Política

ERC fa un 10 al Senat

Els republicans arrabassen a Convergència quatre membres a la cambra alta i entren a la institució amb Vidal al capdavant

El més votat a Catalunya és Óscar Guardingo, d'En Comú, mentre que Calçada en queda fora

Republicans i comuns van ser els clars guanyadors a l'hora d'obtenir representació a la cambra territorial del Senat. Tanmateix, poc marge de maniobra tindran després que el PP hagi aconseguit ampliar la seva majoria absoluta i passar de 124 a 130 senadors. L'aprovació de lleis, la reforma de la Constitució o la designació de magistrats del TC, tot queda a les mans dels populars aquesta legislatura.

Però si ens atenem als resultats únicament de Catalunya, ERC és la força guanyadora i entrarà a la cambra alta amb deu representants, quatre més que en les eleccions de fa sis mesos. Aquest augment coincideix amb el nombre que perd Convergència. Els deu senadors republicans provenen majoritàriament de les demarcacions de Girona, Tarragona i Lleida, on aconsegueixen tres representants en cadascuna, a més a més del que obtenen a Barcelona, on el cap de llista, el magistrat Santi Vidal, és el segon senador més votat a tot Catalunya, només superat pel primer de la llista d'En Comú Podem, Òscar Guardingo. Jordi Martí, Miquel Aubà, Josep Rufà, Laura Castel, Miquel Àngel Estradé, Anna Azamar, Xavier Castellana, Joaquim Ayats i Elisenda Pérez conformen la resta dels senadors republicans a Madrid.

CDC, d'altra banda, només manté dos senadors respecte al 2015, un per Girona i l'altre per Lleida, mentre que en les anteriors eleccions va arribar a aconseguir-ne sis. L'aposta de CDC d'encapçalar la llista de Barcelona amb el periodista i empresari Miquel Calçada no ha reeixit. Calçada, amb 415.336 vots a Barcelona, és superat pel socialista Carles Martí, que rep 434.560 vots però tampoc es fa un lloc al Senat. Per part de Convergència, seran al Senat Joan Bagué i Maria Teresa Rivero.

En el cas de la formació En Comú Podem, és a Barcelona on el partit aconsegueix la màxima representació. No en va, també és la llista més votada al Congrés dels Diputats. Dels quatre senadors per demarcació que marca la llei, ECP n'obté tres. El quart senador el registra a Tarragona, on paradoxalment també és la llista més votada en les eleccions al Congrés però, en canvi, només es queda amb un senador. Els altres tres tarragonins són per ERC. Conjuntament amb Guardingo, els comuns envien a Madrid Maria Freixanet, Joan Comorera i Cèlia Cánovas.

En total, el nombre de senadors a la cambra alta és de 266, dels quals 208 han estat escollits a través de les eleccions celebrades diumenge passat. La resta, 58, són designats per les cambres autonòmiques. A cada demarcació del territori espanyol li correspon quatre senadors, a excepció de les illes. La resta de partits polítics que obtenen representació al Senat són el PP, el PSOE, Podem-IU-Equo, el Partit Nacionalista Basc, Compromís, En Marea-Anova, l'Agrupació Socialista de Gomera i Coalició Canària. Està previst que els senadors constitueixin la cambra alta el pròxim 19 de juliol. A tot el territori, el senador més votat ha estat el popular Pío García-Escudero, fins ara president de la cambra, amb 1.310.102 vots. El PSOE també ha vist rebaixada la seva representació en aquesta institució i ha passat de 47 a 43 senadors. Francisco David Lucas, per Madrid, ha estat el representant socialista amb més vots, 717.138.

266
senadors
conformen la cambra alta. D'aquests, 208 són triats en les eleccions mentre que la resta, 58, són designats per les cambres autonòmiques.
16
senadors
corresponen a Catalunya, quatre per demarcació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.