Política

Homs insta el PSOE que es decideixi a formar govern

CDC augura que “la festa li durarà poc” a Rajoy i critica “el concurs” de socialistes i Podem per quedar-se a l'oposició

Admet que amb el resultat de l'independentisme no n'hi ha “per tirar coets”

CDC pensa fer valer els vuit diputats que ha obtingut en aquestes eleccions estatals per “fer fora Rajoy de La Moncloa”. Ja ho va avançar el cap de llista de CDC al Congrés, Francesc Homs, la mateixa nit electoral, i ahir ho va refermar, després del consell executiu del partit. Així, va instar el PSOE que es decideixi a intentar formar govern perquè ara és “l'única aritmètica possible”, i va carregar fort contra el PP. “No sé què feien celebrant-ho amb cava, el PP ha guanyat però el PSOE decideix”, va etzibar, bo i augurant que “la festa” els “durarà poc” als populars.

El ja diputat electe va reconèixer que fins ara el PSOE i Podem no han donat mostres de voler formar govern –“sembla que estiguin en un concurs per qui queda més a l'oposició”, va ironitzar–, però creu que això canviarà amb el pas dels dies. Pel que fa a donar suport a un govern alternatiu al del PP, Homs va reiterar les quinze condicions que va anunciar en campanya electoral, entre les quals hi ha la celebració d'un referèndum sobre la qüestió catalana i la creació d'una comissió per tractar-ho.

A l'hora d'analitzar el resultat del seu partit, que ha aconseguit igualar el nombre d'escons del 20-D, Homs va ser una mica menys efusiu que la nit electoral i va admetre que amb el resultat del conjunt de l'independentisme no n'hi ha “per tirar coets”, però que no els poden “donar per morts”. Tot i això, va atribuir la seva davallada de vots al “context poc propici” i va treure importància a l'augment de la distància respecte a ERC. “Amb el resultat que tenim, la relació amb ERC no ens preocupa, no teníem ganes de competir amb ells i no hauríem de perdre energies competint”. Al mateix temps, però, com ja va fer el president de CDC, Artur Mas, abans-d'ahir, va advertir als republicans que si haguessin anat en una llista conjunta haurien estat la força més votada a Catalunya. Homs considera que el resultat no canviarà la relació de les dues forces en el si del govern de Puigdemont i que, en canvi, els proporciona un “bàlsam” per afrontar “positivament” la refundació de CDC, aquest juliol. A En Comú Podem els va instar a clarificar “quina és la seva aposta” i va ironitzar sobre el munt d'interrogants sobre la governabilitat estatal que mantenen aquests comicis.

Davallada de vots

CDC ha obtingut 481.389 vots, cosa que la situa com a tercera força a Catalunya en nombre d'escons i com a quarta en nombre de vots, darrere del PSC, que obté 76.194 vots més que els convergents. La davallada de vots no s'explica només amb la participació tres punts per sota a Catalunya en relació amb la registrada el 20-D. Dels 567.253 vots que CDC va obtenir fa mig any, ara n'ha perdut 85.864. Això i l'augment de vots d'ERC (27.512 vots) fa que se solidifiqui la distància respecte als republicans: ara ja és de 147.455 vots. La bossa de vots que ha perdut CDC també obliga a preguntar-se on han anat els 64.726 vots d'Unió del 20-D, quan l'única força conservadora que ha pujat és el PP. Veient l'escrutini sembla difícil pensar que CDC hagi esgarrapat vots per aquesta banda.

És curiós observar les zones on CDC ha perdut més vots. A la demarcació de Barcelona en perd 56.045, per bé que la davallada més gran, percentualment, es produeix a Girona (hi han tingut 11.923 vots menys que el 20-D, que suposen un descens de l'1,76% de vots). A Lleida, on hi havia moltes esperances posades a aconseguir un segon diputat, han tingut 7.495 vots menys (un 1,67% menys).

El PP ha guanyat però el PSOE decideix. Hi ha un PP eufòric pels resultats però és impotent. El PSOE té la paella pel mànec
El context no ens era propici. Malgrat que no és el resultat que jo hauria volgut, el regust que ens queda és positiu
Quan els sobiranistes competeixen entre ells, el resultat és sempre tenir una mica més d'embolic
Francesc Homs
Cap de llista de CDC

Altra vegada la incògnita del grup propi

Ja va passar el 20-D i ara CDC torna a tenir aquesta incògnita sobre la taula: si podrà tenir o no grup propi al Congrés. El reglament del Congrés estableix que poden formar grup separat els partits que tinguin com a mínim cinc diputats i que, a més, hagin obtingut almenys un 15%dels vots a les circumscripcions on es presenten. CDC ha tornat a tenir vuit diputats, però se situa per sota del 15%de vots a Barcelona (un 12,26%) i a Tarragona (un 13,72%). A Girona sobrepassa aquest límit amb escreix (un 23,3%, per bé que passa a ser segona força) i també a Lleida (un 22,64%).

En cas d'haver-se d'integrar al grup mixt no tindria les subvencions per a propaganda electoral. Tot i això, ara s'obre el període de negociacions. Ahir el cap de llista de CDC al Congrés, Francesc Homs, es va mostrar optimista en aquesta qüestió. “Hi ha mecanismes per acabar tenint grup parlamentari i jo crec que ens en sortirem”, va augurar. Homs també va dir que en el consell executiu el diputat Germà Gordó els havia donat les mateixes explicacions que va fer públiques arran de la seva aparició en les converses entre el ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.