Successos

seguretat

explosius de la guerra

Els Tedax han desactivat més de cent explosius de la guerra

Les actuacions dels especialistes dels Mossos per bombes del conflicte bèl·lic continuen essent, un any més, moltes

La unitat organitza xerrades didàctiques als escolars en què insisteix en la necessitat de no tocar el material

La unitat Tedax (tècnics especialistes en desactivació d'artefactes explosius) dels Mossos d'Esquadra de Lleida han fet explotar aquest any més de cent artefactes originaris de la guerra del 1936-39. La xifra d'explosius detonats es manté estable en els darrers anys a les comarques lleidatanes.

Entre les actuacions més complexes dutes a terme pels Tedax destaquen les detonacions de tres bombes d'aviació. Un dels obusos, el més gran, es va trobar el 24 de març a Cervera, als terrenys on es feien les obres d'un nou supermercat, al costat de l'N-II. La bomba no es va poder traslladar i la detonació controlada va obligar a confinar dos centenars de veïns d'un centenar d'habitatges. També durant aquest any els Tedax han desactivat 35 granades de mà, 13 granades de morter i 51 projectils d'artilleria.

En concret, enguany s'han neutralitzat 102 artefactes (entre bombes d'aviació, granades i projectils). L'any 2015 van ser 104 (tres bombes, 21 granades de mà, 31 granades de morter i 49 projectils d'artilleria).

Segons relaten els comandaments dels Tedax, actualment la majoria d'aquest material es troba en zones de muntanya i en camps de cultiu on la maquinària agrícola remou la terra i fa aflorar els explosius. També hi ha bastants casos en què els artefactes apareixen durant les obres de reforma de cases antigues, ja sigui sota la teulada, en dobles parets o al subsòl.

On és menys habitual de trobar-ne és en zones urbanes, on ja s'han anat retirant al llarg dels anys. Per això l'actuació més excepcional d'aquest any va ser la del 24 de març a Cervera. No només perquè la bomba d'aviació va aparèixer al nucli urbà, sinó també perquè va ser impossible de retirar-la del lloc per fer-la explotar en un altre indret. La bomba d'aviació localitzada pels treballadors de les obres d'un supermercat feia 50 centímetres de llarg i 20 centímetres de diàmetre. La detonació va ser tan forta que va trencar els vidres dels immobles del costat i va causar una gran polseguera. Fins i tot una persona va haver de ser atesa per una crisi d'ansietat. Més de dos-cents veïns van ser confinats i els clients i treballadors de l'establiment comercial van ser desallotjats.

Granades de mà

Les altres dues bombes d'aviació desactivades es van descobrir a Llardecans (Segrià), en terrenys no gaire llunyans del nucli urbà del poble. En tots dos casos, però, es van poder traslladar a una gravera per fer-les explotar i no van representar cap afectació per als veïns.

També ha transcendit el cas de la troballa d'una granada de mà durant les obres de rehabilitació d'una casa del carrer Mercadal de Bellpuig (Urgell). Va ser a l'agost i efectius dels Tedax van recollir l'artefacte per fer-lo explotar posteriorment.

D'altra banda, a final de setembre un veí va avisar els Agents Rurals de la troballa de dues granades en una finca agrícola de l'Espluga Calba, a les Garrigues.

La millor recomanació: mans quietes

La unitat Tedax dels Mossos a Lleida també s'ha encarregat de fer 41 xerrades informatives a centres educatius per explicar als alumnes la perillositat dels artefactes explosius –tant els de la Guerra Civil com els pirotècnics– i donar-los regles de com han d'actuar si en troben. Els comandaments policials insisteixen que, de fet, la recomanació més important és no tocar, moure ni manipular mai l'artefacte per evitar accidents. “El millor que es pot fer és trucar al 112 o informar la comissaria de Mossos més propera per tal que els especialistes en desactivació d'artefactes explosius els neutralitzin al mateix moment o se'ls enduguin per fer-ho quan creguin convenient”, afirmen.

A més, els Mossos recorden que no està permès de col·leccionar aquest tipus de material a casa. “Hem de pensar que la tinença d'artefactes explosius està prohibida, així com la seva compra i venda, i tenir-los a casa representa un risc molt important, no només per a la persona que els col·lecciona, sinó també per als qui viuen al voltant; és fàcil que, intentant desactivar un artefacte, aquest esclati i causi lesions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia