Política

catalunya del nord

Nord enllà del procés

Els autors d'un estudi que constata l'escàs ús social del català a la Catalunya del Nord confien que un estat al sud prestigiarà i catapultarà la llengua

Un 76% voldrien ensenyament bilingüe per als fills, però només el 7,5% el tenen

El procés inde­pen­den­tista no tan sols afecta els cata­lans del sud. Els del nord, que viuen sota admi­nis­tració fran­cesa, se'l miren igual­ment amb interès per les reper­cus­si­ons pràcti­ques posi­ti­ves que podria tenir al seu ter­ri­tori. Com a mínim així ho van cons­ta­tar diver­ses veus ahir en la pri­mera jor­nada de la Uni­ver­si­tat Cata­lana d'Estiu a Prada. “És ine­luc­ta­ble que Cata­lu­nya sigui inde­pen­dent, i quan tracti de tu a tu amb Espa­nya i França can­viarà radi­cal­ment la cosa, això tindrà con­seqüències sobre els altres països cata­lans”, resu­mia espe­rançat un històric, el pro­fes­sor de geo­gra­fia Joan Becat. Més con­tun­dent encara, en tot cas, va ser Alà Bay­lac-Fer­rer, direc­tor de l'Ins­ti­tut Fran­co­ca­talà Trans­fron­te­rer, depen­dent de la Uni­ver­si­tat de Per­pinyà, que valo­rava que un nou estat català pro­vo­ca­ria “un tsu­nami a Europa”, que afec­ta­ria pri­mer la Cata­lu­nya del Nord, on creu que tin­dria un gran “impacte” sobre la “imatge, men­ta­li­tat i esta­tus del català, que es veu­ria una llen­gua d'estat de veri­tat”.

Bay­lac ho deia en la pre­sen­tació de l'ambiciós estudi que ha fet la seva ins­ti­tució, amb l'ajut de la direcció gene­ral de Política Lingüística i el Con­sell Depar­ta­men­tal dels Piri­neus Ori­en­tals, sobre el conei­xe­ment i ús del català en aquell ter­ri­tori, que va aca­bar a final del 2015 amb més de 1.700 enques­tats. I les con­clu­si­ons són poc espe­rançado­res: si bé és cert que un 35% afir­men que saben par­lar el català, i un 61% que l'ente­nen, la trans­missió inter­ge­ne­ra­ci­o­nal de pares a fills és d'un raquític 0,7%, tot i que el 12% diuen que el par­len amb els avis. I tam­poc no arri­ben ni a l'1% els que diuen que el fan ser­vir en la seva vida quo­ti­di­ana, al car­rer. En canvi, un 34% s'alli­be­ren de com­ple­xos quan tra­ves­sen la fron­tera, i diuen que sí que el fan ser­vir a la Cata­lu­nya del sud.

El pro­fes­sor es basa en aquesta dada per refle­xi­o­nar que un “pro­jecte il·lusi­o­na­dor” com el d'un estat inde­pen­dent aquí mul­ti­pli­ca­ria el pres­tigi de la llen­gua al nord, on es veu­ria com el que no es per­cep ara: “Quel­com seriós i útil.” També li donen motius d'espe­rança el fet que un 76% dels enques­tats es decla­ren favo­ra­bles a l'ense­nya­ment bilingüe, mal­grat que el “con­text hos­til” de la cen­tra­lit­zada admi­nis­tració fran­cesa, contrària a reconèixer les “llengües regi­o­nals” i a pro­moure'n l'ense­nya­ment, fa que en la pràctica sigui molt difícil satis­fer aquesta demanda poten­cial. De fet, avui només un 7,5% dels alum­nes nord-cata­lans s'esco­la­ritza par­ci­al­ment en la llen­gua pròpia, molt lluny per exem­ple del 35% que ho fa en euskera al País Basc francès. “Fa un segle el català era molt majo­ri­tari a Per­pinyà; estem arri­bant al final d'una etapa de subs­ti­tució lingüística”, aler­tava Bay­lac, que també valora la nova línia de tren amb el sud com un fac­tor que a llarg ter­mini pot aju­dar a rever­tir la tendència.

En tot cas, el pro­fes­sor denun­cia el menys­te­ni­ment gene­ral del govern francès, que ha englo­bat la
Cata­lu­nya del Nord en una nova regió amb capi­tal a Tolosa que ha bate­jat com a “Occitània”. “La gent cata­lana se sent agre­dida”, lamen­tava. I no va ser l'únic. En l'acte inau­gu­ral, tant la repre­sen­tant de l'Ajun­ta­ment de Prada com el del Con­sell Depar­ta­men­tal dels Piri­neus Ori­en­tals van rei­vin­di­car la cata­la­ni­tat del ter­ri­tori i van rebut­jar l'“error històric i l'insult al futur” que suposa la intenció de París. També en això un nou estat germà al sud els pot donar un cop de mà.

4.000
catalanoparlants
es calcula que moren cada any a la Catalunya del Nord, mentre que del sistema educatiu només en surten 400 alumnes catalanòfils.
60%
de nord-catalans
són nascuts fora del territori, i provenen sobretot d'altres regions de França.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.