Política

Demarcació de Barcelona

En Comú torna a guanyar a la demarcació de Barcelona

Els de Xavier Domènech es tornen a imposar a les principals ciutats, però perden vots respecte al 2015

El PSC es manté com a segona força, ERC i el PP creixen i Convergència perd representació

En Comú Podem va tornar a guanyar de manera clara les eleccions a la demarcació de Barcelona. Tot i perdre 70.000 vots, el partit encapçalat per Xavier Domènech va obtenir nou diputats, els mateixos que ja va aconseguir el 20-D. Un altre protagonista de la nit electoral va ser el PSC, que després de tres comicis en caiguda lliure va aconseguir parar l'hemorràgia i mantenir la representació que ja va tenir al desembre passat (5).

També mantenen exactament els mateixos diputats ERC, Convergència, PP i Ciutadans, tot i que la lectura dels resultats electorals és molt diferent de la de fa mig any. Els republicans es mantenen com a tercera força, seguits pel PP, que tot i els recents escàndols del seu líder a Catalunya, Jorge Fernàndez Diaz, guanya diversos milers de vots i avança d'una sola tacada Convergència i Ciutadans, que perden molt de suport.

Al Barcelonès, la victòria d'En Comú Podem va ser rotunda a Barcelona, Badalona i Sant Adrià, però força més ajustada a l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, on el PSC es va quedar molt a prop del partit lila. En general, tot i que la victòria dels de Domènech és inapel·lable, els socialistes recuperen part del terreny perdut el 20-D davant de la confluència de Podem.

Aquesta tendència, victòria d'En Comú Podem però amb menys força que el 2015, també s'observa a les grans poblacions del Baix Llobregat. En molts de municipis, com Cornellà de Llobregat, Sant Boi, Viladecans, el Prat, Gavà i Sant Feliu, els socialistes es mantenen com a segona força, però amb un percentatge de vot més alt respecte a l'obtingut fa mig any. També destaca l'esfondrament de Ciutadans i l'auge del Partit Popular, que a ciutats com Castelldefels passa a ser la segona força més votada del municipi, just al darrere de la gran confluència de partits d'esquerres.

En canvi, a les grans ciutats del Vallès Occidental, destaca l'augment de vots d'ERC, que es converteix en la primera força en municipis com Sant Cugat del Vallès. A Terrassa i Sabadell, en canvi, la victòria va ser d'En Comú Podem, seguit pel PSC, que també va retallar part de la distància perduda al desembre amb la formació lila. A Rubí, els resultats són pràcticament calcats als de l'any passat.

A Mataró, la victòria va ser per a En Comú Podem, seguits per PSC, ERC i el PP, que va obtenir un miler més de vots respecte a les darreres eleccions. A Vilanova i la Geltrú, el partit de Pablo Iglesias i Xavier Domènech es va tornar a imposar clarament amb els republicans com a segona força, mentre que a Vilafranca del Penedès el resultat va ser just al contrari. Per la seva banda, a Granollers, un dels grans bastions del PSC, la victòria va tornar a ser d'En Comú Podem seguits dels socialistes. A Manresa, ERC va ser el partit més votat i va superar Convergència, el partit que s'havia imposat en els comicis anteriors. Els convergents, en canvi, sí que van tornar a guanyar a Vic.

Chacón s'ha de quedar com a vocal de mesa

L'anècdota del dia la va protagonitzar l'exministra Carme Chacón. L'excandidata socialista es va haver de quedar durant tot el dia a una mesa d'Esplugues de Llobregat –el seu lloc habitual de votació– després que el vocal titular no es va presentar en tota la jornada. Chacón, que havia estat convocada com a vocal suplent, va substituir en el lloc Nahman Andic, cofundador i exvicepresident de Mango, que és qui havia d'ocupar aquest càrrec.

Després de cinc legislatures com a diputada en el Congrés –les tres últimes com a líder del PSC–, al mes d'abril passat Carme Chacón va descartar tornar-se a presentar com a candidata dels socialistes catalans. Durant la seva etapa a Madrid, Chacón va ser ministra d'Habitatge i de Defensa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.