Política

Medi ambient

Els hotels enfronten Manresa i Sant Fruitós judicialment

La batalla sorgeix d'un projecte d'hotel fallit a Sant Fruitós i de la possibilitat de fer-ne un altre a Manresa, tots dos dins l'àmbit protegit de l'Agulla

El govern fruitosenc denuncia que el manresà no ha respòs les al·legacions

Setmana políticament moguda per al govern de CDC i ERC a Manresa, que en quatre dies ha hagut d'afrontar la demanda judicial de Sant Fruitós de Bages pel cas dels hotels; ha donat de baixa un dels seus regidors de més pes, Antoni Llobet; ha celebrat un ple municipal, i ha exposat els números del seu primer any de mandat. Hi ha regidors que clamen les vacances.

La polèmica més gran ha estat la del recurs contenciós administratiu que l'equip de govern de Sant Fruitós –Gent fent Poble i el PSC– ha interposat contra l'Ajuntament de Manresa, un pas que l'alcalde fruitosenc, Joan Carles Batanés, ja va avisar que faria si s'esgotava la via administrativa, com ha passat. Tot es va iniciar a l'abril, en plena pugna per l'hotel que un promotor privat volia fer a Sant Fruitós dins l'àmbit protegit del parc de l'Agulla –que comparteixen els dos municipis–. Sant Fruitós defensava el projecte, mentre que Manresa –com acabaria fent la Generalitat– s'hi oposava. Va ser quan Batanés va fer públic que Manresa havia aprovat “via decret” l'ampliació dels usos del Parc Tecnològic –també dins l'Agulla, però a Manresa– permetent, ara, l'ús hoteler, motiu pel qual va demanar la nul·litat. El moviment rebaixa els requisits que havien de complir les empreses per instal·lar-se al Parc, un fet que “el converteix en un polígon industrial més“i que “desvirtua el motiu pel qual es va decidir fer-lo dins l'àmbit de l'Agulla”.

A judici

La junta de govern de Manresa d'aquesta setmana ha aprovat personar-se en el litigi. En resposta a preguntes d'aquest diari, el regidor Marc Aloy va afirmar que “perquè el canvi d'usos sigui efectiu cal una modificació del planejament que encara no s'ha fet i que s'haurà de pactar dins el Consorci de l'Agulla” –en què tenen representació els dos ajuntaments–. I va dir: “És difícil entendre la demanda a una addenda que no té cap repercussió, perquè si ara vingués un inversor a fer un hotel no ho podria fer perquè el planejament que ha de recollir els nous usos no està ni tan sols aprovat inicialment.” Al seu torn, l'Ajuntament de Sant Fruitós ha contestat: “Ha calgut arribar als jutjats perquè l'Ajuntament de Manresa no ens ha respost i ha desestimat les al·legacions per silenci administratiu.”

El PSC constata que Majó no surt a l'organigrama

El PSC, a l'oposició, va fer notar que el comissionat per al Centre Històric, Adam Majó, no apareix en el nou organigrama. El regidor d'Organització, Josep Maria Sala, va dir que està adscrit a alcaldia, però sense secretaris o tècnics al seu càrrec, i que per això s'havia decidit fer-ho així. Tot i això, va convidar el PSC a fer una esmena in voce per corregir-ho i ara Majó ja figura en l'organigrama.

El ple accepta la renúncia del regidor Llobet

La renúncia a l'acta de regidor d'Antoni Llobet, número dos de CDC, va ser acceptada per unanimitat de tots els regidors del ple. Llobet prioritza el càrrec al Departament d'Ensenyament.

Suport perquè es retiri la petició de presó a Garcés

La moció per retirar la petició de 14 anys de presó per al regidor de la CUP Jordi Garcés per l'ocupació del rectorat de la UAB el 2013 es va aprovar amb els vots de CUP, PSC i DM, i l'abstenció de la resta.

S'encarrilen els grans projectes de ciutat

L'equip de govern de Manresa va fer ahir un balanç “positiu” del primer any de mandat, que ha tingut dues etapes diferenciades: la primera, amb un govern de CiU en minoria, però amb el suport extern d'ERC, i la segona, amb el pas de CiU a CDC –que va representar la marxa del regidor d'Unió Miquel Davins– i l'entrada al govern dels republicans. Ara són 16 de 25:“És un govern fort i molt representatiu d'una àmplia majoria de la ciutat”, va dir ahir l'alcalde, Valentí Junyent. En una presentació que es va fer en un dels emplaçaments de la Manresa 2022 i amb la presència de gairebé tots els regidors de govern, Junyent va explicar que aquest any han prioritzat les polítiques social, han reforçat la projecció de la ciutat i han desencallat projectes estratègics que històricament havien estat aturats, com ara la rotonda de la Bonavista, la reurbanització de l'entorn del Museu Comarcal i la ubicació de la seu central de la Generalitat a Manresa als antics jutjats, situats al costat de la seu.

Junyent cobrarà menys perquè s'han perdut veïns

Manresa ha baixat de 75.000 veïns i això ha obligat a retocar el sou de l'alcalde, ja que el límit per a aquestes ciutats és de 65.000 euros –el que cobrarà ara– i fins ara estava una mica per sobre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.