La trama també esquitxa el PP

L'exalcalde de Llavaneres i exdiputat Víctor Ros va avalar totes les operacions urbanístiques que ara estan sota sospita

La implicació de Víctor Rosa en el cas Pretòria de presumpta corrupció urbanística que ha suposat per ara l'empresonament de càrrecs del PSC i de CiU té a veure amb una operació urbanística de l'any 2006 en què un dels imputats, a la presó, l'exdiputat Lluís García Sáez, Luigi, es va embutxacar prop de dos milions d'euros a través d'una de les seves empreses pantalla, Niesma Corporació SL. El consistori, presidit aleshores per Ros, va signar un conveni amb aquesta societat per augmentar el sostre edificable d'una finca que Niesma havia adquirit dos anys abans a la família Riviere. A canvi d'incrementar l'edificabilitat fins a 83 pisos, Niesma es va comprometre a restaurar la masia i destinar-la a ús públic, així com a arranjar el parc que envolta la zona. Tot i que l'acord ja estava firmat, Niesma no el va complir ni en tenia la intenció, perquè mesos després es va vendre la finca pel triple del que n'havia pagat.

El mal ja estava fet

La nova societat propietària dels terrenys es va fer enrere en els acords i l'Ajuntament no va tenir cap altre remei que acceptar-ho, tot i que la modificació del pla general ja estava feta i aprovada. Aquest cas va arribar la fiscalia per delictes urbanístics de Barcelona mitjançant l'aleshores plataforma ciutadana Gent de Llavaneres, avui convertida en partit polític amb representació municipal. La fiscalia, però, va decidir arxivar la causa en no detectar cap delicte urbanístic. Gairebé dos anys després, però, el jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón, i la fiscalia anticorrupció, han tornat a estirar el fil d'aquesta investigació en aparèixer connexions directes amb la trama de Santa Coloma. Malgrat que l'exalcalde de Llavaneres té una responsabilitat directa en aquesta operacions urbanístiques ara investigades, el PP es considera, ara per ara, lliure de tota culpa. Ahir, un portaveu del PP de Catalunya va insistir que Víctor Ros, «en cap cas surt nomenat en la interlocutòria del jutge Garzón sobre el cas Pretòria», fet que segons la formació el desvincula del cas. Tot i això, les mateixes fonts van reconèixer que la implicació de Ros en dos casos més denunciats als jutjats i que encara s'estan investigant sobre presumptes irregularitats urbanístiques «no són una bona carta de presentació». Des del PP, però, es van ratificar les paraules de la presidenta Alícia Sánchez Camacho, que demanava «mà dura» contra els imputats en els casos de corrupció urbanística i malversació de fons públics.

Ros i Jiménez, imputats

Tant Víctor Ros (PP), també exdiputat al Parlament de Catalunya i expresident del PP del Maresme, com l'exregidor d'Urbanisme de Llavaneres Antoni Jiménez (PSC) continuen imputats al jutjat número 2 de Mataró per un presumpte delicte de prevaricació per dos convenis urbanístics més signats amb la promotora Proinosa, propietat d'un dels empresonats pel cas Pretòria, i amb l'empresa Topopapel, que gestionava una guarderia privada. La fiscalia per delictes urbanístics de Barcelona investiga aquests dos presumptes convenis irregulars des del 2007 que ara s'han fusionat en una única causa al jutjat. Precisament d'aquí a uns quinze dies el jutjat ha citat a declarar en qualitat de testimoni un representant de la promotora Proinosa, de la qual Josep Single, ara empresonat, és president. Amb relació al conveni amb Proinosa, signat el 2006, la fiscalia acusa Ros i Jiménez d'haver venut sòl públic molt per sota del preu de mercat i d'haver concedit la gestió d'una nova zona esportiva a la mateixa promotora sense rebre cap compensació econòmica. Segons el conveni, Llavaneres guanyaria un nou complex esportiu amb piscines, camp de futbol, pavellons i gimnàs a la zona dels Ametllers. Tots aquests equipaments s'havien de finançar amb la venda de l'antic pavelló, el camp de futbol, la piscina municipal i l'antic institut de secundària. En total l'Ajuntament es va vendre més de 16.000 metres quadrats a Proinosa per fer-hi habitatges. Proinosa havia de construir el nou complex esportiu i té els drets de gestió. Però fins ara només ha fet el camp de futbol, tota la resta està pendent i les obres aturades.

El cas de la llar d'infants

El segon conveni que investiga el jutjat de Mataró es va signar també el 2006 entre l'Ajuntament de Llavaneres i l'empresa Topopapel SA, una societat propietària de la llar d'infants Sant Nicolau, llavors de titularitat privada. El conveni contemplava la conversió de la guarderia en pública i a canvi s'oferia a l'empresa quatre parcel·les municipals perquè hi pogués construir habitatges unifamiliars. La plataforma ciutadana SOS Llavaneres, ara convertida en partit polític amb representació municipals, va ser qui va denunciar les presumptes irregularitats a la fiscalia i fins i tot va aportar documents que demostrarien que l'aleshores regidor d'Urbanisme, Antoni Jiménez (PSC), va pactar amb Topopapel SA l'adquisició de part d'un d'aquests habitatges que s'havia de construir en els terrenys cedits per l'Ajuntament.

Mentre que Jiménez no s'ha pronunciat mai públicament respecte a la denúncia interposada contra ell, Víctor Ros sempre ha defensat que els convenis van ser absolutament legals i que buscaven el benefici del poble. «Sempre he actuat amb absoluta transparència», afirmava l'exalcalde del PP el mes de març de l'any passat, i afegia que els acords urbanístics sempre es van fer seguint les indicacions dels serveis tècnics municipals. A part d'ell i Antoni Jiménez, també estan imputats l'exsecretari municipal, Josep Lluís Valentín, i el tècnic municipal Hugo Roldán.

Jiménez, una peça clau

Antoni Jiménez Gómez esdevé una peça clau en les operacions urbanístiques presumptament fraudulentes de Llavaneres i és un dels vincles amb l'operació Pretòria de corrupció urbanística suposadament dirigida per l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz (PSC), i l'exdiputat socialista Lluís García Sáez. Una dada que ara pren un relleu considerable és el fet que Antoni Jiménez no és de Llavaneres, sinó que va començar la seva carrera política a Santa Coloma de Gramenet, d'on va ser cap de servei i gerent de l'Institut Municipal d'Esports (IME), sota la presidència de qui encara avui és el regidor d'Esports colomenc, Antonio Carmona López.

Un peu a Montcada

Antoni Jiménez Gómez va treballar també per a l'Ajuntament de Montcada i Reixac, governat pel PSC, i on fins a final del 2007 figurava com a director general de l'empresa municipal Montcada Optima SL, presidida per l'alcalde César Arrizabalaga. Algunes fonts asseguren que la gestió de Jiménez al capdavant d'aquesta empresa pública també hauria deixat rastre, tot i que per ara no s'ha fet pública cap irregularitat. La persona que el va substituir com a cap de llista del PSC a Llavaneres el mes de maig del 2007 va ser la llavors responsable de les joventuts socialistes de Llavaneres, Carme Bastida Marco, que actualment és regidora del consistori a l'oposició i empleada de la delegació del govern espanyol a Catalunya, a les mans del PSC. Curiosament Carme Bastida Marco també va ocupar el càrrec de directora general de l'empresa pública Optima Montcada SL entre el mes de novembre del 2007 i el mes de setembre del 2008, en substitució d'Antoni Jiménez Gómez, de qui ara s'ha perdut la pista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.