Política

Les conseqüències del 'Brexit'

El govern espanyol referma la seva posició sobre Escòcia apel·lant a la legalitat europea

Sáenz de Santamaría evita aclarir si el seu criteri està relacionat amb la situació política a Catalunya

“La postura d'Espanya és el respecte a la legalitat internacional i europea; les lleis estan per complir-les”, afirma la vicepresidenta

La vice­pre­si­denta del govern espa­nyol en fun­ci­ons, Soraya Sáenz de San­ta­maría, ha rei­te­rat aquest diven­dres que la posició de l'Estat espa­nyol sobre la situ­ació d'Escòcia després del Bre­xit és que la sor­tida del Regne Unit de la Unió Europa ha de com­por­tar la marxa de tots els ter­ri­to­ris. La número 2 de l'exe­cu­tiu popu­lar ha des­car­tat que puguin can­viar d'opinió perquè, segons ella, el seu cri­teri es basa en el “res­pecte a la lega­li­tat” inter­na­ci­o­nal i euro­pea.

El pre­si­dent del govern espa­nyol, Mari­ano Rajoy, va afir­mar dime­cres des de Brus­sel·les que si el Regne Unit aban­dona la UE, tal com van deci­dir la majo­ria dels britànics en el referèndum del pas­sat 23 de juny, “Escòcia també se'n va”.

Durant la co nferència de premsa poste­rior al Con­sell de Minis­tres d'avui, els peri­o­dis­tes han pre­gun­tat Saénz de San­ta­maría si el cri­teri sobre Escòcia mani­fes­tat per Rajoy té relació amb Cata­lu­nya i el seu pro­jecte inde­pen­den­tista. La vice­pre­si­denta ha con­tes­tat a la pre­gunta de manera esquiua: “La postura d'Espa­nya és el res­pecte a la lega­li­tat inter­na­ci­o­nal i euro­pea. Les lleis estan per com­plir-les, ja siguin les nos­tres, les comu­nitàries o el Dret Inter­na­ci­o­nal”.

Inde­pendència pri­mer

El minis­tre d'Exte­ri­ors espa­nyol en fun­ci­ons, José Manuel García-Mar­ga­llo, ha con­cre­tat una mica més la posició sobre la qüestió esco­cesa.

En una roda de premsa amb la can­ce­llera argen­tina, Susana Mal­corra, que es troba de visita a l'Estat, García Mar­ga­llo ha asse­nya­lat que l'única opció perquè Escòcia con­tinuï a la UE passa perquè en pri­mer lloc s'inde­pen­ditzi del Regne Unit i després sigui reco­ne­guda per les Naci­ons Uni­des com a Estat inde­pen­dent.

Segons ell, només si acom­pleix aquests dos requi­sits Escòcia podria dema­nar l'adhesió a la UE.

“Tota la resta són som­nis d'una nit d'estiu”, ha dit en relació a la pos­si­bi­li­tat que ter­ri­to­ris com Escòcia i Gibral­tar negociïn amb la UE con­di­ci­ons pròpies de la seva nova relació amb la Unió, al marge del que s'apli­qui per a Angla­terra.

Gibraltar

L'Estat espanyol plantejarà passat l'estiu a Brussel·les que la qüestió de Gibraltar quedi al marge de les negociacions amb el Regne Unit per concretar la desconnexió d'aquest país de la Unió Europea.

El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha recordat aquest divendres que quan el Regne Unit marxi del club comunitari –una cosa que no es preveu que passi abans de dos anys– deixaran d'aplicar-se a Gibraltar els tractats de la UE.

García-Margallo ha explicat que això és així en virtut de l'article 355 del Tractat de Funcionament de la UE, que especifica que “les disposicions dels tractats s'aplicaran a tots els territoris europeus les relacions exteriors dels quals assumeixi un Estat membre”. En conseqüència, segons el ministre, quan l'Estat membre se'n va, els tractats es deixen d'aplicar també en aquells territoris, com és el cas del Regne Unit respecte de Gibraltar.

El titular d'Exteriors ha insistit que l'Estat espanyol proposarà formalment al Regne Unit la fórmula de cosobirania com a “única solució” possible per als desitjos de Gibraltar de continuar tenint accés a la UE.

Al penyal, una abrumadora majoria de ciutadans va votar a favor de romandre a la UE.

Aquesta oferta de cosobirania seria només “per a un cert període de temps” i s'acompanyaria d'un estatut especial que permetria als gibraltarenys mantenir la seva nacionalitat britànica si així ho desitgen. García-Margallo també ha promès que “es buscaria una fórmula per preservar el seu règim econòmic i fiscal”, sempre que això sigui compatible amb la legislació europea, ha matisat.

“Si el Regne Unit accepta la cosobirania, la seguretat jurídica seria total per a Gibraltar. És una oferta generosa i un bon negoci”, ha defensat el ministre. I és que, segons ell, “fora de la UE fa molt fred”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.