successos
restes de la guerra civil
Troben tres projectils de la Guerra Civil al mar, a Llançà
La Guàrdia Civil ha acordonat l'accés a la platja de l'Alguer, on un banyista va localitzar un dels obusos
S'ha restringit la navegació a menys de 0,3 milles de la zona on van aparèixer els artefactes
Un banyista va localitzar diumenge un artefacte explosiu de la Guerra Civil dins del mar, a la platja de l'Alguer de Llançà. El noi, que duia unes ulleres de natació, va trobar un projectil molt a prop de la costa, i durant els rastrejos que la policia va fer després se'n van descobrir dos més. Els obusos estaven, aproximadament, a un metre i mig de profunditat. El banyista va trucar al telèfon d'emergències, el 112, per comunicar els fets. Es van mobilitzar aleshores diversos agents de la Policia Local, que, al seu torn, ho van posar en coneixement de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra. El cas va quedar a mans de la Guàrdia Civil, que és el cos que té competències policials al mar. En espera que es retiressin els projectils de l'aigua, els efectius van acordonar els accessos a la platja com a mesura preventiva. Per tal de barrar el pas van col·locar un precinte policial a la part de dalt de la cala, just al costat d'on transcorre un tram del camí de ronda, que va continuar transitable en tot moment.
L'alcalde de Llançà, Guillem Cusí, i el cap de la Policia Local del municipi, Víctor Alcaraz, van explicar que amb l'objectiu de garantir que ningú traspassés aquest cordó, des d'abans d'ahir a la tarda hi ha una patrulla de la Guàrdia Civil que està duent a terme vigilància presencial a la zona amb un vehicle tot terreny. I, en tercer lloc, des de Capitania Marítima de Palamós es va decidir que les embarcacions tampoc naveguessin a menys de 0,3 milles del punt on van ser descoberts els artefactes.
La primera actuació va ser realitzada pels membres del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, amb seu a l'Estartit. Els agents es van desplaçar a Llançà diumenge a la tarda. Es van entrevistar primer amb el jove que va donar el senyal d'alerta, que els va indicar el punt on va veure l'artefacte. Els bussejadors es van posar dins l'aigua i van efectuar la inspecció. Van localitzar tant el que havia detectat el banyista com dos més –els tres projectils estaven a uns dos metres de distància d'unes roques que sobresurten mar endins i a 25 metres de la sorra–. En els rastrejos els policies en van calcular la mida i van certificar que, efectivament, es tractava d'artefactes explosius, descartant així que fossin trossos de ferro o bé ampolles de vidre.
Intervenció de l'armada
Com marca el protocol, la Guàrdia Civil es va posar en contacte amb els professionals de l'armada del Ministeri de Defensa, i està previst que es desplacin des de Cartagena i arribin avui a Llançà, on a primera hora decidiran de quina manera i a quin lloc procedeixen a la destrucció dels projectils. Tal com van especificar Cusí i Alcaraz, no és la primera vegada que apareixen obusos de la Guerra Civil al mateix indret. Quan va finalitzar la guerra, diversos membres del bàndol republicà que es van exiliar a França van abocar, abans de la retirada, tot el carregament d'armes que duien en un camió a la platja de l'Alguer per impedir que els les incautessin les tropes franquistes. Anys després, es va cimentar una part, però en diverses ocasions han anat quedant al descobert els artefactes a causa del desgast del formigó, sobretot arran d'episodis de temporal.
LA DATA
LES FRASES
Van treure 45 artefactes en el mateix punt l'any 2009
Un home que feia pesca submarina a la zona de la platja de l'Alguer va veure, el maig del 2009, diversos projectils i va donar l'avís. Un equip dels GEAS hi va estar fent immersió i va poder recuperar en un primer moment vuit dels artefactes. Els submarinistes de la Guàrdia Civil van comprovar que encara en quedaven més i que eren difícils de treure, ja que havien quedat encastats entre una massa de formigó que està molt a prop de la costa. Per aquest motiu es va decidir muntar una operació per poder-los retirar amb garanties. Així, es van traslladar a Llançà els Tedax (grup d'artificiers) de Girona, els de Barcelona i els GEAS de la base de l'Estartit. La seva primera tasca va ser senyalitzar a la superfície els punts on tenien localitzats els artefactes. Com que s'havien de realitzar explosions controlades (al final se'n van fer tres), la policia local de Llançà i els Mossos d'Esquadra es van encarregar de tallar la carretera N-260, que passa arran de la costa, cada vegada que es preparava i s'executava una detonació per evitar riscos a la gent. En total, es van treure 37 projectils, que, juntament amb els vuit que havien sigut recuperats tres dies abans, van ser traslladats a la seu dels Tedax de Barcelona, on els van sotmetre a un estudi abans de destruir-los.