tribunals
sentència absolutòria
Absolen una monja acusada de maltractar gent gran
La fiscal demanava set anys i tres mesos de presó per haver exercit presumptament violència física i psíquica habitual envers els interns del centre
La religiosa dirigia un geriàtric a Arbúcies
El jutjat penal número 4 de Girona ha absolt la monja Carmen Roldán Medina, per a qui la fiscal demanava 7 anys i 3 mesos de presó pel presumpte tracte degradant i vexatori a què hauria sotmès diversos interns d’un geriàtric d’Arbúcies. El cas es remuntava entre els anys 2003 i 2008, quan era la directora de la residència de la tercera edat Casa de Repòs de les Germanes Hospitalàries de la Santa Creu. A més de la pena que sol·licitava la fiscalia, la filla d’una usuària del centre també va denunciar la religiosa per un homicidi imprudent per negligència professional per no haver fet res, segons ella, per evitar que la seva mare es llevés la vida al geriàtric. El personal de la residència va trobar l’anciana estirada a terra d’un pati del centre, després que es precipités des d’una de les finestres de la segona planta, el 25 de juliol del 2008. La dona va ser traslladada a l’hospital Josep Trueta de Girona, on va morir dos dies després a causa de les ferides que va patir en la caiguda.
El judici per aquests fets es va realitzar els dies 13 i 14 de febrer. Segons es recull en la sentència, “no ha quedat acreditat que les lesions que es va fer l’anciana que va morir fossin conseqüència d’una actitud imprudent o negligent de l’acusada”. La jutgessa, a més, considera que tampoc ha quedat provat que Roldán maltractés tant físicament com psíquicament diverses de les persones que hi havia ingressades al geriàtric. En les denúncies formulades es descrivien episodis de maltractaments envers nou interns (sis dones i tres homes).
La jutgessa apunta que “la prova practicada no ha estat suficient per desvirtuar la presumpció d’innocència de l’acusada”, de tal manera que no ha servit per fonamentar una condemna penal. En la resolució judicial se subratlla que hi va haver versions “totalment contradictòries” entre els ciutadans que van declarar al judici. La magistrada especifica que un altre handicap ha estat que en la majoria dels casos no es va poder disposar de la declaració de les suposades víctimes perquè havien mort abans que es fes el judici i, a més, a alguns dels interns del centre tampoc se’ls va prendre declaració durant la fase d’instrucció. “Ens trobem sobretot amb proves que no són presencials, sinó perifèriques i de referència, que es contradiuen totalment amb el que ha manifestat la mateixa acusada. Són absolutament diferents les versions ofertes per uns i altres”, afegeix la jutgessa Leyre González Carabias.
Sense informes mèdics
La magistrada, en la part final de la sentència, exposa que per part de l’acusació particular i la fiscalia es podria argumentar que la presumpta mala praxi de la monja hauria pogut ser “tapada o ocultada” per la congregació. La mateixa jutgessa, però, rebat que al judici van donar el seu testimoni diversos professionals que avui en dia no presten els seus serveis a la residència ni tampoc a la congregació. Es posa l’exemple d’almenys quatre d’aquests treballadors, que “van negar de manera radical qualsevol acte de maltractament de l’acusada cap als residents”. I, alhora, en la causa tampoc hi consten informes mèdics que serveixin per acreditar les suposades lesions als ancians.
Roldán va ser defensada pel lletrat Esteve Ribas García, que va requerir la seva lliure absolució, tal com finalment s’ha establert. Al judici també hi va prendre part l’advocat de la residència d’Arbúcies, Antoni Sant Blanch.