seguretat
El telèfon d'atenció a la dona rep 364 trucades lleidatanes
Ponent mostra una disminució dels requeriments del 25% però, en canvi, al Pirineu i l'Aran les demandes d'auxili creixen un 22%
Més de la meitat de les dones que truquen estan convivint amb el seu agressor
La xacra de la violència contra les dones no concedeix cap treva. L'Institut Català de les Dones (ICD) ha informat que la línia 900 900 120, fil directe a disposició de les dones en situació de violència masclista, va atendre al llarg de l'any passat una mitjana de, gairebé, una trucada diària de dones de les comarques lleidatanes que relataven estar en una situació de risc. Segons l'informe fet públic per l'ICD, durant el 2016 va atendre 328 trucades de Ponent i 36 comunicacions de dones que resideixen a l'Alt Pirineu i l'Aran. Les dades mostren una realitat dual a la demarcació, ja que, comparant-les amb el 2015, Ponent veu una reducció del nombre de trucades del 25% i, en canvi, el Pirineu i l'Aran registren un 22% més de demandes. Les comarques lleidatanes generen un 3,7% de totes les comunicacions que atén l'Institut Català de les Dones. En el global de Catalunya, el telèfon va contestar 10.016 trucades.
La presidenta de l'ICD, Teresa M. Pitarch, posa de manifest: “Les dades de les atencions a les dones en situació de violència masclista que ens han trucat ens ajuden a visibilitzar un vessant ocult d'una realitat que viuen moltes dones, i també el seu entorn més immediat, i de la qual només s'acostuma a parlar quan es produeix un cas d'assassinat.” En aquest sentit, Pitarch destaca: “Cal parlar amb més profunditat de la violència masclista, com a fet estructural que és, i alhora donar a conèixer que a Catalunya disposem de serveis molt especialitzats i professionals per a l'acompanyament de les dones i els seus fills i filles. La violència masclista es pot superar. És un procés del qual, al final, pots sortir.” La presidenta de l'ICD subratlla: “Els fills i filles de les dones que pateixen violència masclista són també víctimes d'aquesta violència. Poden patir greus conseqüències de desenvolupament, i normalitzar i integrar els models violents de relació, en el cas dels nens, i de submissió i dependència, en el cas de les nenes. I hem de vigilar molt de no culpabilitzar les mares per evitar una doble victimització.”
Les dones que atén el servei tenen majoritàriament entre 31 i 40 anys. En els darrers dos anys el 48,25 % de les dones expliquen que conviuen amb l'agressor, mentre que l'any 2014 hi convivien un 56%.
Dones grans
El telèfon d'atenció a dones en situació de violència masclista va atendre l'any passat 647 trucades de dones de més 60 anys.
En aquest sentit, la presidenta de l'ICD, Teresa M. Pitarch, va apuntar recentment en una conferència que el de les agressions a les persones d'edat avançada és un problema específic: “En la societat en què vivim hi ha una concepció negativa envers l'envelliment i una resistència a reconèixer la realitat del maltractament a les persones grans.”
Al mateix temps, es tracta d'un col·lectiu que queda especialment desprotegit perquè moltes vegades desconeix quins mecanismes necessita activar en cas que estigui patint una situació d'abús o de maltractament.
LA XIFRA
Un dilluns d'agost, el pitjor dia
L'Institut Català de les Dones posa de manifest que la línia 900 900 120 és un servei confidencial i el primer recurs al qual les dones poden trucar i expressar la situació que viuen. L'atenció és gratuïta i permanent al llarg de tots els dies de l'any. A través d'aquest número les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l'advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina i s'ofereix una derivació als serveis de la xarxa d'intervenció integral contra la violència masclista. En les situacions més extremes també es contacta amb els serveis d'emergències policials i de salut.
Segons el recull estadístic de l'ICD, el dilluns és el dia de la setmana en què més trucades s'atenen. Un 18% de totes les comunicacions es realitzen en dilluns i, en canvi, el dissabte i el diumenge són els dies en què hi ha menys demanda d'atenció. Per mesos, l'agost representa el moment de l'any en què es fan més trucades denunciant situacions de violència masclista.
Respecte a la llengua usada per les víctimes, el castellà és, amb un 66% dels casos, el principal idioma que usen les comunicants, seguit pel català (33%). Llengües com ara l'àrab, el rus i el xinès no arriben ni a l'1%.