Regne Unit
El referèndum sobre la Unió Europea
Margallo veu un nou referèndum a Escòcia
El ministre d'Exteriors espanyol considera que tots els referèndums que s'han fet a Europa sobre al UE han acabat malament perquè han prevalgut les emocions
Reitera que un cop es formalitzi la sortida britànica de la UE l'Estat tornarà a aixecar la frontera a Gibraltar i proposa la cosobirania del penyal
El ministre espanyol d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, creu que el resultat del referèndum al Regne Unit a favor de la sortida de la Unió Europea (UE) tindrà, entre altres conseqüències, la d'un nou referèndum d'independència a Escòcia.
En declaracions a Catalunya Ràdio, Margallo ha constata que els escocesos han votat majoritàriament (62%) a favor de continuar a la Unió i augura que aquest territori demanarà un nou referèndum d'independència del Regne Unit “perquè volen continuar a la UE”.
Margallo ha lamentat el Brexit i ha assenyalat que tots les consultes que s'han convocat sobre Europa han “acabat malament perquè han prevalgut les emocions”. “Cameron estava jugant amb foc, amb el referèndum d'Escòcia i el Brexit, ha estat una pèssima decisió”, ha sentenciat.
Sobre les conseqüències de la sortida del Regne Unit, el ministre preveu que “precipitarà un procés federal de tots els països que comparteixen l'Euro”.
Margallo s'ha mostrat convençut que “la retirada del Regne Unit no és el principi del final del projecte europeu”. A més, ha recordat que ara s'obre un període relativament llarg “per tancar l'acord de divorci, i després fixar les noves relacions”.
En una entrevista a Rac1, el ministre també ha posat el focus en la qüestió de Gibraltar. Ha assegurat que un cop es formalitzi la sortida de la UE l'enclavament britànic a la península ibèrica tornarà a ser un territori extern a la UE i ha proposat un període transitori de cosobirania, amb un estatut personal perquè els gibraltarenys mantinguin la nacionalitat britànica si així ho volen i un estatut fiscal propi.
“Gibraltar, en el moment en què entra en vigor el tractat de retirada, passa a ser un país tercer. La tanca és una frontera externa de la UE, i els tractats no s'apliquen a Gibraltar. I quan es discuteixen les relacions UE-Regne Unit, Gibraltar no pot formar part de les discussions”, ha assegurat.
Pel que fa a les conseqüències del Brexit i un eventual nou referèndum a Escòcia en relació amb Catalunya, García-Margallo ha incidit en què l'ordenament constitucional britànic preveu, quan el Parlament així ho decideix, la possibilitat de fer un referèndum, cosa que “no és el cas de la legislació espanyola”.
“El referèndum d'autodeterminació de Catalunya és contrari a la Constitució, que diu, amb bon sentit, que la sobirania pertany a tot el poble espanyol, no a una part”, ha dit en declaracions a Antena 3.