu­da­da­nos ha actuat com una franquícia de l'Íbex 35 de la borsa de Madrid, i Pode­mos ha por­tat a terme una política més enfo­cada a pro­vo­car unes noves elec­ci­ons que a pos­si­bles pac­tes.”

Recu­pe­rant la idea que tor­nem a les urnes per la inca­pa­ci­tat dels par­tits espa­nyols per afron­tar el “cas català”, el cap de llista de CDC a Girona fa aquesta reflexió, amb un xic d'iro­nia, sobre la indi­ferència que no han de pro­vo­car aques­tes elec­ci­ons en els sec­tors sobi­ra­nis­tes: “Ja que han tin­gut el bon gust de fer-nos l'home­natge de dedi­car-nos aques­tes elec­ci­ons, demano la mobi­lit­zació del poble català –encara que coin­ci­dei­xin amb el pont de Sant Joan– per donar-nos suport i reforçar les nos­tres posi­ci­ons perquè s'ho tro­bin a la cara. Tot i que el futur del nos­tre país passa en rea­li­tat pel que es deci­deixi al Par­la­ment de Cata­lu­nya, men­tres­tant es pre­nen deci­si­ons a Madrid que fan mal als cata­lans, com la nega­tiva a un finançament just o a la llei de dependència que ens cal. Per tant, de moment hi hem de ser pre­sents per deci­dir de manera pràctica. Nosal­tres no anem allà a pac­tar un referèndum, perquè ja sabem que Espa­nya no el vol, sinó a defen­sar els interes­sos dels cata­lans men­tre no tin­guem un estat propi.”

Aquests interes­sos que Xuclà està dis­po­sat a defen­sar inclo­uen “la can­cel·lació d'algun dels grans rep­tes pen­dents de les comar­ques giro­ni­nes”, sobre­tot pel que fa a grans infra­es­truc­tu­res com ara l'N-II i les obres eter­nes per des­do­blar trams com ara el de Sils a Maçanet (“Un autèntic engany al con­tri­bu­ent”), l'eix piri­nenc, la inversió en cos­tes –plat­ges, camins de ronda i pas­se­jos marítims–, la cre­ació d'un bai­xa­dor fer­ro­vi­ari a l'aero­port, la nova seu de l'arxiu pro­vin­cial, la vari­ant d'Olot com a “peça més dèbil de l'eix trans­ver­sal”... Xuclà recorda també que el 2021 fina­lit­zarà la con­cessió del tram nord de l'AP-7 fins a la fron­tera fran­cesa com a auto­pista de peatge, però ara mateix no sem­bla tan clar el seu res­cat sense que repre­senti un cost inas­su­mi­ble per a l'admi­nis­tració. “En aquesta nova legis­la­tura hem de mirar la lle­tra petita dels con­trac­tes per evi­tar que aquest con­tinuï sent un país de peat­ges”, afirma Xuclà, que també ha denun­ciat rei­te­ra­da­ment el cas TP Ferro (“el Cas­tor gironí”), l'empresa his­pa­no­fran­cesa amb par­ti­ci­pació de Flo­ren­tino Pérez a qui Álva­rez-Cas­cos va adju­di­car la con­cessió del túnel del Pertús per al tren d'alta velo­ci­tat. “Per una pla­ni­fi­cació pèssima, TP Ferro es troba ara en una situ­ació crítica i reclama uns 675 mili­ons d'euros als estats espa­nyol i francès. Per què Espa­nya és un mal negoci per als cata­lans? Per coses com aquesta.”

El jardí de la Infància

Jordi Xuclà va triar com a escenari per a la foto el jardí de la Infància per dues raons: una, la més pràctica, per proximitat a la seu de Convergència a Girona; l'altra, la més simbòlica, perquè en aquest espai va tenir lloc, el 9 de juny, el primer acte de la campanya electoral de CDC, amb la presència de Carles Puigdemont i Artur Mas. Al jardí de la Infància es conserva un refugi antiaeri –l'entrada es veu a la part inferior esquerra de la imatge– i hi ha una placa que recorda Carles Rahola, afusellat pel franquisme per haver publicat articles com ara Refugis i jardins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia