Política

Regne Unit

les conseqüències del 'Brèxit'

La nova ‘premier' prioritza Escòcia

May es reunirà avui amb Sturgeon, en el seu primer viatge oficial com nova primera ministra britànica

Gran presència d'euroescèptics en la nou executiu

Allau de crítiques internacionals al nomenament de Johnson com a ministre d'Afers Estrangers

Escòcia. Aquest ha estat el lloc escollit per Theresa May per fer el seu primer viatge com a nova primera ministra del Regne Unit i també el seu primer acte oficial. Ho farà avui, ni quaranta-vuit hores després d'haver assumit el càrrec. Un viatge carregat de simbolisme i tota una declaració d'intencions: Escòcia és una prioritat per May. Durant la vista, la nova premier es reunirà amb la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon. Les dues mandatàries parlaran sobre el referèndum de juny en què el Regne Unit va decidir sortir de la UE i Escòcia quedar-se. I davant d'aquest resultat, Sturgeon va posar sobre la taula una nova consulta sobre la independència. Dijous, el mateix dia que May agafarà el relleu a David Cameron al capdavant del govern del Regne Unit, Sturgeon va declarar que per si la nova primera ministra britànica Brexit es Brexit per Escòcia permanència es permanència. “Tothom sap que tenim profundes diferències polítiques però totes dues tenim una responsabilitat sobre la gent que servim”, va declarar Sturgeon dimecres a la BBC. “Estic determinada a protegir els interessos dels escocesos (...) Podríem arribar a conclusió que la independència és la única manera de protegir els nostres interessos”, va raonar la mandatària escocesa.

El primer que va dir May en arribar a Downing Street dijous va ser que la seva prioritat seria la unió del país. El nou ministre d'Economia, Philip Hammond, en declaracions a la BBC, va refusar ahir la idea que Escòcia pogués aconseguir un pacte amb la UE pel seu compte. Va assegurar que el millor lloc per a Escòcia és dins de l'economia britànica i fora de la UE. “Fem que l'economia britànica funcioni per a tots”, va dir Hammond, qui a més va dir que el Regne Unit no necessita un pressupost d'emergència pel Brexit i que se centrarà en supervisa la situació econòmica durant l'estiu per programar els objectius de despesa amb normalitat per a la tardor vinent.

Dies abans del referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE, l'aleshores titular d'Economia, George Osborne –que ha quedat fora del nou govern– , va anunciar que si guanyava l'opció de Brexit el país hauria d'aprovar un nou pressupost amb augment d'impostos i retallada de despeses.

May va romandre ahir tancada durant tot el dia al número 10 de Downing Street, on va dedicar-se a acabar de configurar el seu equip. Un govern per fer efectiva la sortida d'Europa. Un gabinet molt de dretes, en contrast amb el discurs que va fer abans d'ahir sobre la justícia social, i es va treure de sobre George Osborne, Michael Gove, John Wittingdale i Nicky Morgan, el cercle de confiança de l'expremier David Cameron.

Front euroescèptic

El que més crida l'atenció és l'enorme presència d'euroescèptics en el seu govern. Les tres carteres que hauran de lidiar directament amb la sortida de la UE les ha donat a pesos pesats de la campanya del Brexit: Boris Johnson, com a ministre d'Afers EStrangers; Liam Fox, com a Ministre de Comerç Internacional; David Davies, com a Ministre per a la sortida del Regne Unit de la UE. Davies, és un veterà polític de 67 anys, home de confiança de May, de l'ala més dretana del partit, exmilitar, que s'encarregarà de les negociacions amb Brussel·les. May també ha entregat carteres a d'altres euroescèptics com Andrea Leadsom, la seva rival a les primàries, a qui ha lliurat Afers Rurals, o Chris Grayling, Transport.

Estupor internacional

Però, de tots els nomenaments, el que més controvèrsia ha provocat ha estat el de Boris Johnson, el polèmic exalcalde de Londres i líder del Brexit'. El seu nomenament va agafar per sorpresa a molta gent. Mark Toner, portaveu del Departament d'Estat dels EUA, que va ser captat per les càmeres bufant quan se'n va assabentar. Guy Verhofstadt, ex primer ministre belga, i líder de l'Aliança del Liberals i Demòcrates per Europa, va escriure a Twitter: “l'humor britànic no té fronteres”. El ministre d'Afers Estrangers francès, Jean-Marc Ayrault, va dir en declaracions Europe 1: “Boris Johnson va mentir als britànics i ara és ell qui té està contra la paret” i va afegir que França necessita un soci britànic “clar, creïble i en qui pugui confiar” i “amb qui pugui negociar”.

Per la seva part, el cap de la diplomàcia alemanya, Frank-Walter Steinmeier, va declarar que l'actitud de Boris Johnson durant la campanya del referèndum va ser “monstruosa” i va criticar que Johnson se n'anés a jugar un partit de criquet l'endemà de la votació. El cap del Parlament Europeu, Martin Schulz, per la seva banda, va dir que el gabinet de May pretén resoldre els problemes interns del s tories i que el Regne Unit “ha de trencar aquest perillós cercle viciós que tindrà un impacte directe en la resta d'Europa”.

A les portes de la Foreign Office –la seu del Ministeri d'Afers Estrangers britànic–Boris Johnson va declarar ahir que era normal que hi hagués ressentiment després del Brexit i va voler deixar clar que “una cosa és sortir de la Unió Europea i una altra cosa sortir d'Europa”. Els mitjans britànics es preguntaven ahir si Johnson es disculparà pels comentaris ofensius que va proferit contra diversos dirigents mundials en els últims anys, entre ells al president dels EUA, Barack Obama, o la candidata Demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton. S'estrenarà en el càrrec dilluns, quan assisteixi a la reunió del Consell de ministres d'Afers Estranger de la UE.

LES PERLES DE BORIS JOHNSON

Tenim profundes diferències polítiques però totes dues tenim una responsabilitat sobre la gent
Nicola Sturgeon
primera ministra d'Escòcia
Boris Johnson
Ministre d'Aafers Estrangers L'exalcalde de Londres ha estat un destacat activista del Brexit
Philip Hammond
ministre d'economia El fins ara ministre d'afers estrangers, va defensar la permanència.
Fem que l'economia britànica funcioni per a tothom
Philip Hammond
Ministre d'economia
Amber Rudd
Ministra de l'Interior
David Davis
secretari del brexit

ELS NUCLI DUR DEL NOU EXECUTIU

Ningú sap segur si Obama va tenir res a veure amb la desaparició del bust [de Churchill]. Alguns van dir que era un símbol de les seves arrels kenyanes
Elizabeth Truss
secretària d'estat de Justícia Fins ara era ministra de medi ambient
Michael Fallon
ministre de defensa
Justine Greening
Secretaria d'Educació i ministra per a la Dona i la Igualtat
Liam Fox
Secretari Comerç Exterior

LES FRASES

Hi havia un jove a Ankara [ Recep Tayyip Erdogan] que era un torracollons terrorífic fins que va sembrar civada salvatge amb l'ajuda d'una cabra però no es va aturar a agrair-li
Ella [Hillary Clinton] té el cabell tenyit de ros i els llavis carnosos i una mirada blau acerat, igual que una infermera sàdica en un hospital mental
L'únic motiu pel qual no tornaria a algunes zones de Nova York es pel risc de trobar-me amb Trump
Negociem amb el diable. Hauríem de començar a treballar colze amb colze amb Vladimir Putin i Baixar al Assad a Síria
Napoleó, Hitler i altres ho van intentar això, i sempre ha acabat de manera tràgica
[George W. Bush] Guenyo texà bel·licista, personifica l'arrogància de la política exterior dels EUA
Chris Grayling
Secretari d'Estat de Transport

Els tipus d'interès es mantenen

Sorpresa en els mercats. S'esperava ahir una baixada dels tipus d'interès per part del Banc d'Anglaterra com a mesura per impulsar l'economia després de la sacsejada del Brexit, però la realitat va ser una altre. L'institució que dirigeix Mark Carney va optar per esperar, almenys fins a l'agost, i va decidir mantenir sense canvis els tipus d'interès en el 0,5% i no reactivar el seu programa de compra de deute. L'estrena de Philip Hammond com a nou secretari del Tresor podria haver influït. Hammond, en la seva intervenció en substitució de George Osborne, va afirmar que no farà falta “un pressupost d'emergència” del Brexit. La decisió del Banc d'Anglaterra va tenir un impacte immediat en la lliura, que es va disparar de 1,32 a 1,34 dòlars. Fins ara el Banc d'Anglaterra ha reaccionat amb rapidesa al repte econòmic que planteja pel Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.