Política

GIL ARISO

ALCALDE DE SANT JOAN DE VILATORRADA (CIU)

“Cal potenciar la zona industrial i fer-la atractiva”

“Farem dos grans projectes: una endreça de la zona esportiva, per fer-la més agraïda, i acabarem el passeig del Torrent del Canigó”

“Molts dies vaig a dormir sense recordar que tenim una presó a Sant Joan”

“El govern espanyol va contra els ajuntaments catalans perquè vol tallar-los el suport que suposen per al Parlament”

Cinc anys a l'alcaldia
Fa cinc anys que és alcalde de Sant Joan. I abans va estar vuit anys a l'oposició. La dedicació que té a l'Ajuntament és del 75%/ 80% per poder mantenir una jornada parcial a la seva feina per “no perdre el fil”. Parla de “vides paral·leles” que li permeten no tenir temps de pensar però amb “l'espineta” de no ser del tot enlloc.
Com funciona el pacte reeditat amb ERC?
Reeditar el pacte depenia dels resultats de les municipals. Nosaltres, CiU, vam mantenir els 6 regidors que teníem i ERC va passar de 2 a 3. L'opció era millor que el mandat anterior: reeditar el pacte i amb majoria absoluta. No és el mateix vuit de disset, que nou de disset, que ja travesses aquella línia de la problemàtica a l'hora d'aprovar coses. També cal dir que no és el mateix quan sumes sis i dos, que sis i tres, perquè el que creix hi té alguna cosa més a dir. Semblava que a l'hora d'arribar a acords ERC podia tenir una eina més de pressió però la realitat és que no ha estat així. ls 4 anys anteriors van ser per coneixer-nos i d'igualar criteris a l'hora de dir què volem per Sant Joan. I ara ens és més fàcil arribar a acords. Ha estat molt positiu. Tot i que siguem de dos grups polítics diferents, tenim una sèrie de punts en comú importants. Els tema de país és molt important, i també el fet de tenir una clarividència de saber què volem per a Sant Joan. O el tema social, que és molt important. Ens hem posat bastant d'acord. Això no vol dir que demà ens divorciem...
Demà?
[riu] No, no, no. Vull dir que avui en dia no hi ha res per sempre però la sintonia és positiva.
Quines són les prioritats?
Tens molts encàrrecs de la població i no gaire recursos per fer-les. Abans et podies endeutar i fer el que volguessis, fins que algú ens va dir que calia despertar. Que això no és així.Som conscients dels recursos que tenim però com que en els últims 4 anys hem fet una feina molt ben feta sobretot nivell econòmic d'ajustar-nos molt el cinturó, ara ens podem endeutar i podem fer coses, grans coses. Tenim dos eixos principals. Un és el tema social i jo sempre dic que la nostra obligació és que la gent sigui feliç. Una persona és feliç quan té unes mínimes situacions cobertes, si no té feina, que hi hagi una borsa de treball per obtenir-ne. La nostra obligació no és donar almoina sinó oferir recursos. Tenim un centre d'iniciatives per l'ocupació i crec que s'està fent molt bona feina. Estem destinant diners per fer plans d'ocupació, per crear llocs de treball ni que siguin de manera temporal. La banda social és sagrada.
Parlava d'un segon objectiu...
Sí, de cara a la part urbanística, tenim dues zones importants per arreglar i acabar. Tenim dos grans projectes. Un és la canalització del canal a la zona esportiva i l'arranjament de tot l'entorn, que és un projecte valorat en 1,5 milions d'euros. Al setembre tindrem les propostes de projecte i en preveiem l'execució el 2017. És una endreça de la zona esportiva, fer-la molt més agraïda per la gent, que vingui de gust anar-hi, que el canal estigui arreglat, amb una zona verda i d'aparcament com cal. L'altre gran projecte és acabar el passeig del torrent del Canigó, al centre del poble. Ara la meitat, fins al CAP, està per acabar. L'hem de convertir en una zona amable, amb una zona verda i amb aparcaments. Seria de cara al 2018 o 2019.
Dos grans objectius doncs...
Bé, de fet en tenim un tercer que va lligat a la participació ciutadana. Anem una miqueta tard perquè ens està costant de posar fil a l'agulla. Tenim tres grans zones que coincideixen amb les circumscripcions electorals. I al Pla d'Acció Municipal hem previst una dotació de 90.000 euros, un 1% del pressupost, perquè cada barri triï a què els volen destinar. Es farà amb una consulta popular aquest mandat.
Li he llegit que aposta per la projecció. En quin sentit?
Urbanísticament, cal desenvolupar la zona industrial que tenim sota la presó, el Mas Mollet, i fa temps que treballem per reconvertir-la i oferir terreny industrial amb millors prestacions. Volem que vingui alguna empresa i s'hi pugui instal·lar.
Estar al costat de Manresa és una oportunitat?
Històricament Santpedor i Sant Fruitós van apostar per dotar els seus municipis de zones industrials, però Sant Joan no ho va fer. Tenia la sort que creixia gràcies als desplaçaments propers, gent de Manresa que es comprava un pis aquí perquè era més econòmic, la proximitat de la Pirelli... Error o encert, no ho sé. Però és una realitat.Estem ben comunicats i podem tenir un cert interès. El problema de la zona industrial és que fins ara no hi havia hagut interès per desenvolupar-la. El que s'ha fet ara és intentar redissenyar-la, per potenciar-la i que sigui més atractiva. No podem oferir el que ja hi ha al mercat. Hem de buscar un tret diferencial que ens faci atractius. Per exemple, amb parcel·les molt grans.
Com es valora, ara, la presència del centre penitenciari de Lledoners, després del rebombori que va causar la construcció?
A Sant Joan no hi va haver temps de fer un debat previ, i per no dir les coses prou clares hi va haver l'enrenou. Els detractors eren els mediambientalistes perquè la volien posar al Pla de Bages, que trencava la sintonia de l'espai, i els detractors per la por dle que suposava. Com que era una prioritat nacional es va posar sí o sí, tot i que la van posar en una zona enfonsada, que no es veu, integrada al paisatge. Amb el temps haig de dir que jo me'n vaig a dormir molts dies sense pensar que tinc una presó a Sant Joan. Crec que està molt assumida. Però si les coses s'haguessin fet ben fetes no hi hauria hagut tant d'enrenou. Jo era dels que m'oposava a la presó perquè em trencava el concepte del que entens com a tranquil·litat de poble, però realment no suposa grans problemes.
Què cal fer amb la C55 i la C16?
S'ha debatut bastant a nivell de consell d'alcaldes però qui tiba del carro són els municipis directament afectats. Utopia... Què voldríem? Doncs que s'alliberés el peatge per a tothom i que es fessin encara més millores a la C-55. Però sabem que estem lligats de peus i mans amb les concessions i que un desdoblament és difícil tant física com econòmicament. El que s'ha aconseguit s'ha fet molt a pressió de la gent de la comarca. La C55 és una ratera és veritat però s'ha solucionat el tema de la segueretat. Més important que les cues és que la gent no hi deixi la pell.
Estan investigats per diverses mocions de suport al procés...
Sí, però no sé en quin estat estan ni em preocupa massa. Em preocuparia si haguéssim fet alguna cosa que no haguéssim fet prou bé. Però donar suport a un Parlament que posa unes urnes, que em perdonin... Si el govern espanyol va contra els ajuntaments és per intentar tallar-los el seu suport al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.