Política

Territori

La llei del Lluçanès, a debat al setembre

En el nou curs polític es portarà al Parlament una proposta de redactat per a la norma de la futura comarca

Balanç positiu dels avenços fets un any després de la consulta on el sí es va imposar amb el 70% dels vots

El Lluçanès camina amb pas ferm cap a la seva inde­pendència i reclama un debat pro­fund que desem­bo­qui en “un model sin­gu­lar de comarca eficaç, efi­ci­ent, arre­lada al ter­ri­tori i pen­sat per a la seva gent”, on tot­hom se senti “còmode”. Quan fa un any de la con­sulta en què un 70% dels veïns van votar a favor de la cre­ació de la nova comarca, la comissió que ha de redac­tar la pro­po­sició de llei perquè el Lluçanès tin­gui admi­nis­tració ja s'ha reu­nit per pri­mer cop i al setem­bre debatrà la pri­mera pro­posta de redac­tat de la llei. S'ha acor­dat actuar amb cele­ri­tat, com reclama el ter­ri­tori. Els alcal­des fan un balanç posi­tiu de l'últim any.

Els alcal­des del Lluçanès es van reu­nir dimarts, 26 de juliol, a Santa Creu de Jut­glar (Olost), quan feia exac­ta­ment un any de la cele­bració de la con­sulta. Els bat­lles con­clo­uen que s'ha fet una bona feina con­junta i que s'ha “tre­ba­llat per asso­lir els com­pro­mi­sos” que es van pren­dre en aquell moment, i per opti­mit­zar recur­sos i ser­vir els ajun­ta­ments. A més, es com­pro­me­ten a pro­moure “un debat a fons” sobre el Lluçanès i a fer pro­pos­tes sobre els ser­veis que haurà de donar el futur con­sell comar­cal. A la vegada, segui­ran llui­tant “al ritme que cal­gui perquè els tretze muni­ci­pis, sense dis­tin­ci­ons, seguim afron­tant els rep­tes”.

Aquest últim punt fa referència al fet que en cinc d'aquests muni­ci­pis la majo­ria de veïns van dir no a la futura comarca. Segons l'alcalde de Prats i pre­si­dent del Con­sorci del Lluçanès, Isaac Peraire, els muni­ci­pis estan units i con­ti­nuen tre­ba­llant pel mateix objec­tiu. Peraire demana que es posi el focus en la majo­ria que va votar sí. I recorda que no hi ha cap llei que demani que tots els muni­ci­pis hagin votat a favor. “Hem de posar en valor la majo­ria que va dir que sí, vuit muni­ci­pis van dir que sí i el 70% de lluçane­sos van dir que sí. Ara gua­nyen els que van dir que no”, diu.

Els alcal­des reu­nits aquesta set­mana també han recor­dat que estan “a dis­po­sició de la ponència par­la­mentària que ha de redac­tar la llei de cre­ació de la comarca del Lluçanès”. En aquest sen­tit, la comissió que es va crear a prin­ci­pis de mes ja ha cele­brat la pri­mera reunió i s'ha emplaçat a una nova tro­bada a mit­jans de setem­bre, pas­sat la Diada de Cata­lu­nya, per començar a tre­ba­llar, segons Adri­ana Del­gado, dipu­tada de JxSí i ponent redac­tora. Pre­gun­tat sobre el ritme amb què pot tre­ba­llar aquesta ponència i per tant, sobre quan pot estar a punt la llei que ha de per­me­tre la cre­ació del Lluçanès comarca, Isaac Peraire diu que “espe­ra­ria que abans d'aca­bar aquest any tin­guem nove­tats” però avisa que no és gaire par­ti­dari d'entrar en el “ter­reny de les espe­cu­la­ci­ons”.

La feina que s'ha fet durant aquest any ha estat bàsica­ment enca­mi­nada a recla­mar la cre­ació de la comarca. Un cop feta la con­sulta el juliol de l'any pas­sat, el procés va que­dar en cert punt mort per les elec­ci­ons immi­nents del 27-S. Però pas­sa­des les elec­ci­ons, i amb el nou govern, els alcal­des van fer diver­ses reu­ni­ons amb la Gene­ra­li­tat per recla­mar l'avant­pro­jecte de llei de cre­ació de la comarca del Lluçanès. El Depar­ta­ment va deri­var el tema al Par­la­ment. El dia 17 de març del 2016 una dele­gació d'alcal­des del Lluçanès van visi­tar els grups par­la­men­ta­ris per deba­tre sobre el tràmit de la cre­ació de la comarca del Lluçanès. El 3 de maig la Mesa del Par­la­ment va adme­tre a tràmit la sol·lici­tud pre­sen­tada per tots els grups par­la­men­ta­ris per crear la ponència redac­tora de la pro­po­sició de llei de cre­ació de la comarca del Lluçanès. I final­ment el 6 de juliol la comissió de Gover­nació del Par­la­ment va apro­var la ponència, que ja pot començar a tre­ba­llar.

El pre­si­dent del Con­sorci del Lluçanès explica els motius pels quals volen ser la 43a comarca de Cata­lu­nya: “Som 13 muni­ci­pis petits i per afron­tar rep­tes ens en sor­ti­rem més fàcil­ment si ho fem con­jun­ta­ment.” I hi afe­geix que per donar ser­veis com els d'habi­tatge o benes­tar cal una eina, un con­sell comar­cal. Isaac Peraire asse­gura que la comarca del Lluçanès “no neix de la crítica a Osona, el Bages o el Ber­guedà”. Però posa un exem­ple de les difi­cul­tats que un ter­ri­tori petit, de 8.000 habi­tants, pot tenir en un con­sell comar­cal com el d'Osona, que ges­ti­ona 150.000 habi­tants i una zona com la plana de Vic amb mol­tes comu­ni­ca­ci­ons. Peraire també apel·la a “la rea­li­tat històrica, cul­tu­ral i geogràfica”.

LES FRASES

Una realitat cultural, històrica i geogràfica ara també ha de ser administrativa. El Lluçanès fa tres-cents anys que surt als mapes
Som tretze municipis petits i 8.000 habitants. Per afrontar reptes ens en sortirem més fàcilment si ho fem conjuntament
La comarca del Lluçanès no neix de la crítica a Osona, el Bages o el Berguedà
Isaac Peraire
alcalde de prats i president del consorci del lluçanès

Set de cada deu veïns van votar sí

El procés participatiu per decidir si els veïns de la zona estaven d'acord a tirar endavant la comarca del Lluçanès es va fer el 26 de juliol del 2015. I el sí va guanyar clarament amb el 70,7% dels vots davant els del no, que van suposar un 26,4%. La participació va ser del 55,15% (per sobre del 35% que s'exigia). La sorpresa va arribar en saber que cinc dels tretze municipis van respondre que no a la proposta. El no a la creació de la nova comarca es va imposar a Santa Maria de Merlès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès i Sant Feliu Sasserra. Quedava un panorama complicat de gestionar. Igualment, però, s'ha donat prioritat a la victòria del sí a la independència del Lluçanès. Els alcaldes treballen conjuntament per tirar-ho endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.